ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφιος ο Θεόκλητος Κουμαριανός για τη Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  

υποψήφιος-ο-θεόκλητος-κουμαριανός-γι-395833

Το όνομα του Βολιώτη Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητου, κατά κόσμον Θεόδωρου Κουμαριανού, συγκαταλέγεται μεταξύ των Μητροπολιτών, που αποτελούν «φαβορί» για τη Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Στη συγκεκριμένη Μητρόπολη η θέση του Μητροπολίτη χήρευσε, καθώς ο ιεράρχης πέθανε από κορονοϊό. Στις 8 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Πάσης Ελλάδας η εκλογή νέου ιεράρχη. Μαζί με τον νέο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς πλήρωση κενών θέσεων είναι οι εξής Μητροπόλεις: Καστορίας, Πολυανής και Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας, Αμοργού και Νήσων.

Τις πληροφορίες ότι ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος θα δώσει τη μάχη για να εκλεγεί Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, μαζί με τον αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, που είναι από τους αρχαιότερους γραμματείς της Συνόδου, επισημαίνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ το in.gr κάνοντας μνεία σε όλους τους υποψηφίους στις Μητροπόλεις που θα πρέπει να εκλεγούν νέοι Μητροπολίτες.

Ο Θεόκλητος Κουμαριανός γεννήθηκε στον Βόλο το 1953. Εχει διατελέσει Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και σήμερα είναι Μητροπολίτης Βρεσθένης.

Σπούδασε αρχικά στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και ακολούθως στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Στη συνέχεια διορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου. Ηταν ένας εκ των στενών συνεργατών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Εκλέχθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1999 από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Παραιτήθηκε την 1η Μαρτίου 2005. Στις αρχές του 2006 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Μητροπολίτη Βρεσθένης.

Το 2007 ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέτασε την εκλογή του ως Μητροπολίτη Μεσσηνίας, αλλά μετά την εκδήλωση αντιδράσεων ιεραρχών και της τοπικής κοινωνίας προκρίθηκε η υποψηφιότητα του Χρυσόστομου.

Τι προβλέπει το τελετουργικό εκλογής

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό το πρωί της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου, στο Καθολικό της Μονής Πεντέλης, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Μητροπολίτου, του Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου.

Αμέσως μετά θα αρχίσει η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η απαιτούμενη διαδικασία που προηγείται των εκλογών έτσι ώστε να αποφασίσει η Ιεραρχία το δι’ εκλογής ή δια μεταθέσεως πλήρωση των θέσεων θα γίνει στην αρχή και για τις πέντε Μητροπόλεις μαζί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου