ΤΟΠΙΚΑ

Και νέα έκδοση εκκαθαριστικών για αγρότες και ιδιοκτήτες βαρκών

και-νέα-έκδοση-εκκαθαριστικών-για-αγρ-379623

Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα παραλάβουν οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες βαρκών άνω των 5 μέτρων τον Οκτώβριο μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, είπε ότι θα υπάρξουν διαφορές στην εκκαθάριση με τους δύο προηγούμενους νόμους για όσους υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση και έκαναν εκκαθάριση.

«Ολες οι φορολογικές αλλαγές αυξάνουν κατά 70% τον όγκο εργασίας του λογιστή, ο οποίος πλέον μετατρέπεται σε δωρεάν ιδιωτικό ΚΕΠ. Ειδικά με τις φορολογικές δηλώσεις, οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες βαρκών θα πρέπει να περάσουν τον Οκτώβρη από τα λογιστικά γραφεία για να παραλάβουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα» είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους τελευταίους νόμους, για τους αγρότες θα αυξηθεί η προκαταβολή φόρου στο 55% από 27%, ενώ για τους ιδιοκτήτες βαρκών άνω των 5 μέτρων θα πρέπει να πληρωθεί το 5% στο τεκμήριο της βάρκας.
Ομως κατά τον κ. Κεχαγιά η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ότι μπαίνει ΦΠΑ στην επαγγελματική κατάρτιση. «Ενώ χρειάζεται να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, ωστόσο το κόστος αυξάνεται. Ακόμη και ένας άνεργος για να κάνει σεμινάριο και να εξειδικευτεί σε ένα καινούργιο αντικείμενο θα πρέπει να πληρώσει φόρο.

Η παρ. 4 του επίμαχου Νόμου είναι η πιο μεγάλη. Γυρίζει ένα κομμάτι των αμοιβών των σχολών κατάρτισης στο κράτος μέσω του ΦΠΑ» είπε ο ίδιος.

Οι φορολογικές

Να επισημανθεί ότι η υποβολή φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται μέχρι τις 26 Αυγούστου. Οσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα.

Ο νόμος 4174, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013, τίθεται φέτος σε ισχύ για πρώτη φορά και προβλέπει πρόστιμα ύψους από 100 έως και 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό, τότε το πρόστιμο είναι ύψους 100 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα με ή χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, αν το αποτέλεσμα της εκπρόθεσμης δήλωσης είναι πιστωτικό, επίσης 100 ευρώ και αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, 250 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα με ή χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρηση διπλογραφικών βιβλίων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου