ΤΟΠΙΚΑ

Από το Βόλο στο πείραμα του αιώνα

από-το-βόλο-στο-πείραμα-του-αιώνα-384644

Τέσσερις φοιτητές ασκούν την πρακτική τους στο CERN

Τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από σχολές του Πολυτεχνείου που εδρεύουν στο Βόλο κάνουν την πρακτική τους στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του CERN, όπου διεξάγεται το λεγόμενο πείραμα του αιώνα. Τρεις από αυτούς, ο Θάνος, ο Αράμ και ο Ανδρέας προέρχονται από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ενώ ένας ακόμη, ο Στέφανος, είναι από το τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Ο Ανδρέας Αλεξόπουλος, προερχόμενος από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, γνωστό και ως Δίκτυα για τους περισσότερους, έφυγε πριν λίγους μήνες από την Ελλάδα και το Βόλο όπου σπούδαζε προκειμένου να ασκήσει την πρακτική του στις εγκαταστάσεις του CERN.

Ο 26χρονος Ανδρέας με καταγωγή από τη Ραφήνα φαινόταν από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του ότι πρόκειται για έναν έξυπνο και ευφυή σπουδαστή και δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι «Ανδρέας ο Επιστήμονας» που του έδωσαν οι φίλοι του εξαιτίας της μελέτης του. «Μου άρεσε εξαρχής ιδιαίτερα το αντικείμενο της σχολής μου», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ανδρέας Αλεξόπουλος.

Από την αρχή του πειράματος του CERN, τα παιδιά έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο πείραμα και μελετούσαν κάθε είδηση και λεπτομέρεια που έπεφτε στα μάτια τους από άρθρα και ειδήσεις. Επίσης, ήρθαν σε επαφή μέσω του διαδικτύου με εργαζόμενους οι οποίοι απάντησαν σε απορίες τους. Ο Ανδρέας ήρθε σε πιο άμεση επαφή με το αντικείμενο και την έρευνα του CERN όταν επισκέφτηκε τη μόνιμη έκθεση του CERN στο χωριό Νεοχώρι Πηλίου. Αυτή η επαφή του με το πείραμα ώθησε τον Ανδρέα να υποβάλλει την αίτησή του στις εγκαταστάσεις του CERN.

Αφού συμπλήρωσε τις απαιτούμενες φόρμες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα εργασιών του CERN, έκανε αίτηση για το πρόγραμμα που τον αφορούσε, το πρόγραμμα TechnicalStudent, το οποίο σχετίζεται με όσους είναι στη διαδικασία των φοιτητών. Στη διαδικασία υποβολής της αίτησης και του βιογραφικού αρωγός στάθηκε ο κ. Χαράλαμπος Σαματζής του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος βοήθησε τους φοιτητές να στείλουν σωστά τα βιογραφικά τους. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή των εγγράφων ακολούθησε ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου project και δύο συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μέσω του προγράμματος τηλεδιάσκεψης Skype.

Αφού, λοιπόν, πέρασε επιτυχώς την αξιολόγηση από τους επιστήμονες του CERN, ο Ανδρέας υπέγραψε τη σύμβασή του στις 26 Μαρτίου καθώς το συμβόλαιό του άρχιζε την 1η Απριλίου. «Οταν έμαθα ότι από την 1η Απριλίου θα είμαι μέρος του project του CERN, μου φάνηκε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω.», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ o Ανδρέας Αλεξόπουλος.

Ο Ανδρέας ασχολείται με την προετοιμασία ενός μοντέλου προσομοίωσης, ανάκτησης και επεξεργασίας δεδομένων από τους αισθητήρες, πείραμα που αποτελεί μέρος του συστήματος παρακολούθησης της απώλειας δέσμης του LHC, και αφορά τη δοκιμή αισθητήρων ημιαγωγών σε κρυογενικές θερμοκρασίες και την απόδοσή τους σε συνθήκες ακτινοβολίας, παρακολουθώντας τη λειτουργία των προγραμμάτων μέσω των οποίων καταγράφονται τα δεδομένα που καταγράφονται στους υπολογιστές.

«Μία καθημερινή ημέρα περνά αρκετά γρήγορα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της το αφιερώνω στις ανάγκες του project, στα τούνελ του CERN. Τα Σαββατοκύριακα μελετάω καθώς και η σχολή και το CERN απαιτούν πολύ διάβασμα αλλά και αξιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο μου με τους φίλους μου και με την κιθάρα μου», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ o Ανδρέας. Επίσης, δηλώνει πως είναι πολύ ικανοποιημένος από το αντικείμενο της εργασίας του αλλά και από το κλίμα και τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του προσωπικού. «Σίγουρα το ερευνητικό έργο που παράγεται εδώ είναι πολύ σημαντικό για πολλούς επιστημονικούς τομείς. Από τη δική μας μεριά, προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση, και να φέρουμε εις πέρας το project που μας έχει ανατεθεί», τονίζει ο Ανδρέας σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας.

Ο Ανδρέας θεωρεί προσωπική επιλογή τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό για τη γενιά του. Συγκεκριμένα, δήλωσε στη συνέντευξή του: «Ο καθένας μας πιστεύω ότι οφείλει να βρει τρόπους να εξελίσσεται, να προσπαθεί συνεχώς να εμπλουτίζει τις γνώσεις και τις ικανότητές του. Οταν αυτή η δυνατότητα προσφέρεται στο εξωτερικό, τότε υπάρχει η ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ποικίλες γλώσσες, νοοτροπίες αλλά και με μεγαλύτερο φάσμα επιστημονικών κλάδων. Εν τέλει όμως θεωρώ πως πρόκειται για κάτι προσωπικό, και ότι δεν υπάρχουν “πρέπει” σε μια τέτοια απόφαση».

Η παρέα των φοιτητών στο CERN αποχαιρετούν το Στέφανο του οποίου έληξε το συμβόλαιο

Ο Ανδρέας Αλεξόπουλος δηλώνει ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του στoCERN

Στο CERN ασκούν την πρακτική τους τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου