ΤΟΠΙΚΑ

«Πολιτική ταφόπλακα για το ΣΥΡΙΖΑ το Μνημόνιο Νο3» (Βίντεο)

πολιτική-ταφόπλακα-για-το-συριζα-το-μ-388015

«Η πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, χωρίς να αμφισβητεί την ευρωζώνη και το ευρώ, έφτασε στα όριά της και ηττήθηκε κατά κράτος. Αυτό που έφταιγε δεν ήταν η απουσία εναλλακτικής λύσης, αλλά η εμμονή της κυβέρνησης στην πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη», τόνισε χθες στο Βόλο ο βουλευτής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Στρατούλης, ενισχύοντας περαιτέρω την άποψη του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Φίλη ότι: «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται ο τραγέλαφος της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης».

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Απαντώντας σε δέκα ερωτήματα που απασχολούν τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία, ο πρώην Υπουργός που παρέστη στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια της πολιτικής ιστοσελίδας ISKRA, βουλευτής Β’ Αθήνας ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση, παρουσίασε και σημαντικές καθυστερήσεις ως προς τη διασφάλιση του δημοσίου ελέγχου στις τράπεζες, τον περιορισμό της δύναμης των ολιγαρχών του πλούτου και τη φορολόγησή τους, τον έλεγχο της ιδιοκτησίας των συστημικών ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατώτατος μισθός).

Επίσης, έγιναν και σημαντικά πολιτικά λάθη, όπως η συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και η πληρωμή υποχρεώσεων 8 δισ. στους δανειστές, την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν μας έδιναν καμία χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με αποτέλεσμα ν’ αδειάσουν γρήγορα τα δημόσια ταμεία και να μπορούν πιο εύκολα να μας εκβιάζουν.

Η κυβέρνηση, φυσικά και αντιστάθηκε και έδωσε μάχη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το βασικό, όμως, λάθος της, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν είχε αποδεχτεί και δεν φρόντισε έγκαιρα να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη, και να έχει ετοιμάσει και το λαό να την αποδεχτεί, μια εναλλακτική λύση, η οποία, όταν φτάσαμε στους αμείλικτους εκβιασμούς των δανειστών και στο πραξικόπημα που έκαναν σε βάρος της, θα της έδινε δυνατότητα διαφυγής.

Θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, χωρίς να αμφισβητεί την ευρωζώνη και το ευρώ, έφτασε στα όριά της και ηττήθηκε κατά κράτος. Αποδείχθηκε ότι ευρωζώνη και μνημόνια για την Ελλάδα και τις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού νότου πάνε μαζί «ως πακέτο». Εγώ κι άλλοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε από την κυβέρνηση να μη φέρει για ψήφιση στη Βουλή το 3ο μνημόνιο, που θα είναι πολιτική ταφόπετρα όχι μόνο για την ίδια, το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, αλλά κυρίως για το λαό, την πατρίδα και την ίδια τη δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανα και με το προμνημόνιο και τα προαπαιτούμενα μέτρα, δεν πρόκειται να ψηφίσω ένα νέο μνημόνιο, το οποίο γνωρίζω καλά ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει την χώρα μας και να φτωχοποιεί το λαό μας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Στρατούλης και κάλεσε: «όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις, το λαό και τη νεολαία σε κοινές δράσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του ΟΧΙ, για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, χωρίς καταστροφική λιτότητα και χωρίς ταπεινωτική εποπτεία και έλεγχο, με δημοκρατία, με ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα με βαθιές προοδευτικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές με ορίζοντα και κατεύθυνση το σοσιαλισμό».

Χαιρετισμοί

Στην εκδήλωση που λόγο βροχής μεταφέρθηκε από την παραλία του Βόλου στη Θόλο του Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή 150 περίπου ατόμων, δίχως εκπροσώπηση της Νομαρχιακής Επιτροπής ή των τεσσάρων άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αν και κλήθηκαν, απηύθυναν χαιρετισμούς ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Δελημήτρος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου κ. Μαργ. Πατσιαντάς και η Συντονίστρια από το Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους» Μαρία Νεοφώτιστου.

«Σύντομα το ΟΧΙ, είπε ο κ. Δελημήτρος, θα συντονίσει τους αγώνες του Λαού μας για ζωή που ν’ αξίζει σε ελεύθερους πολίτες μιας ελεύθερης πατρίδας. Γιατί ποτέ κανείς δεν βγήκε ηττημένος όταν αφουγκράστηκε το λαϊκό αισθητήριο και πάλεψε να υπερασπίσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του Λαού, της εργατικής τάξης, όλης της κοινωνίας του μόχθου. Θα νικήσουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου