ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ: «Η ανάκαμψη απαιτεί στρατηγικό σχέδιο»

αποστολοσ-παπατολιασ-η-ανάκαμψη-απα-390899

Στρατηγικό σχέδιο με αμφίδρομες κινήσεις απαιτεί η ανάκαμψη, σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Απόστολος Παπατόλιας, πρώην νομάρχης Μαγνησίας, δημοσιολόγος, μέλος του ΑΣΕΠ, επισημαίνοντας ότι «τα οργανωτικά τεχνάσματα που περιλαμβάνει ο νόμος Γεραπετρίτη δεν είναι το πραγματικό επιτελικό κράτος».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του «Θεωρία και πράξη του επιτελικού κράτους – Θεωρητικό θεμέλιο, νομοθετική κατοχύρωση, διοικητική πρακτική» στη Λάρισα και τη χθεσινή συνάντησή του με τους σκεπτόμενους πολίτες στη «Χάρτα» του Βόλου, ο κ. Παπατόλιας ανέλυσε την έννοια και τη σημασία του επιτελικού κράτους, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσιμες, όπως η συγκεκριμένη που διανύουμε.

Αναφερόμενος στη δομή του επιτελικού κράτους παρατήρησε ότι «συνήθως οι πολίτες μετά το νομοθέτημα του Γεραπετρίτη με τον ομώνυμο τίτλο, συγχέουν το επιτελικό κράτος με την οργάνωση του πρωθυπουργικού επιτελείου. Δεν είναι αυτό όμως το επιτελικό κράτος. Τουλάχιστον δεν είναι αυτή η παράδοση του επιτελικού κράτους στην ανεπτυγμένη δύση».

Αναπτύσσοντας τη συλλογιστική του, κατέστησε σαφές ότι επιτελικό είναι το κράτος που «μπορεί και εφαρμόζει τη στρατηγική προσέγγιση και πρόβλεψη σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας δράσης, καταφέρνει και οργανώνει την αβεβαιότητα του μέλλοντος, μπορεί και κινητοποιεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τους πόρους του και το προσωπικό του, καταφέρνει και «ενορχηστρώνει» τις δράσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και να οργανώνει επίσης τη συνεργασία των διαφορετικών επιπέδων διοίκησης».

Επιτελικό είναι το κράτος που εφαρμόζει τη συνεργασία των υπουργείων με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τους δήμους και τις αιρετές περιφέρειες, «για να θωρακίζουν την κοινωνία από τους κινδύνους, για να δίνουν αναπτυξιακή ώθηση με μεγάλα έργα, στηρίζοντας τις δράσεις της πολιτικής προστασίας. Όλα αυτά που δεν βλέπουμε στη χώρα μας» είπε μεταξύ άλλων.

Σε αντιπαραβολή με τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα χαρακτήρισε «υπερσυγκεντρωτικό» το ελληνικό κράτος, ενώ σημείωσε ότι «υποκαθιστά εν πολλοίς όλους τους άλλους θεσμούς, οι οποίοι ατροφούν, με τελικό «θύμα» το δημόσιο συμφέρον και την απόκρουση των κινδύνων».

Απαντώντας στο ερώτημα πώς πρέπει να είναι δομημένο το κράτος για να είναι αποτελεσματικό, υποστήριξε ότι «η λύση που ακολουθούν τα σύγχρονα κράτη φαίνεται ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη και στη θεωρία και στην πράξη. Είναι η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της συμμετοχικής δημοκρατίας».

Ζητούμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και να εδραιωθεί η συμμετοχική δημοκρατία. «Να βάλουμε επιτέλους τους πολίτες, τις συλλογικές τους εκφράσεις στη διαδικασία της πολιτικής συμπαραγωγής, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι μια πολιτική έχει τύχη να εφαρμοστεί» είπε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στις δράσεις για τον εμβολιασμό, έκανε λόγο για «αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος σε αντίθεση με άλλες χώρες», αποδίδοντας την εξέλιξη «στο γεγονός ότι δεν συμμετείχαν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση του προγράμματος».

Με αφετηρία την πεποίθηση ότι «στις σύγχρονες δημοκρατίες η διάσταση της συμμετοχής πρέπει να είναι κυρίαρχη, ειδάλλως οι περισσότερες δημόσιες πολιτικές θα αποτύχουν», τόνισε ότι το ζητούμενο είναι «ο λαός να είναι συμμέτοχος στη διαμόρφωση της πολιτικής και την άσκησή της».

ΕΝΘΕΤΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

Παρουσίαση στη Λάρισα

Στη Λάρισα «ταξιδεύει» σήμερα, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, το βιβλίο του πρώην νομάρχη Μαγνησίας, δημοσιολόγου, μέλους του ΑΣΕΠ, Απόστολου Ι. Παπατόλια «Θεωρία και πράξη του επιτελικού κράτους – Θεωρητικό θεμέλιο, νομοθετική κατοχύρωση, διοικητική πρακτική», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σάκκουλα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στο θερινό «Σινέ Μύλος – Μαρμπής Βοζαλής» (πίσω από τον Μύλο του Παππά).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ζωή Ακριβούλη, οικονομολόγος, μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου