ΤΟΠΙΚΑ

Τουριστικό φιλέτο ο Σωρός

τουριστικό-φιλέτο-ο-σωρός-395770

Κανείς δεν διαφωνεί ότι αν μιλήσει κάποιος για επενδυτική άνοιξη στη Μαγνησία αυτήν ειδικά την περίοδο, μάλλον θα τον περάσουν για τον τρελό του χωριού. Από την άλλη ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι υποψιασμένοι και που αντιλαμβάνονται ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπάρχει τα δύο τελευταία χρόνια προκειμένου να μη χρεοκοπήσει η χώρα, δημιουργούνται ανακατατάξεις και αλλαγές που σε βάθος χρόνου μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να δημιουργήσουν υποδομές σε τομείς όπου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα η περιοχή μας.

Ρεπορτάζ:ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εξάλλου οι αλλαγές που επέρχονται σε θεσμικό επίπεδο μέσω του Καλλικράτη στην Αυτοδιοίκηση ξεκαθαρίζουν ζητήματα ορθολογικότερης διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ κάτω από ένα νέο οπτικό πρίσμα που επιτρέπει κινήσεις για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή της, που επί δεκαετίες ήταν ανεκμετάλλευτη .Ο κατακερματισμός μέχρι τον περασμένο χρόνο του διοικητικού χάρτη της χώρας σε περισσότερους από χίλιους ΟΤΑ μπορεί να είχε ενδεχόμενα πλεονεκτήματα σε ζητήματα καθημερινότητας, παρουσίαζε ωστόσο σαφή μειονεκτήματα, με κυριότερα από αυτά την ελλιπή στελέχωσή τους σε εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη και η αντιπαλότητα που δημιουργούσε με όμορους ΟΤΑ ο διαφορετικός σχεδιασμός, όπως τον αντιλαμβανόταν ο κάθε Δήμος ή κάθε Κοινότητα ξεχωριστά. Παθογένειες που τις ζήσαμε έντονα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, όσο και στο Νομό Μαγνησίας γενικότερα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον κακό χαμό που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια για τα νερά της Πορταριάς και της Μακρινίτσας; Από πού θα περάσει το τελεφερίκ, από τις Αηδονοφωλιές, από την Πορταριά ή την Αγριά; Το ποιος είναι υπεύθυνος για να κάνει τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Πήλιο ή το κορυφαίο απ΄ όλα, όπου επί χρόνια οι Δήμαρχοι του Βόλου και της Νέας Ιωνίας πρωτοστατούσαν σε «κοκορομαχίες» για την κυκλοφορία στους παρόχθιους δρόμους του Κραυσίδωνα (Ζάχου και Καραμπατζάκη);…Όλα τα παραπάνω ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα φαίνεται σταδιακά να ξεπερνιούνται. Πλέον ο Δήμος Βόλου μέσω του Καλλικράτη έχει αποκτήσει εκείνο που του έλειπε για πολλές δεκαετίες. Τον αναγκαίο δηλαδή ζωτικό χώρο δημόσιας γης, κάτι που του δίνει πλέον τη δυνατότητα να μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του, επενδύοντας παράλληλα στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Κάτω από τα δεδομένα αυτά ο νέος ενιαίος Δήμος Βόλου, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, συνθέτει και προγραμματίζει για τα επόμενα χρόνια. Ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης τόσο με δημόσιες δηλώσεις του, όσο και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που έχει με τους στενούς του συνεργάτες, μπορεί να επαναλαμβάνει ότι ο νέος Δήμος έχει παρόν και μέλλον και στους τρεις παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, αφού έχει και περιοχές που είναι καθαρά αγροτικές, σπεύδει ωστόσο να εκφράσει την πολιτική του εκτίμηση ότι το μέλλον του Βόλου βρίσκεται στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών τουρισμού. Υπηρεσίες που θα καταστήσουν την πόλη ως τελικό τουριστικό προορισμό και όχι πόλη – πέρασμα που ήταν τόσα χρόνια για τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονταν το Πήλιο ή τις Σποράδες. Άλλωστε η έλλειψη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η παρουσία ικανών συνεδριακών χώρων λειτουργούσαν διαχρονικά ανασταλτικά προς την κατεύθυνση μαζικού τουρισμού από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό και από τη άλλη για τη διοργάνωση πανελλήνιων και διεθνών συνεδρίων που θα λειτουργούσαν θετικά για την αύξηση του Ακαθάριστου Τοπικού Προϊόντος και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το δημοτικό περιουσιολόγιο

Προς ευόδωση όλων των παραπάνω η συνένωση οκτώ ΟΤΑ στο νέο και ενιαίο Δήμο Βόλου λειτουργεί κάτι παραπάνω από θετικά. Ήδη ο νέος Δήμος καταγράφει στο δημοτικό του περιουσιολόγιο μία αξιοθαύμαστη σε αξία και μέγεθος δημοτική περιουσία, που μάλιστα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν πάρει σάρκα και οστά και η πρόσφατη αναδίπλωση του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου να παραχωρηθούν τελικά στους Δήμους και όχι στις Περιφέρειες τα τουριστικά ακίνητα που μέχρι πρότινος ανήκαν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ( ΕΤΑ Α.Ε ) τα οποία καταργούνται. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Δήμος Βόλου αποκτά την πλαζ του ΕΟΤ στις Αλυκές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πλήρη αναβάθμιση και μακροχρόνια αξιοποίησή της από ιδιώτη επενδυτή, το Αρχοντικό Σισιλιάνου στην πανέμορφη Μακρινίτσα, μεγάλες εκτάσεις στη Δράκεια κ.ο.κ. Η καταγραφή του δημοτικού περιουσιολόγιου έχει ξεκινήσει από τις αρχές λειτουργίας του νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου από τις αρχές του περασμένου χρόνου. Μόνο που το Γραφείο που λειτουργεί στο πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας είναι υποστελεχωμένο, καθώς απαρτίζεται από δύο μόνον υπαλλήλους, οι οποίοι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν είναι ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιώσουν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς. Αναπόφευκτα επομένως, όλοι περιμένουν την έγκριση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου όπου το Γραφείο Δημοτικής Περιουσίας θα αναβαθμιστεί σε Τμήμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτερη επίλυση των σύνθετων προβλημάτων, κυρίως νομικής φύσης, που αναφύονται σε πολλά από τα ακίνητα ή τις εκτάσεις γης που ανήκουν πλέον στον ενιαίο Δήμο. Οι εκτάσεις προς αξιοποίηση

Προς ενίσχυση του έργου του Γραφείου Δημοτικής Περιουσίας για την πλήρη και αναλυτική καταγραφή, και όχι μόνον, της δημοτικής περιουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη που έχει ανατεθεί από το Δήμο στην Αναπτυξιακή Εταιρία Βόλου (ΑΝΕΒΟ Α.Ε.), προκειμένου με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της, όχι μόνον θα καταγράψει, αλλά θα προχωρήσει και σε προτάσεις που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρηματίες τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως αυτό που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων. Η μελέτη είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά όπως είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Α.Ε. και δημοτικός σύμβουλος Βόλου Δημ. Δερβένης υπάρχει από την Εταιρία μία πρώτη, σε αδρές γραμμές, εικόνα για τις περιοχές και τις εκτάσεις που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον και στις οποίες πολύ πιθανόν το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε να υλοποιούνται σημαντικά έργα στους δύο προαναφερθέντες τομείς.Αναλυτικότερα, όπως λέει ο κ. Δ. Δερβένης, το δημοτικό περιουσιολόγιο του Δήμου Βόλου συμπληρώνεται με νέα περιουσιακά στοιχεία που δεν ήταν καταγεγραμμένα στην Πολεοδομία της πρώην ΝΑΜ ή στις Διευθύνσεις Οικονομικών των πρώην ΟΤΑ, ενώ παράλληλα γίνεται η αξιολόγησή της για να καταλήξουμε, όπως σημειώνει σε 4- 5 ακίνητα στα οποία ο Δήμος θα προχωρήσει για τη μελλοντική αξιοποίησή τους από ιδιώτες επενδυτές. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Α.Ε. τα ακίνητα που φαίνεται να παρουσιάζουν πιθανό επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:

– Τετρακόσια στρέμματα παραθαλάσσιας έκτασης που βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου και η οποία γειτνιάζει με το αεροδρόμιο. Η έκταση όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι έκταση – φιλέτο όπου μπορεί να υλοποιηθεί μία μεγάλη τουριστική επένδυση και όχι μόνον.- Εκτάσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον όπως λέει ο κ. Δερβένης υπάρχουν και στην περιοχή του Σωρού και οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ανήκαν στον πρώην Δήμο Ιωλκού. Αναζητούμε λέει ο κ. Δερβένης εκτάσεις οικοπεδικές και όχι δασικές και οι οποίες επίσης λόγω της γειτνίασής τους με τη θάλασσα παρουσιάζουν ενδιαφέρον. – Επίσης στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Ιωνίας και Αισωνίας, όπως λέει ο Δερβένης, υπάρχουν συνεχόμενες δημοτικές εκτάσεις οι οποίες μπορούν, όπως σημειώνει, να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα.- Τέλος, όπως λέει ο κ. Δερβένης, σημαντικές παραθαλάσσιες εκτάσεις που πιθανόν να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον έχει ο Δήμος στην Αρτέμιδα και την Αγριά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου