ΤΟΠΙΚΑ

Χαρίζουν έπιπλα και ρούχα σε φτωχούς

χαρίζουν-έπιπλα-και-ρούχα-σε-φτωχούς-379397

Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι οι πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσουν διακριτικά, Βολιώτες οι οποίοι προσφέρουν κυριολεκτικά το απόθεμα της αγάπης τους, όπου διαπιστώνουν ότι υπάρχει ανάγκη. Δεκάδες περιστατικά προσφοράς επίπλων και γενικά οικοσκευής σημειώνονται πολύ συχνά, είτε από φοιτητές οι οποίοι ολοκληρώνουν τον κύκλο των σπουδών τους, είτε από ανθρώπους που παρακάμπτουν τις δικές τους ανάγκες, προκειμένου να βοηθήσουν όσους βρίσκονται σε δυσμενέστερη οικονομική θέση. Ανθρωποι που αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να περιοριστούν σε μικρότερο διαμέρισμα, ειδικά μετά τα capital controls, δεν διστάζουν να χαρίσουν με περισσή γενναιοδωρία και περίσσευμα ψυχής, τα έπιπλα που πλέον δεν χρειάζονται.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Παράλληλα, δεκάδες οικογένειες συνδράμουν άλλες, άπορες οικογένειες της γειτονιάς τους, προσφέροντας φαγητό και ψωμί για το καθημερινό τραπέζι, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των συνανθρώπων τους, οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια.

Το αόρατο δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης που απλώνεται πάνω από την πόλη, σε κάθε γωνιά και σε κάθε γειτονιά, αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερους άπορους και νεόπτωχους Βολιώτες, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Σακούλες με ενδύματα, υποδήματα και τρόφιμα τοποθετούνται διακριτικά σε παγκάκια, παρτέρια, σε αυλές, δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης, σε παρτέρια δέντρων, σε πλατείες και πάρκα, σε κεντρικά και περιφερειακά σημεία της πόλης.

Συμπολίτες από κάθε γωνιά της πόλης, εναποθέτουν με κάθε διακριτικότητα διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία για διάφορους λόγους δεν χρειάζονται οι ίδιοι αλλά τα προσφέρουν σε αναξιοπαθούντες, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον κοινωνικό περίγυρο.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά συμπολίτης, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι έχουν περιέλθει σε ένδεια, έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν αναγκαστεί να κλείσουν το κατάστημα ή την επιχείρησή τους, αλλά δεν αποκαλύπτουν σε κανέναν, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Υπάρχουν Βολιώτες, που κάποτε ήταν επαγγελματίες με σημαντική κοινωνική παρουσία, οι οποίοι έχουν πλέον βρεθεί σε αδιέξοδο αλλά δεν κοινοποιούν το πρόβλημά τους. Οι άνθρωποι αυτοί δέχονται την διακριτική βοήθεια της Εκκλησίας, συλλόγων, φορέων αλλά και ιδιωτών, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τους γείτονες, τον άμεσο οικογενειακό ή τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, για ευνόητους λόγους.

Σε εποχές δύσκολες, που συνεπάγονται περιορισμό των εξόδων για τη συντριπτική πλειοψηφία, ρούχα και παπούτσια, σχεδόν καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα, τοποθετούνται διακριτικά σε δέματα και σακούλες, πάνω ή δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης, σε σημεία που είναι ευδιάκριτα. Η ίδια εικόνα συναντάται από τη μια άκρη έως την άλλη, ενώ όσο περνάει ο καιρός, πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται τα αλληλέγγυα συναισθήματα.

Πρόσφατα, άγνωστοι τοποθέτησαν με ιδιαίτερη επιμέλεια ανδρικά πουκάμισα και κοστούμια σε κάδο ανακύκλωσης που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και λίγη ώρα αργότερα, είχαν εξαφανιστεί. Ανάλογη εικόνα εντοπίσαμε και σε κεντρικό παρτέρι που βρίσκεται στον περίβολο του Αγίου Νικολάου, όπου τοποθετούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Σε γειτονιές κοντά στην ενορία της Ανάληψης, σε απόσταση αναπνοής από το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, σε όλες τις περιοχές του Βόλου, κάποιο στοργικό χέρι αφήνει σε μια γωνιά, σε ανύποπτο χρόνο, σακούλες με διάφορα είδη που απαλύνουν την αγωνία της καθημερινής επιβίωσης δεκάδων Βολιωτών, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη βοήθειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου