ΤΟΠΙΚΑ

Πανοσοκομειακή απεργία γιατρών – εργαζομένων

πανοσοκομειακή-απεργία-γιατρών-εργ-39318

Νεκρώνει ο χώρος της Υγείας στη Μαγνησία την ερχόμενη Πέμπτη καθώς σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ επίσης 24ωρη απεργία την ίδια μέρα πραγματοποιούν και οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι στο πλαίσιο σχετικής απόφασης που έλαβε η ΠΟΕΔΗΝ. Το Νοσοκομείο Βόλου και τα Κέντρα Υγείας αναμένεται να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ η συμμετοχή στην κινητοποίηση θεωρείται το «στοίχημα» που έχουν μπροστά τους γιατροί και εργαζόμενοι. Tην ημέρα της απεργίας το ΠΑΜΕ Μαγνησίας εξάλλου προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 μετά το μεσημέρι έξω από το Νοσοκομείο Βόλου με αφορμή την πανοσοκομειακή κινητοποίηση.

Η ελλιπής στελέχωση των νοσοκομείων, οι περικοπές στις αποδοχές, τα εξαντλητικά ωράρια και η μείωση στους πόρους στο χώρο της Υγείας «πυροδοτούν» τις νέες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς τόσο οι γιατροί όσο και οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι έρχονται νέες ρυθμίσεις που θα απογυμνώσουν πλήρως τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν στις περικοπές που έχουν υποστεί εξαιτίας του προγράμματος εφημεριών, στην υποχρηματοδότηση και την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ενώ εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλεται ότι οι μεγάλες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προκαλούν οικονομική ασφυξία στα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία σε συνδυασμό με τα ελλιπή κονδύλια στο χώρο της Υγείας συνθέτουν μία εκρηκτική κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι επίσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα εκτιμούν ότι το κύμα των διαθεσιμότητων θα επεκταθεί και στο χώρο της Υγείας μέσα από τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών και υπογράμμισε ότι αυτό θα είναι η «χαριστική βολή» για το ΕΣΥ, αφού ουσιαστικά θα δρομολογήσει απολύσεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε μία περίοδο που τα περισσότερα Νοσοκομεία πάσχουν από προσωπικό και θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο Νοσοκομείο Βόλου οι τελευταίες προσλήψεις προσωπικού έγιναν το 1993.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας την ερχόμενη Πέμπτη 12.30 μετά το μεσημέρι προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας έξω από το Νοσοκομείο Βόλου.

Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση και υπογραμμίζει: «Οι ελλείψεις σε προσωπικό, αναλώσιμα, εξοπλισμό, κλίνες και κλινικές, γενικά και στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αυξάνονται με τις προωθούμενες καταργήσεις – συγχωνεύσεις κλινικών, νοσοκομειακών κρεβατιών, μειώσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και μέσων. Τα αποτελέσματα είναι και θα γίνουν πιο τραγικά για τη ζωή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στην πόλη μας έχει ήδη πεθάνει κόσμος εξ αιτίας της βάρβαρης ταξικής πολιτικής για χάρη της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου και της πληρωμής των δανειστών.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση καλούμε σε αγωνιστική κινητοποίηση για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης. Να μη δεχτούμε περικοπές και καμιά συμμετοχή – πληρωμή στα νοσοκομεία, Κ.Υ, για φάρμακα και εξετάσεις. Καμία δημόσια υπηρεσία να μην κλείσει, να μη μειωθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια, καμία απόλυση.

Η Υγεία μπορεί να παρέχεται ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα, ισότιμα και δωρεάν σε όλους, χωρίς εισφορές και πληρωμές. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει και μπορεί να παρέχεται σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Μπορεί να υπάρχει πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών, δραστική μείωση των επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου