ΤΟΠΙΚΑ

«Τρέχουν» για μεταβιβάσεις ακινήτων

τρέχουν-για-μεταβιβάσεις-ακινήτων-393214

Απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος για τον συμβολαιογράφο και υπερπολλαπλάσια γραφειοκρατία για τους συναλλασσόμενους

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στα συμβολαιογραφικά γραφεία της περιοχής, με τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο προσκήνιο, ενόψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου. Με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης να υποβάλλεται, πλέον, ηλεκτρονικά στις κατά τόπους ΔΟΥ, ο γραφειοκρατικός φόρτος παραμένει, στο μεταξύ, «δαιδαλώδης» και προκαλεί πονοκέφαλο στους συμβολαιογράφους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αύξηση αναμένεται και στις γονικές παροχές σε συγγενείς πρώτου βαθμού, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για αύξηση του αφορολόγητου στις 800.000 ευρώ έναντι των 150.000 ευρώ που ισχύει μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνονται, η αύξηση του αφορολόγητου αποτελεί ένα μέτρο ελάφρυνσης για τους γονείς -ιδιοκτήτες που βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για τη διατήρηση των οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο στη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας από τους παππούδες, στους γονείς και από τους γονείς στα παιδιά.

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου, ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων της Μαγνησίας Γιάννης Κόνσουλας, διευκρινίζει κατ’ αρχάς στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «δεν υφίσταται ο συγκεκριμένος όρος αλλά ούτε ως διαδικασία, διότι η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι δεν υποβάλλεται πλέον εγγράφως στην Εφορία η δήλωση φόρου μεταβίβασης, αλλά γίνεται ηλεκτρονικά. Είναι το μόνο που έχει αλλάξει, διότι ο γραφειοκρατικός κυκεώνας όχι μόνο παραμένει, αλλά αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Μακάρι να ήταν απλά τα πράγματα, αλλά δυστυχώς δεν είναι».

Αυξημένη παραμένει, στο μεταξύ, η κίνηση στα συμβολαιογραφικά γραφεία, καθώς οι συναλλασσόμενοι έχουν τη δυνατότητα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου να κάνουν τη διαδικασία μεταβίβασης, υποβάλλοντας σε μεταγενέστερο χρόνο τα σχετικά δικαιολογητικά.

«Το παρήγορο είναι αυτή τη στιγμή οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με ευνοϊκές ρυθμίσεις τις οφειλές ΤΑΠ, διότι τυγχάνουν εκπτώσεων στο πρόστιμο και τις προσαυξήσεις» επισημαίνει ο κ. Κόνσουλας.

Παράλληλα συστήνει στους πολίτες που επιθυμούν, να ξεκινήσουν έγκαιρα τη διαδικασία της μεταβίβασης ακινήτου πριν το τέλος του χρόνου διότι «η γραφειοκρατία είναι πολύ μεγάλη και δεν θα προλάβουν να κάνουν στο τέλος τη μεταβίβαση ακινήτου. Χρειάζεται πολλαπλάσιος χρόνος για τον συμβολαιογράφο και υπερπολλαπλάσια γραφειοκρατία για τους συναλλασσόμενους». Σύμφωνα, μάλιστα, με την επισήμανση του ίδιου, τα περισσότερα έγγραφα δεν υπήρχαν παλαιότερα και προστέθηκαν σταδιακά, συνθέτοντας μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία για τους συμβολαιογράφους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά από τα γραφεία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι και ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Ωστόσο, η Εφορία μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά, τα οποίοι οι συμβαλλόμενοι οφείλουν να τα προσκομίσουν, προκειμένου να ελεγχθούν για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Κλείνοντας, ο κ. Κόνσουλας τονίζει ότι: «Παρ’ όλο που έχουν γίνει εξαιρετικές προσπάθειες από το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης για την πάταξη της γραφειοκρατίας, για την πρόσβαση των πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τη διευκόλυνση των συναλλαγών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η γραφειοκρατία ακόμη καλά κρατεί. Παράλληλα με την έγχαρτη γραφειοκρατία, η οποία όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά συνεχώς διογκώνεται και συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους συμβολαιογράφους και τους συναλλασσόμενους πολίτες, υπάρχει παράλληλα και η ηλεκτρονική γραφειοκρατία».

Απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος για τον συμβολαιογράφο και υπερπολλαπλάσια γραφειοκρατία για τους συναλλασσόμενους”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου