ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητευόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ

μαθητευόμενοι-στη-δευαμβ-383665

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ ΚΑΙ ΙΕΚ

Θέσεις για μαθητευόμενους στην επαγγελματική εκπαίδευση ανοίγει η ΔΕΥΑΜΒ, με απόφαση που πρόκειται να λάβει στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που ξεκινά στη μία το μεσημέρι. Ο θεσμός της μαθητείας ενεργοποιήθηκε ήδη από το σχολικό έτος που ολοκληρώθηκε για τους μαθητές και σπουδαστές των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΙΕΚ, και θα ισχύσει και για το νέο σχολικό έτος.

Η ΔΕΥΑΜΒ θα ζητήσει την ένταξή της στις επιχειρήσεις – φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του θεσμού της μαθητείας. Θα ζητήσει έξι συνολικά μαθητευόμενους, όσες και οι θέσεις που ανοίγει στις εξής ειδικότητες: τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών (μία θέση από ΙΕΚ), στέλεχος διοίκησης και οικονομίας (3 θέσεις από ΙΕΚ), τεχνικός ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων, εγκαταστάσεων, δικτύων και τηλεπικοινωνιών (1 θέση από ΕΠΑΛ) και τεχνίτης ηλεκτρολογικών εργασιών (1 θέση από ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ).

Σε περίπτωση που οι θέσεις μαθητείας δεν μπορούν να καλυφθούν από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή, θα καλύπτονται από μαθητευόμενους αντίστοιχης ειδικότητας άλλης εκπαιδευτικής δομής.

Όπως είναι γνωστό, η μαθητεία αφορά:

Το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑΛ, έχει διάρκεια 9 μηνών και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών τη εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και, παράλληλα, «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας – μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε τέσσερις ημέρες στον εργοδότη.

Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διάρκεια φοίτησης είναι 2 σχολικά έτη, δηλαδή 4 εξάμηνα. Το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται ταυτόχρονα με πρακτική άσκηση – μαθητεία, στους χώρους των επιχειρήσεων. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης – μαθητείας είναι ίση με το χρόνο φοίτησης, δηλαδή έως 20 μήνες, και πραγματοποιείται για 4 ή 5 μέρες την εβδομάδα για 6 ώρες την ημέρα.

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν διάρκεια φοίτησης 5 εξάμηνα, εκ των οποίων το πέμπτο δύναται να είναι εξάμηνο μαθητείας. Η συνολική διάρκεια της μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στη δομή και 768 ώρες στον χώρο εργασίας. Η χρονική κατανομή

των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μια μέρα στη δομή κατάρτισης και τέσσερις μέρες στον χώρο εργασίας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας. Ο αριθμός των ωρών μαθητείας στον χώρο εργασίας ορίζεται σε 8 ώρες ανά ημέρα.

Στην εφαρμογή της μαθητείας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ, οι όροι υλοποίησης είναι κοινοί για όλους τους τύπους εκπαιδευτικών δομών.

Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση που ορίζεται στο 75% επί του νομίμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας». Από αυτό το ποσό η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 9,35 ευρώ ανά ημέρα μαθητείας.

«Θεωρούμε ότι η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να συμβάλει στην επιτυχή υλοποίηση του θεσμού της μαθητείας προς όφελος τόσο των μαθητευόμενων όσο και της τοπικής κοινωνίας, και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις των εργοδοτών/φορέων για την εκπαίδευση των μαθητευόμενων στη ΔΕΥΑΜΒ», αναφέρεται στην εισήγηση του θέματος.

Η δαπάνη για την αποζημίωση των παραπάνω μαθητευόμενων εκτιμάται στο ποσό των 15.000 ευρώ, και στο ποσό των 5.000 ευρώ, και θα καλυφθεί από τα ταμεία της επιχείρησης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου