ΤΟΠΙΚΑ

Μαθαίνουν ελληνικά νεαροί μετανάστες στην «Αρσις»

μαθαίνουν-ελληνικά-νεαροί-μετανάστε-384968

Σημαντικό εκπαιδευτικό έργο συνεχίζει να προσφέρει και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ο Ξενώνας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών «Άρσις» Μακρινίτσας, διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα στα παιδιά που φιλοξενεί. Η εκμάθηση των ελληνικών αποτελεί το «εισιτήριο» τόσο για την κοινωνικοποίηση τους όσο και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΥ

Τα καθημερινά μαθήματα ελληνικών συνεχίζονται αδιάλειπτα και τον Αύγουστο, με τους ανήλικους μετανάστες, ηλικίας 15 – 17 χρονών, να διδάσκονται την ελληνική που θα τους βοηθήσει για να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με τους κάτοικους της πόλης, αλλά και ως ένα εφόδιο για τη μελλοντική τους επαγγελματική πορεία.

Αρκετά από τα παιδιά της «Άρσις»εκφράζουν έντονα την επιθυμία τους να μάθουν καλά τα ελληνικά, ενώ μετά την ενηλικίωση τους αποφασίζουν να μείνουν και να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στην Ελλάδα. Σε αυτό το αίτημα ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο οι άνθρωποι που εργάζονται στον Ξενώνα, παρέχοντας καθημερινά μαθήματα ελληνικών, που απευθύνονται στις ανάγκες και στο ενδιαφέρον του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

Δύο επιτυχίες

Φωτεινά παραδείγματα επαγγελματικής εξέλιξης για τους συνομηλίκους τους αποτελούν δύο νεαροί μετανάστες, που μέσα σε τρία χρόνια κατάφεραν να μάθουν επαρκώς την ελληνική και να σπουδάσουν στο ΙΕΚ του Δήμου Βόλου. Ο 19χρονος Αμίρ Α. ολοκλήρωσε επιτυχώς τα δύο έτη Μαγειρικής κατάρτισης και τώρα πραγματοποιεί την πρακτική άσκηση στην κουζίνα του Ξενώνα, μαγειρεύοντας για τους φίλους του. Αντίστοιχη επαγγελματική πορεία ακολουθεί και ο 18χρονος Ασαντ Μ., ο οποίος φέτος ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρώτο έτος Μαγειρικής τέχνης στο δημόσιο ΙΕΚ.

Η χρησιμότητα των ελληνικών

Ο Φιλόλογος Χρήστος Αλεξόπουλος, ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια διδάσκει ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά στον Ξενώνα, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρει σχετικά: «Η διδασκαλία των ελληνικών αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών παιδιών στην τοπική κοινωνία. Πρόκειται για Αφγανούς, Πακιστανούς, Αφρικανούς, Άραβες, Κούρδους και Συρίους, οι οποίοι όταν έρχονται στον Ξενώνα έχουν μόνο βασικές γνώσεις αγγλικών. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη να μάθουν ελληνικά και αυτό προσπαθούμε να προσφέρουμε εδώ».

Ο ίδιος δίνει μεγάλη βαρύτητα στη βιωματική εκμάθηση των ελληνικών μέσα από τις δράσεις που οργανώνει ο Ξενώνας και εξηγεί: «Η κατάκτηση της γλώσσας δεν επιτυγχάνεται μόνο από τη διδασκαλία, αλλά πολύ περισσότερο από την καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτό οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, παιχνίδια, εκδρομές, ενώ πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων και συγκεκριμένα τον αγώνα Φινλανδία – Ρωσία που διεξήχθη στην Πορταριά».

Σημαντικό έργο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην εκμάθηση των ελληνικών μέσα από την προφορική επικοινωνία, προσφέρουν και οι εθελόντριες της Άρσις, που φροντίζουν να απασχολούν τους ανήλικους καθημερινά με πλήθος δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου