ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμμένα κάρβουνα οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας

σε-αναμμένα-κάρβουνα-οι-φαρμακοποιοί-396411

Ξεκινά η διαβούλευση για το ιδιοκτησιακό ~ Ετοιμοι για κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί οι επαγγελματίες του κλάδου

Ομόφωνα αποφάσισε η χθεσινοβραδινή Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και Αλμυρού ότι ακόμη και εν μέσω θέρους θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και θα αναστείλει αν χρειαστεί και τη χορήγηση φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ, αν αποφασιστεί να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Η Συνέλευση ενημερώθηκε χθες το βράδυ για τη διαβούλευση που γίνεται για τον τρόπο αδειοδότησης των φαρμακείων και επαναδιατύπωσε την απόφασή της να μην δεχθεί καμία υποχώρηση στα επίμαχα θέματα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Ματσιόλης είπε ότι: «οι δανειστές θέλουν να αλλάξει ο τρόπος αδειοδότησης και να δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν φαρμακεία επαγγελματίες που δεν είναι φαρμακοποιοί.

«Ομοια κατάσταση υπάρχει σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες όμως ήδη βρίσκονται στο στάδιο να διαφοροποιήσουν αυτό το καθεστώς. Δεν νοείται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να μην είναι ιδιοκτήτης φαρμακοποιός», είπε ο ίδιος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο φαρμακευτικός κλάδος αποφάσισε να διεκδικήσει από τους υπευθύνους των υπουργείων να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που ισχύει στη Γερμανία. «Εκεί ο κάθε φαρμακοποιός έχει δικαίωμα να έχουν ως και τρία φαρμακεία» είπε ο κ. Ματσιόλης.

Οι επαγγελματίες του κλάδου θα ζητήσουν να παραμείνει σε ισχύ το ιδιοκτησιακό καθεστώς. «Θα παλέψουμε να διατηρηθεί και όλο το υπόλοιπο φάσμα, όπως είναι τα πληθυσμιακά κριτήρια, το ωράριο λειτουργίας, η κατοχύρωση μίας σειρά υπηρεσιών στον τρόπο λειτουργίας του φαρμακείου, όπως ισχύουν σε άλλες χώρες.

Υπηρεσίες που έχουν σχέση με παροχή βοήθειας προς συνανθρώπους μπορούν να είναι με νομικά κατοχυρωμένες. Αυτά θα αντισταθμίσουν την υπόθεση του ιδιοκτησιακού», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου