ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός ελληνικού χρηματιστηρίου βγαίνει η ΑΓΕΤ Ηρακλής, μετά από 100 ολόκληρα χρόνια

εκτός-ελληνικού-χρηματιστηρίου-βγαί-393478

Η ισπανική «LAFARGE CEMENTOS SAU» θυγατρική του γαλλικού ομίλου Lafarge Ηolcim υπέβαλε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς όλους τους κατόχους κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» έναντι του ποσού του 1,23 ευρώ τοις μετρητοίς.

Η δημόσια πρόταση έρχεται προτού η ΑΓΕΤ Ηρακλής «κατοσταρίσει» στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι μετοχές του προγόνου της εταιρείας, της Ανωνύμου Εταιρείας Τσιμέντων, εισήχθησαν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά στις 6 Ιουνίου του 1919. Δηλαδή ο Ηρακλής «πρόλαβε» να γιορτάσει αισίως τα 96α γενέθλιά του στο ταμπλό, προτού οδηγηθεί στο «squeeze out». Βεβαίως, εδώ 14 χρόνια η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει περάσει στον έλεγχο του γαλλικού κολοσσού της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, η οποία και αποφάσισε την υποβολή της δημόσιας πρότασης.

Την 10/07/2015, η εταιρεία με την επωνυμία «Lafarge Holcim Ltd.» απέκτησε έμμεσα 63.253.403 μετοχές της Εταιρείας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 88,99% του μετοχικού της κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου, μέσω της απόκτησης ελέγχου επί της απώτατης μέχρι τότε μητρικής της Εταιρείας, ήτοι της εταιρείας με την επωνυμία «LAFARGE SA». Λόγω της αύξησης του ποσοστού, η Lafarge Cementos ξεκίνησε τη διαδικασία της Δημόσιας Πρότασης στις 30 Ιουλίου 2015.

Μέσω της Δημόσιας Πρότασης, ο προτείνων δεσμεύεται να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας, τις οποίες δεν κατείχε, άμεσα ή έμμεσα, κατά την 10/07/2015. Συνεπώς, οι μετοχές που αποτελούν το αντικείμενο της Δημόσιας Πρότασης ανέρχονται σε 7.829.304 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ίσο με το 11,01% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Οπως επισημαίνει ο οικονομικός τύπος, η δημόσια πρόταση, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού πολλοί ανέμεναν αργά ή γρήγορα την κίνηση από το μητρικό όμιλο που κατέχει το 88,99% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούσε και η επί χρόνια υποτονική κίνηση της μετοχής, με τα σενάρια για δημόσια πρόταση να έρχονται σποραδικά στο προσκήνιο. Μετά την πρώτη ανακοίνωση για το γάμο Lafarge Holcim τον περασμένο Φεβρουάριο, τα σενάρια εντάθηκαν. Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, είχαμε και την πρώτη κίνηση, αφού στις 10 Ιουλίου ανακοινώθηκε η έμμεση μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε η Lafarge μέσω της Cementos, στο νέο σχήμα που προέκυψε τη LafargeHolcim Ltd.

Ολα τα παραπάνω προκαλούν έναν προβληματισμό, καθώς κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι εξελίξεις για την ΑΓΕΤ Ηρακλής που σήμερα έχει δύο εργοστάσια, ένα στο Βόλο και ένα στο Μηλάκι σε λειτουργία, με δυναμικότητα 7 εκατ. τόνους ετησίως.

Οπως επισημαίνεται στο capital.gr, «Αν και είναι μάλλον νωρίς για συμπεράσματα, η παρουσία της Holcim πιθανόν να φέρει πιο επιθετικές κινήσεις σε επίπεδο στρατηγικής: η παρουσία της ΑΓΕΤ στο χαρτοφυλάκιο της LafargeHolcim Ltd συνεπάγεται μια σειρά από προνόμια, όπως τα δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια, τις λιμενικές εγκαταστάσεις, τη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης από τη μητρική, αλλά και τον έλεγχο των πωλήσεων σε κεντρικό επίπεδο.

Ουσιαστικά η εν Ελλάδι θυγατρική εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα για εξαγωγές, εφόσον αποφασιστεί μια τέτοια κατεύθυνση ενόψει και των προβλημάτων της εγχώριας αγοράς. Η έξοδος της μετοχής από το ταμπλό πάντως εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο και για άλλες αλλαγές στην εταιρική δομή της θυγατρικής του γαλλικού ομίλου».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου