ΤΟΠΙΚΑ

Παρασύρθηκε μαθήτρια από Ι.Χ.

παρασύρθηκε-μαθήτρια-από-ι-χ-396448

Πανικός προκλήθηκε χθες το μεσημέρι κατά το σχόλασμα έξω από το σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού στη Ν. Ιωνία, όταν διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο παρέσυρε μαθήτρια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Η μαθήτρια σύμφωνα με πληροφορίες μόλις είχε κατέβει από το πεζοδρόμιο μπροστά από την κεντρική είσοδο του διδακτηρίου, στην οδό Μελίνας Μερκούρη και επιχείρησε να περάσει απέναντι βαδίζοντας πάνω στην ειδική διαγράμμιση για πεζούς, χωρίς πιθανότατα να αντιληφθεί το αυτοκίνητο που πλησίασε σε απόσταση αναπνοής.

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν ευτυχώς, καθώς ο οδηγός του αυτοκινήτου έκοψε αμέσως ταχύτητα. Η μαθήτρια παρασύρθηκε και έπεσε στο οδόστρωμα χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί. Καθηγητές και συμμαθητές της έσπευσαν κοντά της για να τη συνεφέρουν, ενώ κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Το ατύχημα συνέβη, ενώ σε αίθουσα του σχολείου βρίσκονταν σε εξέλιξη σύσκεψη εκπροσώπων της σχολικής κοινότητας, παρουσία συμβούλου ο οποίος εκπροσώπησε τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Κωνσταντινιά Πράντζου.

Το περιστατικό που προκάλεσε ταραχή σε μαθητές και καθηγητές επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου Γιάννης Κουρτίνας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη.

Η σύσκεψη μπορεί να διεξαγόταν μεν μετά από αίτημα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των σχολείων για το θέμα των καταλήψεων, αλλά και των αιτημάτων που προβάλουν οι μαθητές μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις, ωστόσο, μετά το τροχαίο μπροστά από την κεντρική είσοδο του διδακτηρίου δεν μπρούσε παρά να επεκταθεί σε ζητήματα ασφάλειας κατά τη μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι μαθητές τέθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν: διευθυντής του σχολείου, σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μαγνησίας.

Επισημάνθηκε ότι η μεγάλη ευθεία του δρόμου μπροστά από το πρώην Πολυκλαδικό, στο οποίο στεγάζονται τέσσερις σχολικές μονάδες, επιτρέπει στα οχήματα την ανάπτυξη ταχύτητας. Παρά τη σήμανση της Τροχαίας και τα φανάρια, ανέφεραν ότι χρειάζεται η Τροχαία να στήσει γύρω από το σχολικό συγκρότημα, όπως και άλλα στην πόλη, μπλόκα προς συνετισμό των οδηγών.

Το ζήτημα που τέθηκε με έμφαση από τον Γιάν. Κουρτίνα είναι ότι ο νόμος σχετικά με τους σχολικούς τροχονόμους προβλέπει την τοποθέτησή τους μόνο σε δημοτικά σχολεία. Δεν είναι δυνατόν, όπως τόνισε, σχολικοί τροχονόμοι να φροντίζουν τους μικρούς κατά την είσοδο και έξοδό τους από το διδακτήριο μέχρι την ηλικία των 13 ετών και για την ηλικία των 13,5 ετών στο Γυμνάσιο να μη λαμβάνεται καμία μέριμνα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 4ου Γυμνασίου Βόλου, που λειτουργεί πάνω από τον Περιφερειακό. Οι όποιες προσπάθειες της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου για την τοποθέτηση σχολικών τροχονόμων, εξαιτίας της μεγάλης επικινδυνότητας που διατρέχουν οι μαθητές διασχίζοντας το δρόμο, έχει βρεθεί μπροστά σε τοίχο, καθώς από το νόμο απουσιάζει σχετική πρόβλεψη για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ενδεικτικό αποτελεί ότι όταν προ διετίας στο σχολείο δύο σχολικοί τροχονόμοι ως μέτρο για την ασφάλεια των παιδιών, δεν μπόρεσαν με κανέναν τρόπο να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια μέχρι και σήμερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου