ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς κλιματιστικά οι πανελλαδικές στα έξι εξεταστικά κέντρα

χωρίς-κλιματιστικά-οι-πανελλαδικές-σ-38742

Τα αιτήματα σχολείων υποβλήθηκαν στο παρά πέντε στον Δήμο Βόλου, καθώς καθυστέρησε η έκδοση της υπουργικής απόφασης

Μία εβδομάδα αργότερα ξεκινούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και κάποιοι υποψήφιοι εύχονται να κυλήσουν… δροσερά οι δύο επόμενες εβδομάδες. Κι αυτό γιατί σε συνολικά έξι σχολικές μονάδες του Δήμου Βόλου που θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα δεν έχουν εγκατασταθεί μονάδες κλιματιστικών, ενώ χθες λίγο πριν την πρεμιέρα των εξετάσεων γινόταν εγκατάσταση air condition στο σχολικό συγκρότημα των 7ου και 9ου Γυμνασίων Βόλου όπου θα λειτουργήσει το εξεταστικό κέντρο για τους φυσικώς αδύνατους μαθητές καθώς και το βαθμολογικό κέντρο στον νομό Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 21 Μαΐου και ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων προβλέπει ότι οι αίθουσες των εξεταστικών κέντρων θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς με φυσικό τρόπο. Όπου δεν θα είναι δυνατό αυτό, προβλέπεται η χρήση κλιματιστικών, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Παιδείας. Η χρήση ανεμιστήρων απαγορεύεται. Με αφορμή την ΚΥΑ κλήθηκαν τα λύκεια του νομού που θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα να καταγράψουν τυχόν ανάγκες για εγκατάσταση κλιματιστικών προκειμένου τα αιτήματα να προωθηθούν στους κατά τόπους δήμους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, δεν υπέβαλλε το σύνολο των σχολικών μονάδων αίτημα για εγκατάσταση κλιματιστικών. Ορισμένα θεώρησαν ότι το χρονικό διάστημα είναι ασφυκτικό για την ικανοποίηση του αιτήματος, άλλα ότι έχουν επαρκή φυσικό αερισμό. Ωστόσο έξι σχολικές μονάδες που υπέβαλαν αίτημα για air condition καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς αυτό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, «τα air condition δεν είναι υποχρεωτικά. Υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία τους ενώ μέχρι πριν την νέα ΚΥΑ απαγορεύονταν μόνο για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός», τονίζει.

«Εμείς ζητήσαμε από τα σχολεία να καταγράψουν τις ανάγκες τους, ωστόσο γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και για μεγάλους δήμους να ικανοποιήσουν το σύνολο των αιτημάτων μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια», σημειώνει ο κ. Σαβελίδης για τα έξι εξεταστικά κέντρα του Δήμου Βόλου που έμειναν χωρίς κλιματιστικά.

Στον Δήμο Βόλο πάντως το μοναδικό αίτημα που έφθασε ήταν από το βαθμολογικό κέντρο και το εξεταστικό κέντρο φυσικώς αδυνάτων και αφορούσε όχι σε προμήθεια αλλά στην εγκατάσταση των κλιματιστικών που προμηθεύτηκαν. Χθες, συνεργείο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου κλήθηκε στο παρά πέντε της πρεμιέρας των πανελλαδικών να φροντίσει για την εγκατάσταση των κλιματιστικών.

Άλλο ένα αίτημα υποβλήθηκε από ΕΠΑΛ της πόλης και ζητά 14 κλιματιστικά. Το έγγραφο με το αίτημα φέρει αριθμό πρωτοκόλλου με χθεσινή ημερομηνία και όπως είναι φυσικό, το αίτημα δεν θα ικανοποιηθεί.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή «κάθε χρόνο προσθέτουμε και νέα κλιματιστικά στα 180 σχολεία του Δήμου μας, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν στη δαπάνη αυτή. Και πάντα δίνεται προτεραιότητα στο σχολείο που θα χρησιμοποιηθεί ως βαθμολογικό κέντρο Μαγνησίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί να ασκούν το έργο της διόρθωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέσα στις καλύτερες συνθήκες. Όπως φυσικά προτεραιότητα αποτελούν και όλοι οι φυσικώς αδύναμοι μαθητές από τη Μαγνησία που θα εξεταστούν προφορικά στο σχολείο αυτό.

Με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στο επίκεντρο και με γνώμονα τις πράξεις και την αλήθεια προχωράμε με σχέσεις ειλικρίνειας και άριστης συνεργασίας με τους διευθυντές μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου