ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από το 50% της νόμιμης, η παράνομη πώληση τσιγάρων και στριφτού καπνού

πάνω-από-το-50-της-νόμιμης-η-παράνομη-πώλ-393523

Μεγαλύτερη μείωση του 50% στα είδη καπνικών είδαν στα έσοδά τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι περιπτερούχοι. Η πώληση παράνομων τσιγάρων και κυρίως καπνού, σύμφωνα με τον Σύλλογο Περιπτερούχων γίνεται παντού, στη λαϊκή, τις πλατείες, τα χωριά ακόμη και στα καφενεία, χωρίς να υφίσταται κανένας απολύτως έλεγχος.

Ο πρόεδρος των Περιπτερούχων Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας, είπε ότι η πώληση παράνομου καπνού και τσιγάρων έχει ξεπεράσει το 50% της νόμιμης πώλησης. Το κράτος χάνει 700 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Την ίδια στιγμή το κράτος εισπράττει το 87% της νόμιμης πώλησης εγχώριων και εισαγόμενων τσιγάρων και το 93% του στριφτού καπνού. «Στην καπνοβιομηχανία, την αντιπροσωπεία και το λιανεμπόριο μένει το 20% του κέρδους και για τα δύο είδη. Τα πραγματικά έσοδα που εισπράττουν οι περιπτερούχοι είναι 7 με 8 λεπτά από τον στριφτό καπνό και 10 λεπτά από τα τσιγάρα, όταν τα είδη καπνικών αποτελούσαν προ κρίσης το βασικό έσοδο των περιπτέρων», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Τόπας σημείωσε ότι οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν. Οι έλεγχοι να γίνουν πιο αυστηροί για την πάταξη του λαθρεμπορίου του καπνού. «Σύνορα, λιμάνια, σταθμοί πρέπει να κάνουν ιχνηλάτηση, να είναι εφοδιασμένα με σαρωτές, ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Οι ποινές για τους παραβάτες πρέπει να είναι πιο αυστηρές» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι περιπτερούχοι μέτρησαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης 87 λουκέτα. Όσοι κατάφεραν να σταθούν όρθιοι, ο πρόεδρος των περιπτερούχων λέει ότι σήμερα έχουν υπερβεί τις αντοχές και τα όριά τους. «Η φορολόγηση του 29% από το πρώτο ευρώ και το 100% της προκαταβολής για το φόρο εισοδήματος για το 2016 «τσακίζει» τον κλάδο. Το 2014 συσσώρευσε τα χρέη, ενώ το 2015 δεν έγινε απολύτως τίποτα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

«Εμάς μας πολεμάνε από παντού. Όλοι οι Νόμοι, οι κανονιστικές των δήμου, θέλουν να μας κλείσουν μια ώρα αρχύτερα» είπε ο κ. Τόπας, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. «Η χώρα μετατράπηκε σε ανεξέλεγκτο κέντρο λαθρεμπορίας. Ο νόμος είναι χαλαρός με τους διακινητές», συμπλήρωσε.

Οι περιπτεριούχοι ζητούν να μπει φραγμός εδώ και τώρα. Τσιγάρα και στριφτός καπνός να πωλούνται μόνο από τα περίπτερα. Η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις και να κάνει πράξη τους στόχους της το επόμενο 12μηνο, γεγονός που θα εξασφαλίσει και έσοδα στα ταμεία της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου