ΤΟΠΙΚΑ

Ερχονται μπουλντόζες στη Μαγνησία

ερχονται-μπουλντόζες-στη-μαγνησία-39525

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σιωπηρά και μεθοδικά ετοιμάζεται για πρώτη φορά στα χρονικά μία συντονισμένη επιχείρηση πανελλαδικής κλίμακας κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλό, δάση και παραλίες, και για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στη λίστα των αυθαιρέτων που είναι έτοιμα να παραδοθούν στις μπουλντόζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι τώρα καταγράφονται στις επτά γενικές γραμματείες αποκεντρωμένης διοίκησης στις περιφέρειες της χώρας, 2.105 σε αιγιαλούς και παραλίες και 1.200 σε δάση και δασικές εκτάσεις, δηλαδή συνολικά 3.305 κατεδαφιστέα κτίσματα.

Η επιχείρηση κατεδάφισης των προκλητικών αυθαίρετων κτισμάτων πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες παράλληλα με την επεξεργασία του νέου οικιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος υπάρχουν στη Θεσσαλία 33 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης για κτίσματα που υπάρχουν μέσα σε δάση ή σε δασικές εκτάσεις. Σε αυτά ωστόσο δεν είναι κανένα στη Μαγνησία, αφού τα 23 βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Νομού Λάρισας και τα 10 στο Μουζάκι Καρδίτσας. Στα συρτάρια της κ. Γερακούδη ωστόσο βρίσκονται συνολικά 147 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε δάση και σε δασικές εκτάσεις, αφού εκτός από τη Θεσσαλία, υπάρχουν άλλα 114 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Εύβοια.. Όλα τα πρωτόκολλα έχουν συνταχθεί από τις οικείες Διευθύνσεις Δασών.

Σε ό,τι αφορά τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν συνταχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τα οποία αφορούν σε κτίσματα που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, εδώ η Μαγνησία έχει τη μερίδας του λέοντος αφού από τα 94 συνολικά πρωτόκολλα κατεδάφισης σε Θεσσαλία και Στερεά στη Μαγνησία βρίσκονται τα 59, στη Λάρισα τα 34 και μόλις ένα στην Εύβοια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας θα χαρακτηρίζεται εσαεί κατεδαφιστέα τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε προστατευμένες περιοχές (δάση, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι κ.λ.π.) όπως επίσης και τα αυθαίρετα νέας γενιάς, δηλαδή τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά τις 27 Ιουλίου 2011, για να τακτοποιηθούν εκ των υστέρων. Παράλληλα το νέο οικιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπει οριστική νομιμοποίηση, τόσο για τις πολεοδομικές υπερβάσεις κτηρίων που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, όσο και αυθαιρέτων που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπορούν να αποκτήσουν οικιστική καταλληλότητα και να πολεοδομηθούν.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πριν δύο εβδομάδες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βόλου Νίκος Μόσχος είχε σημειώσει ότι ανάμεσα στις εκατοντάδες καταγγελίες που γίνονται κάθε χρόνο στο Δήμο, μερικές από τις πιο σοβαρές αφορούν σε υπερβάσεις οικοδομών κυρίως στο Κεντρικό και το Νότιο Πήλιο, κατά παρέκκλιση της οικοδομικής τους αδείας, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις ο κ. Μόσχος το απέδωσε στις κλίσεις που έχει η γεωμορφολογία του Πηλίου. Στις περιπτώσεις αυτές οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα. Παροχές που θα παραταθούν για το 2013 με φειδώ, καθώς θα πρέπει να πληρούνται μία σειρά από κοινωνικά κριτήρια (εισόδημα, να είναι η α΄ και όχι η εξοχική κατοικία του δικαιούχου κ.α.) με τη ρητή δέσμευση ότι δεν είναι σε δάση – δασικές περιοχές ή σε αιγιαλό και παραλία. Συνολικά ο Δήμος Βόλου όταν με τον Καλλικράτη απορρόφησε τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της πρώην ΝΑΜ είχε στα συρτάρια του 435 συνολικά εργοταξιακές παροχές στο Βόλο και στο Πήλιο, για να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους το 2012 στις 272. Για το 2013 η διαδικασία της παράτασης είναι σε εξέλιξη, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε η κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 15 Φεβρουαρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου