ΤΟΠΙΚΑ

Ανασταλτικό για ανάπτυξη το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου

ανασταλτικό-για-ανάπτυξη-το-ρυθμιστι-39323

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου φαίνεται ότι… αρχειοθετήθηκαν και η δομή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο διαβουλεύτηκαν τα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που φτάνει στο νομοθετικό τμήμα. Προκύπτει ζήτημα νομιμότητας, ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Γ. Καλτσογιάννης, ο οποίος μαζί με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για θέματα χωροταξίας Κ. Χαλέβα μετέφεραν τις ενστάσεις της Περιφέρειας.

Ενημέρωσαν ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός σε επαφές που είχε στο ΥΠΕΚΑ έδειξε «κόκκινο φως» στην υπογραφή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου. Οι προτάσεις των Δήμων Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν λήφθηκαν υπόψη. Η παράκαμψη των προτάσεων που έγιναν δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της Μαγνησίας. Οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από το υπουργείο είναι ότι οι προτάσεις θα επανεξεταστούν. Σε διαφορετική περίπτωση, ιδιώτες και επενδυτές με ιδιοκτησίες, οι οποίοι θίγονται, δεν αποκλείεται να πάρουν το δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας προσφυγές.

Επί τρία χρόνια βρίσκεται προς επεξεργασία το Ρυθμιστικό Σχέδιο με βάση το Χωροταξικό Σχέδιο του 2003, το οποίο είναι προς αλλαγή, τόνισε ο κ. Καλτσογιάννης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το Χωροταξικό, κατόπιν το Ρυθμιστικό και έπειτα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Στην Ελλάδα, όμως, τα βήματα ακολουθούνται από την ανάποδη…

«Χρειάζεται να λυθούν κάποια τελευταία θέματα, για να μην υπάρχει αναντιστοιχία, μεταξύ του Π.Δ. και των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτό το εργαλείο και να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και τα σημερινά δεδομένα, διότι το χωροταξικό είναι ευρύτερο σχέδιο, σε σχέση με το πιο στενό που είναι το ρυθμιστικό και καλό θα είναι αυτά τα δύο να έχουν αλληλεξάρτηση μεταξύ τους», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας.

Με τη μορφή που έχει σήμερα το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο καθορίζει την ανάπτυξη για την επόμενη 25ετία, «αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της Μαγνησίας», ανέφερε ο Κ. Χαλέβας.

Όπως εξήγησε, οικιστικές περιοχές που έχουν πυκνοδομηθεί και περίμεναν χρόνια να ενταχθούν στο σχέδιο, δυστυχώς, μένουν εκτός, ένθεν του περιφερειακού δρόμου υπάρχουν περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες αγροτικές, ενώ υπάρχουν υφιστάμενα κτήρια, εκθεσιακοί χώροι και βιοτεχνίες, που περίμεναν δέκα χρόνια το Ρυθμιστικό για να τροποποιηθεί η ζώνη σε βιοτεχνική και ζώνη εκθεσιακών χώρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου