ΤΟΠΙΚΑ

Ξυπνά μνήμες των προγόνων μας, το Μουσείο Πόλης του Βόλου

ξυπνά-μνήμες-των-προγόνων-μας-το-μουσε-393352

Μεγάλη επισκεψιμότητα στους πρώτους επτά μήνες λειτουργίας του καταγράφει το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, ειδικά από σχολεία και φορείς, ενώ ήδη από τον προηγούμενο Ιανουάριο πραγματοποιούνται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μεγάλη επίσης είναι και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης που το επισκέπτονται, με σκοπό να «γνωρίσουν» μέσα από τα εκθέματα τους προγόνους τους και να αναστοχαστούν την πολιτισμική τους ταυτότητα. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν εμπλουτίσει τη συλλογή εκθεμάτων του Μουσείου, προσφέροντας ως δωρεά οικογενειακά κειμήλια, όπως παλιές φωτογραφίες της πόλης και των κατοίκων της, αντικείμενα, εργαλεία κ.λ.π.

Οσοι επισκέπτονται το Μουσείο της Πόλης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εικόνα του αστικού χώρου του Βόλου μέσα από ένα σπάνιο αρχειακό υλικό που ζωντανεύει τις μνήμες των προγόνων μας. Στα δύο διαδραστικά χρονολόγια παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη του Βόλου από την εγκατάσταση των Οθωμανών στο Κάστρο το 1423 έως το 2014.

Στιγμιότυπο από την αίθουσα ενδυμασίας

«Βόλος- Νέα Ιωνία»

Η πρώτη μεγάλη περιοδική έκθεση με τίτλο «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά» που φιλοξενείται στο χώρο του Μουσείου, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κοινού και των επισκεπτών της πόλης.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του προσφυγικού Συνοικισμού στη Νέα Ιωνία και προγραμματίζεται να διαρκέσει ενάμιση χρόνο ακόμη. Αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και είναι διαρθρωμένη σε 9 θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την αστική ανάπτυξη και τις παράλληλες πολεοδομικές, κοινωνικές και εμπορικές δραστηριότητες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύονται οι σχέσεις των προσφύγων και των ντόπιων κατοίκων, που έζησαν στο Βόλο και συγκεκριμένα στα Παλιά και τη Νέα Ιωνία.

Οπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Εμφιετζίδης, υπάλληλος του τμήματος, η έκθεση χαρακτηρίζεται έντονα από τον κοινωνικό της χαρακτήρα, καθώς προβάλλει την ιστορία της πόλης μέσα από την καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων που την αναπτύσσουν. «Πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι και όχι τα γεγονότα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο μοναδικός τρόπος, με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετώπισαν τα γεγονότα, μέσα από την καθημερινή τους δράση που αποτυπώνεται στο ευρύ κοινωνικό φάσμα της εργασίας, της κατοικίας, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, της διασκέδασης κ.λπ.».

Το μουσείο

Το νέο μουσείο αποτελεί ένα σύγχρονο χώρο βιομηχανικής αισθητικής που αξιοποιεί τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες και στηρίζεται στις δυνατότητες της προηγμένης τεχνολογίας. Διαθέτει σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, sound station και ψηφιακά εκθέματα που καταγράφουν προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στην πόλη.

Ο Γ. Εμφιετζίδης θέλοντας να τονίσει την ιδιαίτερη λειτουργία του νέου Μουσείου υπογραμμίζει: «Συμβιώνει με την πόλη και αναπτύσσεται παράλληλα με αυτήν γιατί είναι ένα μουσείο με καινούργιο χαρακτήρα και λειτουργίες, καθώς είναι ένας εκθεσιακός χώρος που φιλοδοξεί να γίνει πεδίο δημιουργίας των καλλιτεχνών. Yπάρχει η δυνατότητα να έρθουν καλλιτέχνες εδώ και να εκθέσουν τα έργα τους».

Το Μουσείο της Πόλης αποτελεί ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς για την ιστορία της πόλης μας, διασώζοντας την ιστορική πληροφορία και αναδεικνύοντας το πολιτιστικό περιεχόμενο της πόλης. Είναι το πρώτο και μοναδικό έως αυτήν τη στιγμή σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Βρίσκεται στα Παλιά, στην οδό Φερών 15 και στεγάζεται στο κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου, η οποία κτίστηκε περί το 1920. Στο ισόγειο λειτουργούν χώρος περιοδικών εκθέσεων κι εκδηλώσεων, πωλητήριο και αναγνωστήριο.
Η είσοδος είναι Ελεύθερη για το κοινό.

Ωρες Επίσκεψης: Τρίτη έως Κυριακή 10:30 – 13:30 Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00 Δευτέρα: Κλειστό. Τηλέφωνο: 2421029878

Φορέας λειτουργίας: Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου