ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σύγχρονες υποδομές στην Αλόννησο

σύγχρονες-υποδομές-στην-αλόννησο-382661

Προτεραιότητα αποτελεί για τον Δήμο Αλοννήσου η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης με νέο, σύγχρονων προδιαγραφών, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που ανέρχεται στο ποσό των 3.300.000 ευρώ με ΦΠΑ και που αρχικά είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αποτελεί χρηματοδότηση στο 100%, χωρίς να επιβαρύνει στο ελάχιστο τα οικονομικά του Δήμου. Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει άνοιγμα προσφορών από τον αρμόδιο φορέα και μετά θα προχωρήσει η ανάθεση στον μειοδότη ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση.

Το έργο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα των Β. Σποράδων και είναι σημείο αναφοράς για την αναβάθμιση των υποδομών στην Αλόννησο, με πολλαπλά οφέλη μετά την αποπεράτωση. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του δικτύου, που αποτελείται από σωλήνες αμιάντου, θα αντικατασταθεί και παράλληλα θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες υδροδότησης που με την υφιστάμενη κατάσταση ξεπερνούν το 60% έως 70%.

Με το μεγαλόπνοο έργο, θα παρέχεται στους δημότες νερό υψηλής ποιότητας, θα «ανακουφιστεί» σημαντικά το περιβάλλον και θα δίνεται πλέον η δυνατότητα της μείωσης του τιμολογίου του νερού σε δημότες και επιχειρήσεις, ακόμη και μέχρι 50%.

Ολοκληρώθηκε, στο μεταξύ, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ο ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών που προωθεί ο Δήμος Αλοννήσου. Το έργο αφορά στην αντικατάσταση όλων των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης σε Πατητήρι, Παλιοχωραφίνα, νέο οικισμό, Ρουσούμ, Βότση και οικισμό της Παλιάς Αλοννήσου.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» (ΔΕΠΑΝ) καθώς ο Δήμος Αλοννήσου, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους Δήμους μικρού μεγέθους της χώρας, δεν διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια και την τεχνική υπηρεσία ώστε να υποστηρίξει διαδικασίες αυτού του βεληνεκούς. Το ΔΕΠΑΝ, στο οποίο συμμετέχει πλέον μεγάλος αριθμός Δήμων, δημιουργήθηκε το 2015 με τον Δήμο Αλοννήσου να βρίσκεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του, μετά από πρόταση του δημάρχου.

«Οι θετικές εξελίξεις σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία του Δήμου Αλοννήσου δικαιώνει τις πολυετείς προσπάθειές μας. Αν και η πανδημία πολλαπλασίασε τις δυσκολίες της δημοτικής αρχής, με τη θετική εξέλιξη κάνουμε πράξη μία από τις δεσμεύσεις μας για τη τρέχουσα δημοτική περίοδο. Στόχος μας με το συγκεκριμένο έργο αλλά και με άλλες δράσεις μας που είναι προς υλοποίηση, ήταν, είναι και παραμένει να καταστήσουμε την Αλόννησο έναν τόπο πιο φιλικό σε δημότες και επαγγελματίες, με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και με περισσότερες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης και ανέλιξης, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον» δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου