ΤΟΠΙΚΑ

Καζάνι που βράζει ο αγροτικός κόσμος

καζάνι-που-βράζει-ο-αγροτικός-κόσμος-379373

Καζάνι που βράζει ο αγροτικός κόσμος της Μαγνησίας. Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιεί ο αγροτικός κόσμος στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο. Στους αγρότες κυριαρχεί διάχυτη οργή και αγανάκτηση, αλλά και απελπισία, απογοήτευση με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για ακραίες μορφές πάλης. Μοναδική τους ελπίδα, όπως δηλώνουν, είναι έστω και την ύστατη στιγμή να πάρουν πίσω τις ρυθμίσεις έστω και μέρος αυτών.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ολοι οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κάνουν λόγο για ταφόπλακα, εθνικό έγκλημα, καταστροφή του πρωτογενούς τομέα. Στέλνουν το μήνυμα στην αγροτιά ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να υπάρχει ενότητα, ομόνοια, σύμπνοια και να …οργανώνονται.
Η εθνική επιτροπή αγώνα με εκπροσώπους απ’ όλους τους Νομούς προετοιμάζει κινητοποιήσεις. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να έρθουν σε ρήξη διαφορετικά θα πρέπει να επιτρέψουν στο ελληνικό δημόσιο να κατασχέσει τα χωράφια τους και να τα κάνει τσιφλίκια.

Οργανώνουν τον αγώνα

Κραυγή αγωνίας ότι τα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο θα αποτελέσουν εθνικό έγκλημα έβγαλε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου – ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος. Οπως εξήγησε, τα νέα μέτρα συρρικνώνουν την πρωτογενή παραγωγή. «Ο αγρότης δεν θα μπορεί να επιβιώσει στο χωριό, να συνεχίσει να καλλιεργεί και να παράγει. Η μόνη ελπίδα είναι οι κυβερνώντες, αλλά και η αντιπολίτευση να προσπαθήσουν να αποφύγουν αυτά τα δυσάρεστα μέτρα. Ομως, τα μηνύματα που έχουμε δείχνουν το αντίθετο» πρόσθεσε.

Ο αγροτικός κόσμος έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του εδώ κι ένα μήνα. Εχει πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, άλλες πόλεις και βέβαια στην Αθήνα. Ο κ. Πρίντζος είπε ότι «δημιουργείται κατεπειγόντως εθνική επιτροπή αγώνα των αγροτών, με εκπροσώπους απ’ όλους τους Νομούς και προχωρά τις διαδικασίες για τη λήψη μέτρων με στόχο τη μορφή αντιδράσεων – κινητοποιήσεων σε πανελλήνια κλίμακα. «Στην Αθήνα διαφάνηκε η ομόνοια και η σύμπνοια που υπάρχει μεταξύ των αγροτών, οι οποίοι θα μπουν κάτω από αυτήν την εθνική ομπρέλα και θα προγραμματίσουν αντιδράσεις. Εγώ τουλάχιστον ζήτησα να υπάρξει κλίμα συναίνεσης και λογικής ώστε να μην υπάρξουν ακρότητες και κυρίως διχασμός, κάτι που έχει πληρώσει ακριβά και ο αγροτικός κόσμος και η πατρίδα μας στις κρίσιμες μέρες που διανύουμε» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου δήλωσε κατάπληκτος διότι δεν ακούει από καμία πλευρά, είτε από την κυβέρνηση, είτε από την αντιπολίτευση, ποιός άλλος πυλώνας της εθνικής οικονομίας περιμένουν να φέρει ανάπτυξη στη χώρα όταν καταβαραθρώνουν τον αγροτικό τομέα. «Αν η Πολιτεία κρίνει ότι ο αγρότης μπορεί να καλλιεργήσει και να παραμείνει στο χωριό με τέτοια φορολογική πολιτική ας βγει κάποιος από την κυβέρνηση να το πει.

Νικήτας Πρίντζος: Ο πρόεδρος του Αγροτικού  Συνεταιρισμού Βόλου,  Νικήτας Πρίντζος  «Εθνικό έγκλημα τα νέα μέτρα»

Για το συνεταιριστικό κίνημα με την επιμήκυνση των ημερών του γάλακτος από 5-7 μέρες στις 11 θα δούμε από τη Δευτέρα γάλατα από Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία διότι τους δίνεται το χρονικό περιθώριο να έχουν παρουσίαση αρκετών ημερών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η Πολιτεία δεν παραδειγματίζεται από το γεγονός ότι από 900.000 τόνους ντόπια παραγωγή γάλακτος (αγελαδινό γάλα) φέτος θα πέσουμε κάτω από τους 600.000 τόνους. Θα ξεκινήσει νέα κατρακύλα απομύησης των κτηνοτρόφων, οι οποίοι από 6.500 μειώθηκαν σήμερα στους 2.500. Με τα νέα μέτρα θα έχουμε παραγωγή 300.000 τόνων γάλακτος όταν χρειαζόμαστε σαν χώρα 1.300.000 τόνους. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του» κατέληξε.

Κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου, Γιάννης Διανελλάκης είπε ότι «θα τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω αυτά τα μέτρα, που απ’ ότι φαίνεται μάλλον από το παράθυρο σχεδιάζουν να τα περάσουν κι όχι από τη Βουλή. Καλούμε όλους τους βουλευτές των κομμάτων κυρίως τους κυβερνητικούς να το ξανασκεφτούν.

Εμείς θα κινητοποιηθούμε ενωμένα και όχι μέσα από διασπαστικές αγροτικές οργανώσεις, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ενότητα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν μπλόκα πράσινα, κόκκινα ή μπλε. Αν περάσουν τα μέτρα με σύμπνοια θα προχωρήσουμε από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα σε κινητοποιήσεις είτε κατά τόπους είτε κεντρικά στην Αθήνα. Μένει μόνο η εθνική επιτροπή αγώνα να αποφασίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Για εμάς όλο το φορολογικό πακέτο είναι απαράδεκτο. Είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστω και στο παρά πέντε θα αλλάξουν. Δεν είμαστε αντίθετοι στη φορολόγηση του αγρότη αλλά όχι όμως στο μέγεθος που θέλει να τα επιβάλλει είτε η κυβέρνηση είτε η τρόικα» κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης  Αγροτικών Συνεταιρισμών  Πηλίου, Γιάννης Διανελλάκης: «Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ενότητα»

Αλλα υποσχέθηκαν…

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού, Δημήτρης Νανάς, είπε ότι «ενώ έδωσαν δεσμεύσεις να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ σαν απαράδεκτο φόρο σε εργαλεία παραγωγής γιατί τα χωράφια αποτελούν για εμάς εργαλεία παραγωγής και να καθιερώσουν 12.000 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα, εντούτοις αυτά τα παίρνουν πίσω και φορολογούν και το σύνολο των επιδοτήσεων παρά το γεγονός ότι είναι αντικοινοτικό και σίγουρα θα εκπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Με το σύνολο των μέτρων διαλύουν την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική και την κτηνοτροφική, αν και επρόκειτο για ένα τομέα που πρέπει να εκμεταλλευόμαστε για να δίνουμε εισόδημα και σε ένα σωρό άλλους κλάδους που περιστρέφονται γύρω από την αγροτική οικονομία.

Το ερώτημα το μεγάλο που τίθεται και προς τους πολιτικούς μας και προς τους ευρωπαίους είναι τι είναι αυτό που θέλουν να παράξει τελικά η Ελλάδα ώστε να υπάρχει εισόδημα για να φορολογηθεί και το κράτος να έχει έσοδα για μισθούς και συντάξεις; Ποιος είναι ο παραγωγικός τομέας που θα απομείνει στην Ελλάδα αν και τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τον διαλύσουν; Το φθινόπωρο οι αγρότες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Και αυτό θα επισύρει τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία, καθώς πιστώσεις δεν θα υπάρχουν από τις εταιρείες για σπόρους – φάρμακα και όλοι θα θέλουν μετρητά, οπότε θα υπάρξει πλήρης αδυναμία καλλιέργειας των κτημάτων. Προσανατολιζόμαστε σε δυναμικές κινητοποιήσεις» κατέληξε.

Ο πρώην πρόεδρος  του αγροτικού Συλλόγου  Αλμυρού, Δημήτρης Νανάς: «Το φθινόπωρο οι αγρότες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν»

Εξαφανίζουν την αγροτιά

Ξέσπασμα οργής από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Βάιο Κομνηνό. Πάνε να εξαφανίσουν την αγροτιά, είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο θέλουν να φορολογήσουν τις αποζημιώσεις. Ζημίες αφορούν όχι κέρδη. Οι αγρότες είναι αναστατωμένοι. Θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η αντίδραση θα είναι μεγάλη. Το τρίτο μνημόνιο είναι σαν να έγινε για τους αγρότες, τη μόνη παραγωγική δύναμη που συνεισφέρει στην οικονομία του κράτους. Οι ρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που υποσχέθηκαν. Κανένας δεν είπε «όχι» στη φορολόγηση αλλά πρέπει να υπάρχει και παροχή υπηρεσιών. Ειδικά εμείς στο Ανατολικό Πήλιο, που βρισκόμαστε μακριά από το αστικό κέντρο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν περίσσευε μία δραχμή όλα αυτά τα χρόνια ήταν για να μετακινηθούμε στην πόλη και να πληρώνουμε το ακριβότερο κόστος των προϊόντων που μεταφέρονται εδώ. Μάλλον αυτό ήταν και το ζητούμενο. Να παρατήσουμε τα χωράφια μας και να τα πάρουν ξένοι. Και τι θα κάνουμε εμείς, που θα πάμε; Είναι τραγικές οι εξελίξεις» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού  Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Βάιος Κομνηνός: «Το ζητούμενο είναι γι’ αυτούς να παρατήσουμε τα χωράφια μας»

Μόνη διέξοδος οι κινητοποιήσεις

Μονόδρομος είναι για τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βελεστίνου και Περιχώρων, Δημήτρη Σπαθή, οι κινητοποιήσεις. Οπως εξήγησε, με τη σημερινή φορολογία για το 2014 οι αγρότες πληρώνουν από πέντε μέχρι δέκα φορές παραπάνω φόρο απ’ ότι πέρυσι. «Με τα καινούργια μέτρα που θα ψηφιστούν θα είναι πάρα πολύ δύσκολο του χρόνου οι αγρότες να καλλιεργήσουν και να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχουν να πληρώσουν τους φόρους και το ελληνικό δημόσιο θα κατάσχει τα κτήματά τους. Θα ξαναγίνουν τσιφλίκια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις διαβουλεύσεις. Οπως είπε, υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση. «Υπάρχει μεγάλη οργή. Φοβάμαι έκρυθμες καταστάσεις. Απελπισία και αγανάκτηση φέρνουν ακραίες μορφές πάλης. Κάθε αγανακτισμένος αγρότης δεν μπορώ να ξέρω πως θα αντιδράσει. Εμείς σαν συνδικαλιστικοί φορείς έχουμε υποχρέωση να ηρεμούμε τα πνεύματα και να διεκδικούμε ειρηνικά τα δικαιώματά μας. Να πείσουμε τους κυβερνώντες ότι αυτά τα μέτρα είναι καταστροφή για την αγροτική οικονομία» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού  Συλλόγου Βελεστίνου  και Περιχώρων, Δημήτρης Σπαθής: «Απελπισία και αγανάκτηση  φέρνουν ακραίες μορφές πάλης»

«Ο Θάνατος και ο Αγρότης»

Με το έργο του Johannes von Tepl «O Θάνατος και ο Αγρότης» παρομοίωσε την κατάσταση την οποία βιώνει σήμερα ο αγροτικός κόσμος ο κ. Ηλίας Ιωάννου. Οπως είπε, οι εξελίξεις είναι δραματικές. «Πρέπει να γίνουν κινητοποιήσεις αν μπορούμε να κερδίσουμε έστω και κάτι. Βλέπουμε ότι το τρίτο μνημόνιο έχει την υποστήριξη απ’ όλα τα κόμματα. Ωστόσο, με αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει σωτηρία.
Πρέπει να διεκδικήσουμε αν γίνεται κάποιες από τις ρυθμίσεις να τις πάρουν πίσω ή να βρεθούν τρόποι ώστε να παραμείνει ο αγρότης στα χωράφια του. Με την αύξηση της φορολογίας και των εισφορών ποιος θα μείνει στα χωράφια και τι θα κάνει; Δεν πρόκειται να βγάζει κέρδος ούτε ένα ευρώ» κατέληξε.

Μας διαλύουν

Απαισιοδοξία για το μέλλον του κλάδου εξέφρασε και η πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη. Οπως είπε, «μας ισοπεδώνουν και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοια μέτρα. Είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να πάθουμε. Σίγουρα θα κινητοποιηθούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε αυτά τα χρήματα που ζητούν με τη φορολογία.

Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν να δώσουν επιδοτήσεις πάνω από ένα χρόνο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τριπλασιάζουν τις εισφορές, ενώ ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε ρύθμιση και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τις δόσεις, τότε εύκολα θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα ούτε για τις ζωοτροφές. Αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι θα έπρεπε να έχουν προμηθεύσει τα χωράφια τους με ζωοτροφές για να ταΐσουν τα ζώα τους το χειμώνα και δεν το έχουν κάνει.

Οταν πέρυσι ο καταρροϊκός πυρετός διέλυσε ολόκληρα κοπάδια και δεν κατέβαλαν καμία αποζημίωση πως περιμένουν φέτος να ανταπεξέλθουμε; Εμείς δεν ξέρουμε τι παραγωγή θα έχουμε για το επόμενο χρόνο και αν θα έχουμε παραγωγή» κατέληξε.

Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που φέρνει το κείμενο του τρίτου Μνημονίου που κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βουλή είναι τα εξής:

  • Προβλέπεται επαναφορά στο 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 ο συντελεστής προκαταβολής φόρου που είχε μειωθεί στο 27,5% με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι για όσους έχουν ήδη υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά, θα υπάρξει νέα έκδοση τροποποιημένων εκκαθαριστικών με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους.
  • Προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από 1/1/2016 στο 20% και από 1/1/2017 στο 26% (το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται σε όσα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Οκτώβριο).
  • Προβλέπεται αύξηση – σε δύο δόσεις – του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης, στα 0,330 ευρώ το λίτρο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Η πρώτη δόση της αύξησης θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2015 οπότε θα αυξηθεί στα 0,200 ευρώ το λίτρο.
  • Προβλέπεται σταδιακή εξομοίωση σε βάθος τριετίας των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ, διάταξη που σημαίνει διπλασιασμό των σημερινών εισφορών στον ΟΓΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου