Μόνο με αναπτυξιακές πολιτικές θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματοβιοτέχνες, ανέφερε κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΟΕΒΕΜ στο Βόλο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Στρατούλης, συνοδευόμενος από έναν εκ των πέντε βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Κων. Δελημήτρο.
Ο κ. Στρατούλης, τόνισε ότι: «οι μικρομεσαίοι έχουν πιεστεί πολύ από τις πολιτικές των μνημονίων, όχι μόνο εξαιτίας των δικών τους προβλημάτων που είναι η μεγάλη φοροεπιδρομή που έχει γίνει τα πέντε τελευταία χρόνια, αλλά και από την αδυναμία πρόσβασής τους σε τραπεζικό δανεισμό. Σ’ αυτά τα δύο προβλήματα, που έτσι κι αλλιώς είχαν αλλά οξύνθηκαν στα χρόνια των μνημονίων, προστέθηκε το πολύ μεγάλο πρόβλημα, ότι στα υπόλοιπα στρώματα της κοινωνίας έχουν μειωθεί τα εισοδήματά τους. Τα προβλήματα των μικρομεσαίων θα μπορούσαν με έναν αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπιστούν με αναπτυξιακές πολιτικές, αν φύγουμε από τις πολιτικές της λιτότητας και συγκεκριμένα από υφεσιακές πολιτικές που επιβάλλουν τα μνημόνια».
Μιλώντας σε σύσκεψη με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας, αναφέρθηκε στην εξάμηνη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα ως Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και σε αποφάσεις όπως η επαναφορά της σύνταξης των υπερήλικων ανασφάλιστων Ελλήνων και ομογενών, η ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, με την οποία ρυθμίστηκαν χρέη 5,4 δισ. ευρώ περίπου 300.000 οφειλετών, ενώ μπήκαν στα ταμεία 267 εκ. ευρώ.
«Για τη ρύθμιση αυτή όπως και για την αντίστοιχη της κ. Βαλαβάνη με τις 100 δόσεις, υπήρξε επιμονή και εμμονή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα, να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν προς το χειρότερο είπε και κατέληξε πως αυτό αποδεικνύει ότι οι τροϊκανοί δεν επιθυμούν να αναταχθεί η χώρα μας οικονομικά και κοινωνικά, αλλά επιχειρούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποικία και προτεκτοράτο».
Υπόμνημα 15 σημείων από την ΟΕΒΕΜ
Στη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΜ, ο κ. Στρατούλης έγινε αποδέκτης υπομνήματος της Ομοσπονδίας με αιτήματα και προτάσεις όπως μείωση του φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 26% από το «πρώτο ευρώ» και αντίστοιχη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου, σταδιακή προσαρμογή του εταιρικού συντελεστή φορολόγησης, με αντίστοιχη αναπροσαρμογή στο φόρο επί των διανεμόμενων κερδών, θεσμοθέτηση αφορολόγητου ποσού με συλλογή αποδείξεων για όλες τις επαγγελματικές ομάδες, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητες περιουσίες που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις ως συντελεστές παραγωγής, όπως και για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουμε υποθηκευμένες αξίες και δανειακά βάρη (αφορά ιδιώτες και επιχειρήσεις με δάνεια). Απαραίτητη προϋπόθεση για το νέο φόρο ακινήτων είναι η άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος κ.α.