ΤΟΠΙΚΑ

Τα …δάνεια της Αγγλίας ~ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

τα-δάνεια-της-αγγλίας-καλουνται-να-π-386923

Προχωρούν σε ανακοπές και αναστολές, για να σταματήσουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

Tα «δάνεια της Αγγλίας» καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι που έπεσαν θύματα του σκανδάλου με τα ορθοπεδικά στη Νέα Ιωνία πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια προκειμένου να γλυτώσουν τις περιουσίες τους. Εξοδα για αναστολές πλειστηριασμών, έξοδα για ανακοπές αποφάσεων, δαπάνες για προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του ΙΚΑ Βόλου για μία υπόθεση στην οποία βρέθηκαν «μπλεγμένοι» χωρίς να ευθύνονται για το σκάνδαλο που «στήθηκε».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σε απόγνωση είναι δεκάδες ασφαλισμένοι που συγκαταλέγονται μεταξύ των «θυμάτων» του γνωστού σκανδάλου με την προμήθεια ορθοπεδικών από το ΙΚΑ που εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια είναι «όμηροι» μίας υπόθεσης από την οποία έχουν βγει και χαμένοι αφού το ΙΚΑ τους ζητά να πληρώσουν αυτοί τη «χασούρα» που προκλήθηκε μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση που σημειωτέον ακόμη δεν έχει εισαχθεί στο ακροατήριο των Δικαστηρίων.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ απαιτεί απόδοση χρημάτων με προσαυξήσεις μέχρι και 50% ενώ προκειμένου ασφαλισμένοι να γλυτώσουν ακίνητα και κτήματα, έχουν πληρώσει τα «μαλλιά της κεφαλής τους» για αναστολές πλειστηριασμών και ανακοπές.

Ορισμένοι μάλιστα που έχουν προσφύγει και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο υποχρεούνται να αναμένουν για να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους μήνες ολόκληρους λόγω πληθώρας φακέλων αλλά και εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου όπου αναβλήθηκαν αρκετές υποθέσεις και αναμένεται να οριστούν νέες ημερομηνίες εκδίκασης.

«Το μπελά τους» έχουν βρει και όσοι είχαν αποταμιεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς έχουν κατασχεθεί τα χρήματα και ψάχνουν τρόπους σε συνεννόηση με τις τράπεζες για να ξεμπλοκάρουν τα χρήματά τους.

Το ΙΚΑ από το συγκεκριμένο σκάνδαλο εκτιμάται ότι έχασε περισσότερο από 1 εκ. ευρώ και απαιτεί ούτε λίγο, ούτε πολύ πλέον τα περισσότερα από τα χρήματα για τα υλικά που αγοράστηκαν, ασχέτως εάν δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους ασφαλισμένους, να τα πληρώσουν οι θιγόμενοι, επιστρέφοντας πίσω χρήματα.

Τα περισσότερα θύματα είναι ασφαλισμένοι που είχαν αφήσει τα βιβλιάριά τους σε κατάστημα ορθοπεδικών ειδών για να εξυπηρετηθούν για παροχές που είχαν ανάγκη εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας βρέθηκαν να έχουν προμηθευθεί ορθοπεδικά υλικά μεγάλης αξίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε ορισμένα βιβλιάρια μάλιστα είχαν βρεθεί καταγεγραμμένες αγορές ακόμη και για τα περιβόητα πλέον γιλέκα αξίας πάνω από 3.000 ευρώ το καθένα, τα οποία ποτέ δεν χρησιμοποίησαν, ούτε φυσικά καν παρέλαβαν.

Οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα εδώ και τρία και πλέον χρόνια προκειμένου να δικαιωθούν ωστόσο οι απορριπτικές αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου ανοίγουν το δρόμο για να προχωρήσει το ΙΚΑ σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των χρημάτων και ενώ ακόμη το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης εκκρεμεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου