ΤΟΠΙΚΑ

Εθνικό θέμα το αγροτικό

εθνικό-θέμα-το-αγροτικό-382764

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών τους είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να τη βελτιώσει.

Ωστόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι η πατρότητα του τρίτου μνημονίου ανήκει στην κυβέρνηση.

«Το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών δεν αφορά μια κοινωνική ομάδα αλλά είναι εθνικό. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να κάνει πολλά, καθώς η συμφωνία είναι κατάληξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. Η Ν.Δ. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν για τους αγρότες», είπε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συνδικαλιστική επιτροπή αγώνα των αγροτών που «γεννήθηκε», αρχής γενομένης από τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στο Βόλο και οριστικοποιήθηκε σε αντίστοιχη συγκέντρωση χθες το πρωί στην Αθήνα, έκανε χθες την πρώτη επαφή με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Ενωσης Βόλου, Νικήτα Πρίντζου, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συναντήσεις με ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ την επόμενη εβδομάδα και τη ΧΑ. Οπως έγινε γνωστό, απάντηση στην πρόταση για συνάντηση δεν υπάρχει από το γραφείο του πρωθυπουργού και Το Ποτάμι.

Αναφορικά με το ρόλο της νεοσύστατης επιτροπής, ως στόχος τίθεται η προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών και η εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης.

Με βάση σχετικές πληροφορίες, το υπόμνημα της επιτροπής των συνεταιριστών που θα δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, θα περιλαμβάνει προτάσεις, μεταξύ άλλων, για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για αγρότες, αφορολόγητες άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις, 13% φόρο στη γεωργία και 8% στην κτηνοτροφία.

Στη συνάντηση του Κάραβελ συμμετείχαν 150 περίπου εκπρόσωποι συνεταιρισμών, συλλόγων και άλλων φορέων του αγροτικού κόσμου για τη συγκρότηση της νέας Εθνικής Επιτροπής, της οποίας το έργο θα κινηθεί σε δύο άξονες:

Πρώτον να καταστήσει σαφείς σε όλους τους αρμοδίους τις αντοχές του αγροτικού τοµέα σε ό,τι αφορά στα θέµατα της φορολογίας και του ασφαλιστικού και

∆εύτερον να επεξεργαστεί το περίφηµο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Αγροτικού Χώρου, το οποίο σήµερα αποτελεί µεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ, αν και έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Η ισχύς της Εθνικής Επιτροπής Συνδικαλιστικού Αγώνα, σύµφωνα µε τους συµµετέχοντες, θα ενδυναµώσει τη διαπραγµατευτική δύναµη των αγροτών, ρόλο τον οποίο σήµερα διατηρεί αλλά δεν εξυπηρετεί η ΠΑΣΕΓΕΣ. Την πρόταση µάλιστα για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα έριξε στο τραπέζι ο ίδιος ο Τζανέτος Καραµίχας, καθώς επρόκειτο για αίτηµα το οποίο γνώριζε ότι τυγχάνει κοινής αποδοχής. Ταυτόχρονα βέβαια φρόντισε τεχνηέντως να «σπρώξει» στο µέλλον τη συζήτηση για την απαξίωση της τριτοβάθµιας και του κενού εκπροσώπησης του αγροτικού κόσµου, που τέθηκαν µετ’ επιτάσεως µια εβδοµάδα πριν στη Θεσσαλονίκη, στη σύσκεψη του σκληρού πυρήνα των «ανήσυχων» συνεταιριστών υπό τον Νικήτα Πρίντζο.

«Οι αγρότες ζουν µε ανασφάλεια… ∆εν ξέρουν τι τους ξηµερώνει, επισημαίνεται σχετικά. Τα χρέη, οι φόροι, τα χαράτσια, η έλλειψη ρευστότητας, η µη πληρωµή πολλών ενισχύσεων, όπως νιτρορύπανση, πετρέλαιο και πολλά άλλα και βέβαια τα ακόµη χειρότερα στην κτηνοτροφία, όπως βοσκοτόπια, εξισωτικές, βιολογικά, καταρροϊκοί και πολλά άλλα, έχουν φέρει τον αγροτικό κόσµο σε απόγνωση… Τα χωριά µας ερηµώσανε, τα καφενεία κλείσανε…Πρέπει να επικρατήσει στη χώρα µας η σύνεση, η οµόνοια και προς Θεού να µην καλλιεργήσουµε το διχασµό.

Πρέπει να αποκτήσει ξανά ο αγροτικός κόσµος µαζικότητα και δυναµική».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου