ΣΠΟΡΑΔΕΣ

11 εκατ. ευρώ για μία «τρύπα στο νερό»  

11-εκατ-ευρώ-για-μία-τρύπα-στο-νερό-388502

Δαπανήθηκαν 11 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί η λιμνοδεξαμενή Σκοπέλου και το έργο είναι ανενεργό. Πρόκειται περί σκανδάλου» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οργισμένος ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης και καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι ο φορέας υλοποίησης, να παρέμβει.

Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το 1996, παρελήφθη όμως επίσημα πριν από λίγο διάστημα.

Το αρχικό κόστος ήταν 7 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο έφτασε να απορροφήσει το ποσό των 11 εκατ. ευρώ και δεν είναι λειτουργικό, αφού το νερό χάνεται, αντί να συγκεντρώνεται στη λιμνοδεξαμενή, λύνοντας σημαντικά υδρευτικά προβλήματα του νησιού.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι μία λιμνοδεξαμενή κατασκευάζεται για να συγκεντρώνει νερό, το οποίο θα χρησιμοποιείται για ύδρευση και άρδευση. Δυστυχώς στη λιμνοδεξαμενή Σκοπέλου όσο νερό και να συγκεντρωθεί μέσα σε πέντε μέρες χάνεται, μολονότι πρόκειται για δεξαμενή χωρητικότητας 100 χιλιάδων κυβικών. Στο έργο έχουν καταγραφεί πολλές κακοτεχνίες και ελλείψεις στην αρχική μελέτη. Πρόκειται περί σκανδάλου, διότι ένα έργο που κόστισε 11 εκατ. ευρώ και κατασκευάζονταν για χρόνια με μόνο αρμόδιο της κατασκευής, επίβλεψης και παραλαβής το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν μπορεί να μη λειτουργεί», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έντονα ενοχλημένος ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης.

Ο κ. Περίσσης ανέφερε ότι το υπουργείο είχε ενημερωθεί από το 2019 για τις κακοτεχνίες που έχουν εντοπιστεί και ότι ο ίδιος προσωπικά έχει ενημερώσει πολλές φορές τον αρμόδιο διευθυντή, όπως επίσης και την περιφέρεια για τα προβλήματα, όμως δεν έχει γίνει τίποτα.

«Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή είχαμε σχεδιάσει να δημιουργήσουμε ένα διυλιστήριο, ώστε το νερό που συγκεντρώνεται στη λιμνοδεξαμενή να είναι πόσιμο. Δεν μπορεί όμως κάτι τέτοιο να γίνει, αφού το έργο δεν είναι λειτουργικό

Επιπλέον ως δήμος γνωμοδοτήσαμε αρνητικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων το 2019 αλλά το υπουργείο την ενέκρινε και παρέλαβε το έργο, ενώ υπάρχουν κακοτεχνίες», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ερώτηση Μεϊκόπουλου

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος ζητώντας να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες επισκευές στο έργο της λιμνοδεξαμενής στον Πάνορμο Σκοπέλου, ώστε να συμβάλει το έργο αποτελεσματικά στην υδροδότηση του νησιού, σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, η λιμνοδεξαμενή αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί που ξεκίνησε να κατασκευάζεται ήδη από το 1996, με συνολικό κόστος 11 εκατ. ευρώ.

«Σκοπός κατασκευής του έργου ήταν να καλύψει το πρόβλημα της υδροδότησης στο νησί της Σκοπέλου σε ποσοστό 40%, ωστόσο σύμφωνα με τoν δήμαρχο του νησιού και την τοπική κοινωνία, το έργο χωρητικότητας 100 χιλιάδων κυβικών σήμερα δεν λειτουργεί», τονίζει.

Ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρεται στις κακοτεχνίες του έργου και ότι η λιμνοδεξαμενή δεν συγκρατεί το νερό, με αποτέλεσμα και όταν αυτό συγκεντρώνεται σε πέντε ημέρες να αδειάζει, ενώ λόγω των κακοτεχνιών, δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε το απαραίτητο διυλιστήριο ώστε το νερό να είναι πόσιμο. Ακόμα, οι υπερχειλίσεις νερού λόγω των τεχνικών προβλημάτων έχουν καταστρέψει το γύρω δρόμο αλλά και ένα κομμάτι εσωτερικά της λιμνοδεξαμενής.

«Μία λιμνοδεξαμενή που κατασκευάστηκε για να χρησιμεύσει ως μέσο συγκέντρωσης νερού για τις απαραίτητες εργασίες ύδρευσης και άρδευσης του νησιού, ουσιαστικά αποτυγχάνει να συγκρατήσει το νερό που συγκεντρώνει», αναφέρει ο βουλευτής και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να παρέμβει άμεσα για την επισκευή της λιμνοδεξαμενής, τονίζοντας πως η προώθηση έργων που συμβάλουν στην εξασφάλιση της υδάτινης αυτονομίας των Σποράδων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου