ΤΟΠΙΚΑ

Ολος ο κόσμος στο Πανεπιστήμιο…

ολος-ο-κόσμος-στο-πανεπιστήμιο-382543

Ενθουσιώδη σχόλια για το Βόλο συνοδεύουν τις εντυπώσεις των 46 ξένων φοιτητών αλλά και διδασκόντων σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι συμμετέχουν σε θερινό πρόγραμμα που έχει ως επίκεντρο την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και τη γνωριμία με τον πολιτισμό της περιοχής μας αλλά και ευρύτερα. Οι ξένοι φοιτητές προέρχονται από διάφορες χώρες του εξωτερικού, από την Ανατολική και την κεντρική Ευρώπη, όπως Σερβία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, επίσης την Τουρκία, την κεντρική Ασία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Μεξικό, κα. Οι ξένοι φοιτητές κάθισαν στα θρανία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνδυάζοντας την εμπειρία εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας με τη συμμετοχή σε πολιτιστικές διαδρομές και δράσεις στην πόλη, αλλά και ευρύτερα, ενώ στο μεταξύ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη, τα μνημεία, τα μουσεία και δεκάδες χώρους πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το μάθημα Ελληνικών, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με φοιτητές από διάφορες χώρες, οι οποίοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξέφρασαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την κοινή θέση, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει προοπτικές, ενώ η περιοχή μας, ιδιαίτερα, είναι ελκυστική για τους ξένους.

«Ο Βόλος είναι μικρή αλλά όμορφη πόλη, εύκολα προσβάσιμη» αναφέρει η 23χρονη Σχούραν Τσεν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, η οποία εκπονεί μάστερ στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, με αντικείμενο τις ξένες γλώσσες. «Θέλω να χρησιμοποιήσω τα Ελληνικά στο μεταπτυχιακό μου, για να κάνω συγκρίσεις με τα Αγγλικά και τα Κινέζικα και θέλω να μάθω περισσότερα για την Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενη που έχω αυτή την ευκαιρία να επισκεφτώ την πόλη και σίγουρα θα ξαναέρθω» επισημαίνει η ίδια.

Ο 20χρονος Παν Λόγκχι σπουδάζει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Είναι πολύ όμορφη χώρα η Ελλάδα και πολύ όμορφη πόλη ο Βόλος. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και το Πανεπιστήμιο διαθέτει εκπληκτική θέα τη θάλασσα» τονίζει ο ίδιος.

Με ανάλογα συναισθήματα εκφράζει τις εντυπώσεις της η 24χρονη Μόνσυ Τσαν, η οποία σπούδασε τη Ρώσικη γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και επισκέπτεται επίσης, για πρώτη φορά την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι πολύ όμορφη χώρα. Μου αρέσει ο ήλιος και οι ακτές και χαίρομαι διότι μου δίνεται η ευκαιρία να μάθω την Ελληνική γλώσσα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Οι Βολιώτες είναι πολύ καλοί άνθρωποι, πολύ φιλικοί και με βοηθούν να μάθω καλύτερα τα Ελληνικά, διότι με διορθώνουν, όταν δεν προφέρω σωστά κάποια λέξη».

Η Αιμίλια Γκαλ από τη Ρουμανία σπουδάζει την Αγγλική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ελτε της Βουδαπέστης, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι «σπούδασα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο και θέλω να μάθω περισσότερα. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να έρθω εδώ». Η πόλη και οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλικοί για την 22χρονη φοιτήτρια, η οποία επισημαίνει ότι μετά τη λήξη του σεμιναρίου στο τέλος του μήνα, θα παραμείνει «μια επιπλέον εβδομάδα στην Ελλάδα για διακοπές».

Ενθουσιασμένοι από το Βόλο οι Σχούραν Τσεν, Παν Λόγκχι και Μόνσυ Τσαν

Λάτρης της Ελλάδας δηλώνει στο σημείο αυτό η 25χρονη Βερόνικα Πλεσκότοβα, η οποία σπουδάζει Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Πράγας και μιλάει άπταιστα την Ελληνική γλώσσα. «Εχω ξαναέρθει στην Ελλάδα, αλλά βρίσκομαι για πρώτη φορά στο Βόλο. Η εικόνα που έχει η πόλη είναι πάρα πολύ όμορφη και γενικά για την Ελλάδα έχω την καλύτερη εικόνα, αν και στη χώρα μου, από τα ΜΜΕ δεν παίρνουμε πολύ καλή εικόνα, λόγω κυρίως της κρίσης» αναφέρει η ίδια. «Προσωπικά, έχω την καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα. Ο Βόλος είναι πάρα πολύ όμορφη πόλη και θα ήθελα να ξαναέρθω» υπογραμμίζει η φοιτήτρια από την Τσεχία η οποία σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας.

Βερόνικα Πλεσκότοβα :Φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πράγας ,«Εχω την καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα»

Το πρόγραμμα

Οι ξένοι φοιτητές βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με τις αντίστοιχες χώρες του εξωτερικού και στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, χορηγεί υποτροφίες κάθε χρονιά, για την εκμάθηση στοιχείων της Ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο, από ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι διαφορετικό κάθε φορά.

Το Υπουργείο Παιδείας απευθύνει, σημειωτέον, κάθε χρονιά πρόσκληση σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία διαθέτουν παιδαγωγικά τμήματα και τμήματα φιλολογιών. Το κάθε Πανεπιστήμιο, υποβάλει τη σχετική πρόταση, η οποία αξιολογείται από το Υπουργείο Παιδείας. Φέτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπέβαλε για πρώτη φορά πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή, μετά από αξιολόγηση από υπηρεσιακούς φορείς του Υπουργείου Παιδείας.

Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Γεωργία Ανδρέου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο παιδαγωγικό τμήμα ειδικής αγωγής και οι δύο διδάσκοντες που έχουν αναλάβει το επίπεδο των αρχαρίων και των προχωρημένων, είναι επίσης Πανεπιστημιακοί.

Για το επίπεδο των αρχαρίων, ειδικότερα, τη διδασκαλία ανέλαβε η Ματίνα Τασιούδη, υποψήφια διδάκτορας Γλωσσολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής με μακροχρόνια εμπειρία στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και στο τμήμα των προχωρημένων, αντίστοιχα, ο Γιάννης Γαλαντόμος, Λέκτορας στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Οι ξένοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ήρθαν για να μάθουν την Ελληνική γλώσσα και στοιχεία πολιτισμού. Το πρόγραμμα που έχουμε, είναι κατ’ εξοχήν γλωσσικό και περιλαμβάνει παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις» όπως αναφέρει ο κ. Γαλαντόμος.

Οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν μεταξύ άλλων την ευκαιρία να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το Μουσείο της πόλης του Βόλου, το Ντε Κίρικο, τον Τσαλαπάτα και άλλους χώρους και μνημεία πολιτισμού, όπως οι Δελφοί και τα Μετέωρα.

Οι εκπρόσωποι των ξένων Πανεπιστημίων θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του μήνα στο Βόλο, συνδυάζοντας το τερπνό μετά του ωφελίμου, τη γνωριμία με την Ελληνική γλώσσα και κουλτούρα και τις διακοπές στην περιοχή που γέννησε τους μύθους και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας που έδωσε παντού τα φώτα του πολιτισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου