ΤΟΠΙΚΑ

Ετσι εγκαταλείπουν τον αγώνα οι θιγόμενοι από το σκάνδαλο στο πρώην ΤΑΕ

ετσι-εγκαταλείπουν-τον-αγώνα-οι-θιγόμ-381780

Απορρίπτονται οι προσφυγές τους με το σκεπτικό ότι είχαν την ευθύνη για την ευταξία των βιβλιαρίων τους

Προσέφυγαν στην αρμόδια Διοικητική Επιτροπή του πρώην ΤΑΕ κατά των καταλογιστικών πράξεων επιβολής πρόσθετων οφειλών και οι προσφυγές τους απορρίφτηκαν. Εγκατέλειψαν τον αγώνα δύο από τους θιγόμενους της υπεξαίρεσης ποσού 2,5 εκατ. ευρώ σε βάρος του πρώην ΤΑΕ. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο δεν έχουν βρει δικαίωση. Το ταμείο ισχυρίζεται ότι για την ευταξία του βιβλιαρίου είναι υπεύθυνος ο ασφαλισμένος, ενώ αρχές Αυγούστου εκδόθηκε και η πρώτη τεκμηριωμένη ως προς το σκεπτικό της απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας που απέρριψε προσφυγή κατά πράξης μη χορήγησης σύνταξης ασφαλισμένου.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι δύο ασφαλισμένοι του Ταμείου που αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση είναι ηλικίας 60 και 58 ετών. Σήμερα δεν εργάζονται ούτε και έχουν δυνατότητα χορήγησης σύνταξης. Έχουν έλλειμμα στα ένσημα για το διάστημα από το 2007 έως το ’98. Ενώ θα μπορούσαν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το πρώην ταμείο τους εμφανίζει να έχουν οφειλές 10.000 ευρώ. Ο 60χρονος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να συνεχίσει τη διεκδίκηση. Ο 58χρονος αναζήτησε την τύχη του στο εξωτερικό.

Χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη οι θιγόμενοι «σκόνταψαν» σε πολύχρονο Γολγοθά. Πόσο ακόμη μπορούν να αγωνίζονται και να περιμένουν; Δεν μπορούν να βρουν το δίκαιο τους παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον ακόμη 66 επαγγελματίες βρίσκονται στην ίδια μοίρα με εκείνους και ζητούν το αυτονόητο. Τα ένσημά τους που με κάποιο μαγικό τρόπο εξαφανίστηκαν στο πλαίσιο της υπεξαίρεσης να και για το σκάνδαλο είχαν επιβληθεί πολυετείς καθείρξεις.

Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους ασφαλισμένους που επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο και συγκεκριμένα εκείνοι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν δικαίωμα ούτε για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν πιάνουν το προσδόκιμο για να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων…

Επισημαίνεται ότι το σκάνδαλο είχε επηρεάσει συνολικά 508 ασφαλισμένους. Οι 410 είχαν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα αποκολλημένα ένσημα είτε με δικαστικές αποφάσεις είτε καταβάλλοντας τα χρήματα που το Ταμείο έβγαζε ότι όφειλαν για ένσημα που φαινόταν να μην έχουν για συγκεκριμένα διαστήματα λόγω της υπεξαίρεσης.

Όμως δεκάδες ασφαλισμένοι του Ταμείου συνεχίζουν ακόμη τον ατέρμονο αγώνα.

Το σκεπτικό του Δικαστηρίου

Στο μεταξύ, εκδόθηκε αρχές Αυγούστου η πρώτη τεκμηριωμένη ως προς το σκεπτικό της απόφαση απόρριψης προσφυγής για χορήγηση σύνταξη σε θιγόμενο ασφαλισμένο από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας, το οποίο έκρινε την αγωγή 73χρονού Βολιώτη κατά του πρώην ΤΑΕ.

Για την απόφασή του το Δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι ο ασφαλισμένος φέρει ακέραια την ευθύνη έναντι του Ταμείου για την καταβολή των εισφορών που του αναλογούν, εφόσον αυτός έχει αποκλειστικά την ευθύνη φύλαξης του βιβλιαρίου του σύμφωνα με το καταστατικό του ασφαλιστικού οργανισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση Α525/2019 που αφορά στη διάσκεψη που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, ο ισχυρισμός του ασφαλισμένου ότι παρέδωσε το ασφαλιστικό του βιβλιάριο στον επιμελητή εισπράξεων με συνέπεια να μην ελέγχει την αποκόλληση ενσήμων και κατ’ επέκταση την καταβολή εισφορών, δεν αποδεικνύεται και κρίνεται αναληθής μη απαλλάσσοντάς τον ασφαλισμένο από την υποχρέωση να καταβάλει τις εισφορές.

Το Δικαστήριο κρίνει ότι ο ασφαλισμένος δεν αποδίδει συγκεκριμένη πλημμέλεια στον υπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών του παρά μόνο ισχυρίζεται καλόπιστα ότι ο ίδιος και προσηκόντως στον αρμόδιο επιμελητή εισπράξεων απέδιδε τις αναλογούσες εισφορές.

Το Δικαστήριο επικαλείται απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας σύμφωνα με την οποία ο προσφεύγων είχε καταβάλει στον επιμελητή εισπράξεων ποσό ύψους 3.350 ευρώ σε συγκεκριμένο διάστημα που ο ασφαλιστικός οργανισμός του αναγνώρισε ενώ επισημαίνει ότι το όνομα του ασφαλισμένου δεν περιλαμβάνεται σε ποινική απόφαση σε πίνακα για το κρίσιμο χρονικό διάστημα ώστε να προκύπτει η καταβολή και άλλου ποσού χρημάτων ή και η μη επικόλληση αυτών λόγω της υπεξαίρεσης των χρημάτων.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι από το βιβλιάριο του ασφαλισμένου δεν προκύπτει η επικόλληση ή αποκόλληση άλλων ενσήμων για το διάστημα από τον 6ο του ’94 έως τον 10ο του 2005 πλην των προαναφερόμενων επικολληθέντων στις 29.6.2005 που αντιστοιχούν στο ποσό των 3.350 ευρώ. Κατόπιν τούτων κρίνει ότι ο προσφεύγων ασφαλισμένος έφερε ακέραια την ευθύνη για τη καταβολή των λοιπών εισφορών που αφορούν στο κρίσιμο διάστημα από το ’94 έως το 2005 ως έχων ο ίδιος αποκλειστικά την ευθύνη φύλαξης του ασφαλιστικού του βιβλιαρίου, ώστε να διασφαλίζεται ή να επικολλούνται και να σφραγίζονται επί αυτού τα ένσημα που αναλογούν στα χρήματά του.

73 ετών και χωρίς σύνταξη!

Μετά από 44 χρόνια εργασίας σε ηλικία πλέον 73 ετών πρώην έμπορος του Βόλου συνεχίζει να ζει λόγω του σκανδάλου χωρίς να λαμβάνει καμία απολύτως σύνταξη.

Ο 73χρονος έχει προσφύγει παντού προκειμένου να δικαιωθεί. Στο πρώην ΤΑΕ εμφανίζεται να μην έχει καθόλου ένσημα από το ’94 μέχρι και το 2005.

Η αρχική οφειλή ήταν 38.066 ευρώ. Στην πορεία με τις προσαυξήσεις το πρώην ΤΑΕ ζήτησε καταβολή οφειλής 67.000 ευρώ.

«Ομως αυτά δεν είναι χρήματα που οφείλω εγώ. Ως επαγγελματίας κατέβαλα κανονικά και με συνέπεια τις εισφορές μου», είχε αναφέρει παλαιότερα ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ολα αυτά τα χρόνια ο 73χρονος έχει προσφύγει σε επιτροπές, δικαστήρια, έχει παρέμβει προς το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικά από το πρώην ΤΑΕ λέει ότι «κανένας δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημά του».

Σήμερα έχει τέσσερα χρόνια που έχει κλείσει την επιχείρησή του. Παρά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, αν και έχει καταθέσει τα χαρτιά του. Δεν μπορεί να λάβει ούτε έναντι κάποιο ποσό.

«Υπήρξε μία πλεκτάνη, την οποία καλούμαστε να πληρώσουμε και εγώ και οι άλλοι θιγόμενοι, ενώ δεν φταίει κανείς», λέει κατηγορηματικά.

Ομως, επισημαίνει ότι «επιτέλους ο νυν ΕΦΚΑ πρέπει να αναγνωρίσει τις ευθύνες του. «Εχουμε κουραστεί. Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν έχουμε χρήματα για να ζήσουμε, να περάσουμε τα τελευταία χρόνια της ζωής μας αξιοπρεπώς».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου