ΤΟΠΙΚΑ

Δεν απειλούνται με πρόστιμα όσοι δεν έχουν POS λόγω των τραπεζών

δεν-απειλούνται-με-πρόστιμα-όσοι-δεν-έ-379173

Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας για τα τερματικά μηχανήματα

Δεκτό έγινε το αίτημα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για την απαλλαγή των προστίμων όσων επιχειρηματιών έχουν υποβάλλει αίτημα για την προμήθεια τερματικών μηχανημάτων, αλλά δεν έχουν εφοδιαστεί με αυτά για λόγους που ανάγονται στο πιστωτικό ίδρυμα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας ενημερώνει επιπλέον ότι όταν κατά τη διενέργεια του ελέγχου ο υπόχρεος επιδεικνύει στο αρμόδιο όργανο έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται η απόρριψη αιτήματός του για έγκριση μηχανήματος POS, θα απαλλάσσεται από πρόστιμα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος τονίζει ότι η Γενική Γραμματεία παρείχε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι οι έλεγχοι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν προ της 1ης Αυγούστου, ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να προχωρήσουν στις σχετικές εγκαταστάσεις εξοπλισμού.

Περαιτέρω ενημερώνει για την κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. 45231/20-04-2017 (Β’ 1445) που προβλέπει την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα.

«Με την ανωτέρω εγκύκλιο τονίζεται για ακόμη μία φορά, ότι η υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS δεν αφορά δικαιούχους πληρωμής (ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες) που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), αλλά αφορά μόνο τις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές.

Διευκρινίζεται ότι ως τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα νοούνται όλες οι διαθέσιμες συσκευές (πχ. ασύρματο και ενσύρματο τερματικό POS, mobile POS), καθώς και μέθοδοι και εφαρμογές (πχ. Virtual POS) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποδοχή καρτών, τόσο με φυσική παρουσία κάρτας, όσο και χωρίς την φυσική παρουσία αυτής (πωλήσεις εξ αποστάσεως). Επομένως, στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και της κοινής υπουργικής απόφασης εμπίπτει οποιαδήποτε εφαρμογή πληρωμής, μέσω της οποίας ο πληρωτής δύναται να κινήσει πράξη πληρωμής με κάρτα (πιστωτική, χρεωστική, προπληρωμένη). Υπογραμμίζεται ότι είναι εκτός πεδίου εφαρμογής η μεταφορά πίστωσης ή η άμεση χρέωση, καθώς και η πληρωμή μέσω εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης (πχ. e-banking)», διευκρινίζει.

Ο σύλλογος εφιστά τέλος την προσοχή στο γεγονός ότι οι επιχειρηματίες οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής (VISA, MASTER CARD, MAESTRO, UNION PAY) και δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή μέσων πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερές (DINERS, DISCOVER, AMERICAN EXPRESS).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου