ΤΟΠΙΚΑ

Το άκρον άωτον του παραλογισμού

το-άκρον-άωτον-του-παραλογισμού-386888

Καταστηματάρχης κλήθηκε να πληρώσει ποσό προκαταβολής μεγαλύτερο της οφειλής του στο Δήμο Βόλου για να είναι δημοτικά ενήμερος

Συνέβη και αυτό και συνέβη χθες. Καταστηματάρχης του Βόλου, που προσέφυγε στο Δήμο για να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του, κλήθηκε να πληρώσει ποσό ίσο με τις 30 πρώτες δόσεις, ύψους 10.959,6 ευρώ, προκειμένου να είναι δημοτικά ενήμερος, ενώ σε περίπτωση που ήθελε να προχωρήσει σε εφάπαξ εξόφληση της οφειλής του το ποσό που καλούνταν να καταβάλλει ανέρχεται στα 10.717,06 ευρώ!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηταν μόλις τον περασμένο Απρίλιο, όταν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δήμο, είδαν με ανακούφιση το μέτρο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους έως 100 δόσεις.

Στην πράξη βλέπουν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Αιτήσεις, παραλαμβάνονται, μέχρι στιγμής όμως κανένας δεν έχει υπαχθεί στη ρύθμιση από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, που αναμένει διευκρινιστικές εγκυκλίους από το Υπουργείο, πριν προχωρήσει σε οριστικές ρυθμίσεις.

Χθες, όμως καταστηματάρχης του Βόλου, έμεινε σύξυλος όταν υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας, έστω και «με επιφύλαξη», όπως αναγράφεται στο έγγραφο που προσκόμισε στον ενδιαφερόμενο, ενημερωνόταν ότι για να θεωρηθεί δημοτικά ενήμερος θα πρέπει να καταβάλλει ποσό μεγαλύτερο από αυτό που θα κατέβαλλε αν ήθελε να εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή του.

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης έχει χρέη προς το Δήμο από το 2010 και μετά, ύψους 22.677,19 ευρώ. Το συνολικό ποσό της οφειλής του μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχεται στο ποσό των 36.532,70 ευρώ.

Για να εξοφλήσει το χρέος του έχει τη δυνατότητα καταβολής του ποσού σε 100 δόσεις έως δηλαδή τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Κάθε μήνα θα πρέπει να καταβάλλει ποσό ύψους 365,32 ευρώ εκ των οποίων τα 107,91 ευρώ αφορούν στο ποσό της προσαύξησης.

Ο ίδιος όμως ζήτησε να είναι δημοτικά ενήμερος, προκειμένου να μπορέσει να εκδώσει άδεια, είτε αυτή αφορά σε άδεια λειτουργίας νέου καταστήματος, είτε σε άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, μουσικής κ.τ.λ.

Για να είναι δημοτικά ενήμερος λοιπόν, ενημερώθηκε από την υπηρεσία ότι δεν αρκεί η υπαγωγή του στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά ότι πρέπει να καταβάλλει το 30% του ποσού που ανέρχεται σε 10.959,6 ευρώ.

Το περίεργο είναι ότι αν ο ίδιος είχε τα χρήματα, θα μπορούσε να αποπληρώσει ολόκληρο το χρέος του στο Δήμο. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν προβλέπεται μόνο απαλλαγή έως και 100% των προσαυξήσεων αλλά και μείωση των προστίμων αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων που δεν ισούνται με το διπλάσιο του ποσού αλλά με το τέλος χρήσης. Πόσο θα ήταν το τελικό ποσό; Θα έφθανε τις 10.717,06 ευρώ!

«Εξηγείστε μου αν είχα τα χρήματα, για ποιο λόγο να πληρώσω 10.959,6 ευρώ και επιπλέον 70 δόσεις από 365,32 ευρώ, όταν με 10.717,06 ευρώ θα είχα κλείσει τους λογαριασμούς μου με το Δήμο», απορεί ο καταστηματάρχης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου