ΤΟΠΙΚΑ

«Μπλοκάρονται» τα κινήματα χωρίς μεσάζοντες;

μπλοκάρονται-τα-κινήματα-χωρίς-μεσ-392663

Από νέο νόμο που εμποδίζει τους παραγωγούς να πουλούν τα προϊόντα τους σε πόλεις πάνω από 3.000 κατοίκους

«Φρένο» στην εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών φαίνεται ότι μπαίνει με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στις 15 Μαΐου, εμποδίζοντας τους παραγωγούς να πουλάνε τα ίδια τους τα προϊόντα σε πόλεις που έχουν πάνω από 3.000 κατοίκους. Ουσιαστικά μέσα από το συγκεκριμένο νόμο εμποδίζεται παράλληλα η δραστηριότητα των κινημάτων «χωρίς μεσάζοντες» που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων είναι και η «Ανωση» Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Οι εθελοντές της «Ανωσης» Βόλου αντιδρώντας άμεσα στο νέο νόμο και προγραμματίζουν το Σάββατο 14 Ιουνίου συντονισμένη προσπάθεια διανομής για μαζικές παραγγελίες πατάτας, με τις εθελοντικές ομάδες Κατερίνης, Λάρισας και Λαμίας.

Οπως αναφέρουν οι εθελοντές της «Ανωσης» ο νέος νόμος βάζειεμπόδια στις διανομές «Χωρίς Μεσάζοντες» και καταργεί τις άδειες πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου των παραγωγών.

Σε ανακοίνωσή τους οι εθελοντές της «Ανωσης» αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Γιατί άραγε θα πρέπει να περιοριστεί με νόμο, η απευθείας διάθεση προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς σε όλη την επικράτεια. Σε μια χώρα που όλοι συμφωνούν πως πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, η κυβέρνηση απαγορεύει τη μαζική λιανική πώληση προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς σε μεγάλες πόλεις, δείχνοντάς τους το μονόδρομο προς τους χονδρεμπόρους και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Ουσιαστικά επιχειρεί να μπλοκάρει τη δράση του Κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», που ενίσχυσε την εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας σε τέτοια νομοθετήματα και πρακτικές. Θα συνεχίσουμε τη δράση μας σε συνεργασία με όλες τις εθελοντικές ομάδες και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τους παραγωγούς της χώρας μας».

Η εθελόντρια της «Ανωσης» κ. Σόφη Καπή, σχετικά με το νέο νόμο αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Ο μοναδικός στόχος του νέου νόμου είναι να καταργηθεί η δραστηριότητα των κινημάτων χωρίς μεσάζοντες, προκειμένου ο παραγωγός να μην μπορεί να πουλήσει μόνος του τα προϊόντα του και να πρέπει είτε να τα πουλήσει σε χοντρέμπορους είτε σε μεγάλες αλυσίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα άρθρα σχετικά με την άδεια πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου, έχει παραληφθεί επιμελώς η λέξη «παραγωγός». Ολοι οι παραγωγοί εξομοιώνονται με τους πωλητές, δηλαδή με εκείνους που μπορεί να μην παράγουν τίποτα».

Τέλος φαίνεται ότι ο νέος νόμος καταργεί όλους τους ισχύοντες νόμους για το πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο των παραγωγών. Μεταξύ άλλων καταργείται το άρθρο 6 του Π.Δ. 254/2005, που προέβλεπε έκδοση άδειας άσκησης υπαίθριου εμπορίου αποκλειστικά σε παραγωγούς με ισχύ σε όλη την επικράτεια, για την πώληση γεωργικών, αμπελουργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και μελισσοκομικών προϊόντων ιδίας παραγωγής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου