ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση μαθημάτων και εκπαιδευτικών στο ΙΑΚΑ

μείωση-μαθημάτων-και-εκπαιδευτικών-σ-396173

Προκαλεί έντονη ανησυχία στους φοιτητές

Υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαπιστώνουν οι φοιτητές του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ύστερα από το σχέδιο για την αλλαγή του προγράμματος σπουδών του τμήματος που θα ισχύσει το νέο έτος.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Φοιτητές του τμήματος Ι.Α.Κ.Α. δηλώνουν πως το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, το οποίο συζητείται στις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις του Τμήματος, περιλαμβάνει τη μείωση των προσφερόμενων μαθημάτων για τη λήψη πτυχίου.

Συγκεκριμένα, τα μαθήματα που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου μειώνονται από 48 σε 43, ενώ το ένα από τα τέσσερα σεμιναριακά μαθήματα θα αντικατασταθεί από δύο φροντιστηριακά μαθήματα. Επίσης, από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα υπολογίζονται ως δηλωμένα μαθήματα τα μαθήματα της εκμάθησης υπολογιστών και τα μαθήματα των τεσσάρων επιπέδων της ξένης γλώσσας.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης συμβασιούχων καθηγητών 407 αλλά και της μη αναπλήρωσης των καθηγητών που συνταξιοδοτούνται, οι οποίοι από 24 μένουν 22 για ένα τμήμα που μετρά 500 περίπου φοιτητές. Οι φοιτητές επισημαίνουν πως η μείωση των μαθημάτων και η μη αντικατάσταση των συνταξιοδοτημένων καθηγητών συνεπάγεται την απώλεια επιστημονικών αντικειμένων από το πρόγραμμα σπουδών, γεγονός που θεωρούν ότι υποβαθμίζεται η αξία του πτυχίου τους και, γενικότερα, η παιδεία.

Σύμφωνα με απόφαση του φοιτητικού συλλόγου Ι.Α.Κ.Α., οι φοιτητές απαιτούν την πρόσληψη καθηγητών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις καθηγητών του τμήματος, όπως την πρόσληψη βυζαντινολόγου, καθώς θεωρούν πως δεν νοείται τμήμα Ιστορίας να μη διδάσκει ιστορία βυζαντινής περιόδου. Τέλος οι φοιτητές τάσσονται κατά της μείωσης των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του τμήματος καθώς πιστεύουν πως έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των σπουδών τους όπως και η αξία του πτυχίου τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου