ΤΟΠΙΚΑ

Εχουν χάσει τον… ύπνο τους οι Βενετιώτες με την αρκούδα

εχουν-χάσει-τον-ύπνο-τους-οι-βενετιώ-384714

Με τον φόβο της αρκούδας, που τις τελευταίες μέρες αποτελεί καθημερινό επισκέπτη στον οικισμό Βένετο, στον δήμο Ρήγα Φεραίου, διαβιούν 24 ώρες το 24ωρο τις τελευταίες μέρες οι ελάχιστοι κάτοικοι, που διαμένουν στο χωριό.

Οι ζημιές, που έχουν υποστεί τα μελίσσια στην περιοχή, ήταν το ένα «χτύπημα». Το δεύτερο πλήγμα αφορά στην ίδια την καθημερινότητά τους, αφού πλέον είναι αναγκασμένοι να ζουν με τον φόβο, μήπως κάποια στιγμή βρεθούν τετ α τετ με το μεγαλόσωμο ζώο.

Δεν είναι, άλλωστε, συνηθισμένο να αντικρίσει κανείς μπροστά του αρκούδα και μάλιστα σε υψόμετρο κάτω των 200 μέτρων.

Οι κάτοικοι του Βενέτου έχουν ενημερώσει τον δήμο Ρήγα Φεραίου και περιμένουν πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δασαρχείο είναι η πρώτη υπηρεσία, που πρέπει να ενημερώνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Στην περίπτωση του Βενέτου δεν έχει διασταυρωθεί αν αυτό έγινε.

Επιπροσθέτως, η σχετική ΚΥΑ είναι ιδιαίτερα ασαφής ως προς την αντιμετώπιση περιστατικών, που αφορούν στον εντοπισμό αρκούδας σε οικισμούς.

Η επικοινωνία, ωστόσο, που είχε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με τον Αρκτούρο, τη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση, που ασχολείται με την προστασία της αρκούδας, ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική.

Ο υπεύθυνος της ομάδας δράσης της οργάνωσης, Κώστας Στεφανίδης, ήταν αποκαλυπτικός, όταν ρωτήθηκε για τον σπάνιο επισκέπτη στο Βένετο.

Ο ίδιος πιθανολογεί ότι η συγκεκριμένη αρκούδα είναι νεαρής ηλικίας. Εφτασε στην περιοχή μετακινούμενη από τον Ολυμπο, όπου καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξημένος πληθυσμός των μεγαλόσωμων ζώων. «Οι μικρότερες αρκούδες μόλις νιώσουν ότι είναι δυνατές θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Μετακινούνται λοιπόν για να φτιάξουν το δικό τους «βασίλειο»», εξήγησε ο κ. Στεφανίδης.

Ο εκπρόσωπος του Αρκτούρου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων του οικισμού. «Η αρκούδα ψάχνει για φαγητό για αυτό και κατεβαίνει σε χαμηλό υψόμετρο. Δεν έχουν όμως αναφερθεί περιστατικά, που να μπήκε μέσα σε χωριά και να κινδύνεψαν άνθρωποι», σημειώνει.

Οι αρκούδες έχουν μεγάλη αδυναμία στο μέλι. «Είναι το παγωτό τους», εξήγησε ο κ. Στεφανίδης, χαριτολογώντας. Τα μελίσσια, που διατηρούν μελισσοκόμοι στην περιοχή του Βενέτου, είναι εκείνα που τράβηξαν την προσοχή του μεγαλόσωμου ζώου.

Για τους μελισσοκόμους όμως η επιδρομή αποτέλεσε οικονομική καταστροφή, αφού πλέον θα πρέπει αφενός να αποκαταστήσουν τα μελίσσια, που καταστράφηκαν ολοσχερώς, αφετέρου να αναζητήσουν άλλο σημείο για να τα τοποθετήσουν, μέχρι να σιγουρευτούν ότι η αρκούδα έφυγε.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να ενημερώσουν το δασαρχείο, προκειμένου να γίνει επισταμένη έρευνα και να καταγραφεί ότι εντοπίστηκε αρκούδα. Σε δεύτερη φάση θα ενημερωθεί ο Αρκτούρος, προκειμένου να παρέμβει, ώστε να οδηγηθεί η αρκούδα σε άλλα υψόμετρα.

Μέχρι όμως να γίνουν όσα προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, οι κάτοικοι του Βενέτου θα παραμένουν αναστατωμένοι και σε επιφυλακή με τον φόβο της αρκούδας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου