ΤΟΠΙΚΑ

«Κύκλωμα με μεγάλα παρακλάδια»

κύκλωμα-με-μεγάλα-παρακλάδια-393201

Συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση κλεμμένων εικόνων και άλλων κειμηλίων από ναούς, μοναστήρια και ξωκλήσια του Πηλίου, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν ως μάρτυρες δύο στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η κατάθεση μητροπολίτη.

Ενας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ιερέα, έκανε λόγο για κύκλωμα με μεγάλα παρακλάδια. Μάλιστα, ανέφερε ότι, είναι σύνηθες να πωλούνται στο εξωτερικό άγια δισκοπότηρα και εικόνες από ορθόδοξες εκκλησίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράσταση πολιτικής αγωγής έχουν δηλώσεις τέσσερις Ιερές Μονές από τα Ιωάννινα, την Πάρο, τη Σαμαρίνα και τα Φάρσαλα. Η Ιερά Μητρόπολή Δημητριάδος δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στις κλεμμένες εικόνες υπήρχαν και ορισμένες ανεκτίμητης αξίας από τον νομό.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα των κατηγορούμενων γίνεται ειδική μνεία μεταξύ άλλων και γι’ αυτές που αφαιρέθηκε από ξωκλήσι της Μαγνησίας, από το οποίο σημειωτέον είχε δηλωθεί απώλεια τουλάχιστον 70 ιερών εικόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το θέμα είχε τεθεί για τη δήλωση παράσταση πολιτικής αγωγής ή όχι είχε εκτιμηθεί ότι το κόστος θα είναι μεγάλο για τη Μητρόπολη.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ένας αρχιμανδρίτης, ο οποίος είναι σήμερα ηγούμενος Μονής, ένας ιερέας, ένας ξενοδόχος από τα Τρίκαλα, ένας βιβλιοδέτης με παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και δύο ακόμα. Ο αρχιμανδρίτης κατηγορείται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, όταν μια εικόνα βρέθηκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και έφτασε σε γκαλερί του εξωτερικού, όπου εντοπίστηκαν να πωλούνται εικόνες από εκκλησίες του Ζαγορίου και του Πηλίου.


Η υπόθεση είχε απασχολήσει και τις τοπικές αρχές, στις οποίες όπως είχε καταγράφει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχε σημάνει συναγερμός.

Ηταν πριν εννέα χρόνια, όταν εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου μαζί με δεκάδες άλλες κλεμμένες εικόνες από μοναστήρια της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές βρέθηκαν τότε στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος ιερόσυλων που δρούσε κατά παραγγελία στην ορεινή Θεσσαλία, στη Δυτική Μακεδονία και κυρίως στην Ήπειρο.

Η υπόθεση είχε πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αλλά η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε τοπικά δεν είχε οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου