ΤΟΠΙΚΑ

Καινοτόμες δράσεις για την Κάρλα

καινοτόμες-δράσεις-για-την-κάρλα-379731

Ενημερωτική ημερίδα διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στον 3ο όροφο, για την παρουσίαση του έργου του Πράσινου Ταμείου «ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ».

Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και η τοπική κοινωνία της Μαγνησίας, από τους φορείς που υλοποιούν ένα σημαντικό έργο στη λίμνη Κάρλα, με τίτλο «ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων».

Το έργο έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, αποδεικνύοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ φορέων, οδηγεί σε πρόοδο, όχι μόνο της επιστήμης, αλλά και της κοινωνίας και υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια», ως συντονιστή εταίρο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου.

Παράλληλα, δείχνει την ευαισθησία του Πράσινου Ταμείου για την προστασία των οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Το έργο εστιάζει στις προσκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η περιοχή της λίμνης Κάρλας ενόψει της κλιματικής αλλαγής σε ότι αφορά στις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους.

Ο κάθε εταίρος του έργου θα παρουσιάσει και αναλύσει στην σημερινή ημερίδα, τις δράσεις που θα υλοποιήσει κατά τη διάρκεια του έργου τους επόμενους μήνες.

Χρήσιμο έργο

Κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα που αφορούν στο κλίμα, τα νερά, τις καλλιέργειες.

Ωφελούμενοι του έργου θα είναι άτομα και φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησης, αλλά και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές.

Το έργο υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς της περιοχής, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, το Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Το πρόγραμμα

Εισηγητές στην ημερίδα είναι οι:

*Βαγγέλης Θέος, υπεύθυνος υλοποίησης και συντονιστής του έργου, Περιβαλλοντολόγος, με θέμα «Κάρλα Κλίμα – Γη – Υδωρ» παρουσίαση του έργου. Οι δράσεις της ΚοινΣΕΠ Δράση και Ενέργεια.

*Δημήτρης Παπαναστασίου, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο έργο».

*Ελένη Παπαδημητροπούλου, χημικός, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου, για τη συμμετοχή του Συλλόγου στο έργο.

*Κωνσταντίνος Σκριάπας, οικονομολόγος, σύμβουλος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, με θέμα «Η εμπειρία του έργου «Karla School».

*Δημήτρης Οικονομίδης, φυσιογνώστης, υπεύθυνος του «Κέντρου Ερευνας και Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας στο Βόρειο Πήλιο», του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου, με θέμα «Ο ρόλος του Κέντρου Αγριας Ορχιδέας στην Ανάπτυξη της Περιοχής και η σχέση με την Κάρλα».

* Κωνσταντίνος Μοράρος, σύμβουλος Ανάπτυξης MSc, θα μιλήσει με θέμα «Τα έργα του Πράσινου Ταμείου, άξονας «Καινοτόμες Δράσεις με τους πολίτες».

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά του κορονοϊού (αποστάσεις, μάσκες κλπ ), ενώ η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά στο link www.facebook.com/karlaclimachange, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής των ενδιαφερόμενων ζωντανά μέσω ZOOM, για ερωτήσεις ή τοποθετήσεις στο Link: https://us02web.zoom.us/j/87319469720?pwd=SDhOeDRXMkV4b1NMNWlzRHFPK1NjUT09.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ΚοινΣΕπ Δράση και Ενέργεια, επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 6946969784.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου