ΤΟΠΙΚΑ

Χρυσή διάκριση Βολιώτισσας φοιτήτριας

χρυσή-διάκριση-βολιώτισσας-φοιτήτρι-38778

Σημαντική διάκριση απέσπασε η νεαρή Βολιώτισσα Μάγδα Σαμαρά, συμμετέχοντας στη διεθνή χορευτική διοργάνωση «Thessaloniki Dance Festival» που πραγματοποιήθηκε την 31η Μαρτίου και την 1η Απριλίου στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Η 20χρονη Μάγδα, τριτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής Θεσσαλίας και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατέλαβε την πρώτη θέση στην επαγγελματική κατηγορία οριεντάλ.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το Thessaloniki Dance Festival διεξάγεται τα τρία τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, είναι διεθνής διαγωνισμός που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες χορού (από το λάτιν έως οριεντάλ), ενώ προσελκύει συμμετοχές από διάφορες χώρες.

Η χαρισματική Βολιώτισσα συμμετείχε και τα προηγούμενα χρόνια στην ίδια διοργάνωση, αποσπώντας ανάλογες ζηλευτές διακρίσεις. Συγκεκριμένα το 2016 κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία οριεντάλ fusion solo, τη δεύτερη θέση στο σύγχρονο σόλο και την 4η στο τζαζ σόλο, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς, προσθέτοντας σημαντικά έπαθλα και σημαντικές διακρίσεις στο καλλιτεχνικό της βιογραφικό, ενθαρρύνοντας επίσης τους μαθητές της να λάβουν μέρος σε αντίστοιχες διοργανώσεις. Επίσης κατέλαβε την 3η θέση το 2017 στο Venus Oriental Festival που διεξάγεται στον Βόλο, συμμετέχοντας στη semi-Professional κατηγορία, μεταξύ 20 συμμετοχών.

Η κορυφαία διάκριση που απέσπασε φέτος αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τη νεαρή φοιτήτρια, η οποία αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «φέτος αποφάσισα να λάβω μέρος σε επαγγελματική κατηγορία, που περιλαμβάνει τρεις χορογραφίες. Χορογράφος μου ήταν η Ντία Πιλάτου, η οποία με έχει στηρίξει πάρα πολύ, έχει δική της σχολή και με προπονεί το τελευταίο διάστημα».

Η Μάγδα ασχολείται από μικρή ηλικία με το χορό κι όπως επισημαίνει: «Ξεκίνησα σε ηλικία τεσσάρων ετών στη σχολή της Κατερίνας Βαλατσού, και συνέχισα στο Dance studio της Νίκης Κρίτσλοου, για δέκα περίπου χρόνια, εξελίσσοντας την τεχνική μου στον χορό».

Ο κύκλος των χορευτικών της σπουδών περικλείει, εκτός των άλλων, και το πεδίο του λάτιν, με σπουδές στο Dance Academy της Δέσποινας Ακρίβου, ενώ παράλληλα έλαβε πέρυσι το πτυχίο διδασκαλίας. Η Μάγδα διδάσκει σε σχολές χορού του Βόλου αλλά και στα Τρίκαλα, όπου βρίσκεται λόγω πανεπιστημιακών σπουδών, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στην προσωπική εξέλιξη.

Πολύπλευρο ταλέντο

Από μικρή ηλικία ανακάλυψε την κλίση της στο χορό, έχει ασχοληθεί με αρκετά είδη, όπως οριεντάλ, σύγχρονος, κλασικός, κλακέτες, μοντέρνο τζαζ, ιρλανδέζικος χορός, break dance, hip – hop, dancehall, λάτιν, ενώ όπως υπογραμμίζει «θεωρώ ότι το μπαλέτο είναι η βάση για τα πάντα. Πρέπει να έχεις σωστές βάσεις στον χορό».

Ο χορός και οι σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πορεύονται και εξελίσσονται παράλληλα. Ηδη βρίσκεται στο τρίτο έτος των σπουδών της, και περίπου σε ένα χρόνο θα τις έχει ολοκληρώσει.

«Ηταν επιλογή μου το ΤΕΦΑΑ, λόγω του ότι θεωρώ ότι ήταν η καταλληλότερη επιλογή και η πιο συναφής με αυτό που μου αρέσει να κάνω, γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα ίδρυμα πολύ εξελίξιμο γενικότερα σε όλους τους τομείς, και θεώρησα ότι θα μπορούσε να μου δώσει τα κατάλληλα εφόδια γνώσης, τόσο σε ακουστικό επίπεδο όσο και σε εκπαιδευτικό – διδακτικό επίπεδο. Αλλωστε, ο χορός έχει άμεση σχέση με την άσκηση και την υγεία. Αρα θεώρησα ότι ήταν η καταλληλότερη επιλογή», επισημαίνει.

Η νεαρή Βολιώτισσα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη πάνω σε κοινωνικά ζητήματα, και το αντικείμενο με το οποίο επέλεξε να ασχοληθεί βρίσκεται πολύ κοντά στον κύκλο των ενδιαφερόντων της και στην επιθυμία της να προσφέρει τις γνώσεις της, προκειμένου να βοηθήσει τις ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, έχει επιλέξει την ειδικότητα «Ασκηση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ειδικούς πληθυσμούς» και όνειρό της είναι να συνδυάσει το αντικείμενο των σπουδών της με τον χορό. «Θα ήθελα να εξελιχθώ ως χορεύτρια και περισσότερο ως δασκάλα, να είμαι ικανή, να μεταφέρω αυτό που αγαπώ στους μαθητές μου, για να μπορέσω να εξελίξω και τους άλλους, ακόμη περισσότερο» τονίζει.

Χορός σημαίνει άσκηση

Η δευτερότοκη κόρη της Αριστέας και του Κωνσταντίνου Σαμαρά, είναι λάτρης του χορού, όπως άλλωστε και η πρωτότοκη Σοφία, η οποία οδεύει προς το τέλος των σπουδών της ως διαιτολόγος – διατροφολόγος στο ΤΕΙ Καρδίτσας.

Ο χορός και οι σπουδές στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής Θεσσαλίας και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνδυάζονται απόλυτα και λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία για τη νεαρή Βολιώτισσα, η οποία κατάγεται από οικογένεια με καλλιτεχνικά γονίδια. Θείος της είναι ο Βαγγέλης Μαχαίρας, δεξιοτέχνης στο μπουζούκι, συνθέτης και συνεργάτης του Γιάννη Κότσιρα, ο οποίος διαπρέπει στην Αθήνα.

Ο χορός και η άσκηση είναι αλληλένδετα, γιατί «ως καθηγητής φυσικής κατάστασης, οφείλεις να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, άρα πρέπει οπωσδήποτε να σπουδάσεις», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αντιμετωπίζει με θετική ενέργεια και σταθερά βήματα κάθε δραστηριότητα που αναπτύσσει, προσδοκώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στόχος και όνειρό της είναι να συνδυάσει τις σπουδές της με τον χορό, γιατί «το ένα συμπληρώνει το άλλο», και παράλληλα «να συνεχίσει να εξελίσσεται ως χορεύτρια».

Σημαντικό εφόδιο γνώσης, παράλληλα με τις σπουδές, τη διδασκαλία και την άσκηση, είναι τα εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό, προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολούθησε μαθήματα σε δύο κορυφαίες σχολές του Λονδίνου, προκειμένου να διευρύνει τις χορευτικές της γνώσεις και δεξιότητες.

Η νεαρή Βολιώτισσα, απόφοιτη του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας, εκπροσώπησε επάξια τα τοπικά καλλιτεχνικά χρώματα στον διεθνή διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, κι ανέβηκε στο ψηλότερο βάθρο στην κατηγορία της, κάνοντας χαρούμενους τους δικούς της ανθρώπους, οι οποίοι τη στηρίζουν από την αρχή των σπουδών της στον χορό.

Η Μάγδα είναι προσγειωμένο κορίτσι, βαδίζει με σταθερά βήματα και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας ως γνώμονα την αγάπη της για τον χορό, την εξέλιξη, τη μάθηση και τη γνώση, που διευρύνουν δημιουργικά τους ορίζοντές της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου