ΤΟΠΙΚΑ

Αργοπεθαίνουν τοπικές επιχειρήσεις

αργοπεθαίνουν-τοπικές-επιχειρήσεις-378512

Φόβους ότι η νέα φοροκαταιγίδα θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τις τοπικές επιχειρήσεις που προσπαθούν και έχουν καταφέρει, με επώδυνα μέτρα και για τις ίδιες και για τους εργαζόμενούς τους, να επιβιώσουν μετά το σοκ των capital controls.

Η φορολογία κερδών των επιχειρήσεων αυξάνεται από 26% σε 29% και οι προκαταβολές φόρου από 80% σε 100% στις κεφαλαιουχικές εταιρείες και από 55% σε 75% στις προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 13% στο 23% σε πληθώρα καταναλωτικών αγαθών διατροφής καθώς και στην παροχή υπηρεσιών όπως η εστίαση και η μεταφορά προσώπων, ενώ επιβάλλεται και σε υπηρεσίες που πριν δεν υπάγονταν στον ΦΠΑ.

Η αύξηση των τιμών εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας σε νευραλγικούς κλάδους της χώρας, όπως του τουρισμού, της εστίασης, της παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, που αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας και επομένως των κρατικών εσόδων.

Σε μία κλωστή κρέμεται κυριολεκτικά η αλυσίδα εφοδιασμού των επιχειρήσεων του Βόλου, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε ανταλλακτικά, υλικά συσκευασίας και διάφορες πρώτες ύλες. Eικόνα που βαθμιαία μπορεί να επιδεινωθεί βγάζοντας εκτός αγοράς πολλές επιχειρήσεις που μέχρι τώρα πάλευαν με νύχια και με δόντια για να παραμείνουν σε παραγωγική λειτουργία.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται επίσης και οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι μετά το τέλος Αυγούστου θα υπάρξουν ελλείψεις σε προϊόντα εισαγωγής.

Σε «κώμα» η βιομηχανική δραστηριότητα

Ο τζίρος των τοπικών επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει από 30% έως 80% ανάλογα με το αντικείμενό τους, ενώ αποτελεί γενικότερη εκτίμηση στο ΣΕΒ Θεσσαλίας ότι από το Σεπτέμβριο αρκετές επιχειρήσεις, εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα από την Κυβέρνηση, θα απειληθούν σοβαρά με κατάρρευση παράλληλα με το αν δεν εξομαλυνθούν άμεσα οι τραπεζικές συναλλαγές και δεν αποκατασταθεί η εμπορική πίστη.
Η εικόνα στις περισσότερες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ είναι πραγματικά απογοητευτική ως προς το μέλλον καθώς η παραγωγή ουσιαστικά είναι σε αδράνεια, το προσωπικό σε άδειες και …. οι μηχανές θα ξεκινήσουν ξανά σε ένα μήνα και βλέπουμε.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Θεσσαλίας Απόστολος Παπαδούλης που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εμφανίστηκε πλήρως απογοητευμένος υπογραμμίζοντας ότι «αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα, οι προμηθευτές του εξωτερικού απειλούν να προβούν σε διακοπή συναλλαγών, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ «λουκέτων» για επιχειρήσεις και φυσικά έκρηξης της ανεργίας για την περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Θεσσαλίας Απόστολος Παπαδούλης.

Εγιναν δυσμενέστεροι οι όροι συναλλαγών

Προμηθευτές του εξωτερικού έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς δυσμενείς όρους συναλλαγών, ακόμη και 100% προπληρωμή, ακόμα και σε μεγαλύτερες και (μέχρι προχθές) φερέγγυες τοπικές επιχειρήσεις, ενώ οι δυσμενείς όροι έχουν επεκταθεί και στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπου μέχρι σήμερα είχαν επηρεαστεί λιγότερο από τις προπληρωμές.

Προκύπτουν εξάλλου σχεδόν καθημερινά προβλήματα στην εξόφληση των εισαγωγών λόγω της απαιτούμενης έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μέσω της συνεργαζόμενης Τράπεζας.

Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή και παραλαβή παραγγελιών, συνεπάγεται κίνδυνο καταστροφής ευπαθών πρώτων υλών και προϊόντων που είναι για εξαγωγή, ενώ πληρωμές πρώτων υλών και εμπορευμάτων, εκκρεμούν αυτή τη στιγμή καθώς ο ρυθμός εγκρίσεων χαρακτηρίζεται απογοητευτικός.

Βαρύς ο πέλεκυς της νέας φορολογίας

Η νέα φοροκαταιγίδα αποτελεί τη χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν και έχουν καταφέρει, με επώδυνα μέτρα και για τις ίδιες και για τους εργαζόμενούς τους, να επιβιώσουν μετά το σοκ των capital controls.

Στα ήδη μειωμένα έσοδα εξάλλου των επιχειρήσεων επιβάλλεται αυξημένη φορολογία κατά 3% και εξωφρενικά μεγάλο ποσοστό προκαταβολής, της τάξης του 100% και του 75%, μειώνοντας έτσι το εναπομείναν εισόδημά τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όχι μόνο απέναντι στο κράτος αλλά κυρίως απέναντι στην ίδια τη λειτουργία τους.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στη νέα φορολογική επιδρομή διατηρώντας σταθερό το επίπεδο του καθαρού τους εισοδήματος, προσανατολίζονται ήδη να προβούν στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων κατά κύριο λόγο, με περικοπές μισθών και υπαλληλικού προσωπικού που είναι πάντα εκείνοι που πληρώνουν πρώτοι το «τίμημα» σκληρών ρυθμίσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Mε τοπίο ερειπίων μετά από καταστροφικό σεισμό, μοιάζει η αγορά, με τους μικροεπαγγελματίες του Βόλου να υψώνουν κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην άρση των capital controls, να υπάρξει ελάφρυνση του μνημονίου και να επιβάλλει μια πολιτική και φορολογική σταθερότητα.

Aπό την ημέρα του κλεισίματος των τραπεζών και την επιβολή των περιορισμών στις συναλλαγές, η ζήτηση έχει μειωθεί σε απελπιστικό βαθμό, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να έχουν υποστεί καθίζηση, που έφθασε μέχρι και 70% σε διάφορους κλάδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στους πάγκους των λαϊκών αγορών στα είδη ένδυσης – υπόδυσης και οικιακής χρήσης καταγράφονται οι πρώτες «σεισμικές δονήσεις».

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή μεταφέροντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό τους εξέφραζαν φόβο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα προκύψουν σίγουρα προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς με είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Ηδη στη Βόρεια Ελλάδα που αποτελεί τη βασικότερη πηγή των μεγάλων επιχειρήσεων με αποθήκες προϊόντων για τους επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς του Βόλου, τα προϊόντα διατίθενται με το σταγονόμετρο και αυτό διότι οι περιορισμοί των capital controls δεν διασφαλίζουν την ομαλή συναλλαγή και διακίνηση ώστε η προμήθεια και η διάθεση στο καταναλωτικό κοινό να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

«Το πρόβλημα όσο περνούν οι μέρες και δεν λαμβάνονται αποφάσεις από την Κυβέρνηση για να χαλαρώσουν και άλλο οι περιορισμοί στο τραπεζικό σύστημα, οξύνεται ολοένα και περισσότερο» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Πουτσιάκας από το Σύλλογο μικροπωλητών των Λαϊκών Αγορών της Μαγνησίας επιβεβαιώνοντας τους φόβους που υπάρχουν στον επαγγελματικό κόσμο.

Αλυσίδα… τα προβλήματα

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις από τις οποίες προμηθεύονται οι μικροπωλητές τα είδη που διαθέτουν στους πάγκους τους, είναι ότι, από τη μία πλευρά τα αιτήματα για έγκριση εισαγωγής ειδών, που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα είδη υπόδησης και ένδυσης για παράδειγμα, καθυστερούν, ενώ από την άλλη δεν γίνονται εύκολα εισαγωγές από την εγχώρια βιοτεχνία.

Eπίσης, είναι δύσκολο να γίνουν παραγγελίες, αφού οι προμηθευτές ζητούν όλα τα λεφτά προκαταβολικά, τα οποία όμως δεν μπορούν να δώσουν οι μικροπωλητές με τους τραπεζικούς περιορισμούς. Ετσι, όσοι συνεχίσουν να υπάρχουν και το Σεπτέμβριο, είναι άγνωστο τι και πόσο εμπόρευμα θα έχουν. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, μεγαλώνει ο κίνδυνος πολλοί επαγγελματίες να βρεθούν στο δρόμο, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ανεργίας.

Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο

Tον Σεπτέμβριο και τον Oκτώβριο, σύμφωνα με τους μικροπωλητές θα φανεί ποιοι θα αντέξουν, γιατί θα έχουν σοβαρή έλλειψη προϊόντων και δεν θα έχουν να πουλήσουν.

«Για να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες πρέπει να υπάρξει πολιτική και φορολογική σταθερότητα. Δεν είναι δυνατόν συνέχεια να αλλάζει το φορολογικό σύστημα. Θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί ένα πλαίσιο θεμιτού ανταγωνισμού των μικρών επιχειρήσεων που θα κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Πουτσιάκας.

Tο πρόβλημα εστιάζεται στο ΦΠA στο 23%, στην αύξηση της φορολογίας από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις και η προκαταβολή φόρου 100%. Tο μόνο θετικό ήταν η παράταση για τις επιταγές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Mετά όμως, πόσοι θα μπουν στον Tειρεσία, γιατί δεν θα έχουν να πληρώσουν; Γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην άρση των περιορισμών στις τράπεζες και να επανέλθει η ομαλή λειτουργία. Aυτό είναι το βασικό στοιχείο για μας» σημειώνουν με νόημα οι εκπρόσωποι του επαγγελματικού κόσμου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Προτιμούν τον αφανισμό μας

Τα μέτρα του τρίτου μνημονίου είναι κατά της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος, λέει ότι «η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μία φορά ότι δεν σκέφτεται τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τους θεωρεί παρείσακτους της κοινωνίας και τους αποτελειώνει. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε στην εμπορική αγορά καταιγισμό λουκέτων χωρίς να υπάρχει καν πρόβλεψη γι’ αυτούς τους ανέργους να περιλαμβάνονται στο 1,5 εκατομμύριων των επίσημα καταχωρημένων.

Δυστυχώς, για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν υπάρχει σωτηρία. Δεν τους θεωρούν Ελληνες και εναντίον τους επικρατεί ρατσισμός. Παρ’ όλες τις διαφωνίες, γι’ άλλους κλάδους, όπως αγρότες, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, παίρνουν μέτρα ενίσχυσης. Για εμάς όχι. Θεωρούμαστε φοροφυγάδες, κακά παιδιά και γι’ αυτό μας τιμωρούν με στόχο να βάλουμε λουκέτα, μετά την αξιοπρέπεια που μας τσαλαπάτησαν, να χάσουμε τα σπίτια μας, τις περιουσίες μας, τα καταστήματά μας. Δεν έχουν την ευθιξία να σκεφτούν ούτε τα παιδιά μας. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα και η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση δείχνει να μην το καταλαβαίνει. Οι εκλογές, που ψιθυρίζονται θα διαλύσουν την ελληνική οικονομία μετά από ένα καταστροφικό οχτάμηνο. Επρεπε να λάβουν μέτρα ενίσχυσης από χθες ώστε η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων να μην κλείσει και καταστήματα να μην μετακομίσουν στη Βουλγαρία.

Τα έσοδα που προσδοκούν με λησταρχικό δεν θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, καθώς οι ρυθμίσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς, τα λεφτά που είναι σε κάποιες λίστες και σε κάποιους λογαριασμούς πρώην κυβερνητικών στελεχών δεν τους έχουν ακουμπήσει ούτε πρόκειται να τα αγγίξουν ίσως γιατί φοβούνται να πλησιάσουν εκεί και εναλλακτικά προτιμούν τον αφανισμό μας» κατέληξε.

Στραγγαλίζουν τη ρευστότητα

Κατά τους επαγγελματοβιοτέχνες, το τρίτο μνημόνιο θα στραγγαλίσει την όποια ρευστότητα έχει απομείνει και θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε ένα ακόμη πιο ασφυκτικό από το σημερινό οικονομικό πλαίσιο επιβίωσης με αμφίβολα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, Τρύφωνας Πλαστάρας, είπε ότι ο επαγγελματοβιοτέχνης δεν θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι.

Οπως εξήγησε, «η μεσαία τάξη θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Ηδη με την υπάρχουσα κατάσταση και τα capital controls δημιουργήθηκε σημαντικότατο πρόβλημα. Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Το φθινόπωρο και το χειμώνα η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση θα έχει ν’ ανεβεί γολγοθά χωρίς καν να διαφαίνεται προοπτική ανάπτυξης, καθώς οι ρυθμίσεις έχουν καθαρά υφεσιακό χαρακτήρα.

Οι μικρομεσαίοι θα βρεθούν για ακόμη μία φορά με την πλάτη στον τοίχο. ΕΝΦΙΑ, περιορισμός ρυθμίσεων 100 δόσεων, αύξηση προκαταβολής φόρου, περιορισμός ορίου κατασχέσεων θα οδηγήσουν την ανύπαρκτη ρευστότητα σε οριστικό στραγγαλισμό. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε με τη βοήθεια της ΓΣΕΒΕΕ να παλέψουμε με κάθε τρόπο. Καλούμε όλα τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κοινό μέτωπο αγώνα. Στις μέρες που θα έρθουν η ανεργία θα αυξηθεί και ο τζίρος των επιχειρήσεων θα μειωθεί δραματικά.

Απαιτείται η μέγιστη δυνατή ψυχραιμία. Αναμένουμε από το πολιτικό στελεχιακό προσωπικό σοβαρότητα, καθώς εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, θα είναι ό,τι χειρότερο για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Οι εκλογές είναι μία πράγματι δημοτική διαδικασία που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ένα διάστημα πριν τις εκλογές και ένα διάστημα μετά τις εκλογές επικρατεί χαλαρότητα και αδράνεια. Η ήδη χτυπημένη βάναυσα επαγγελματική δραστηριότητα θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από τη σημερινή» κατέληξε.

Επιλέγουν τα ολιγοπώλια

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων Θανάσης Κοντονίνας σημειώνει ότι το τρίτο μνημόνιο θα έχει δραματικές εξελίξεις. Οπως σημειώνει, «αγωνιστήκαμε όλοι για να έχουμε αξιοπρεπή σύνταξη στα γεράματα. Ωστόσο, ψαλίδισμα από εδώ, κόψιμο από εκεί, τσεκούρωμα από την άλλη κράτησαν καθηλωμένη τη σύνταξη στο 2007, ενώ οι δεκατέσσερις συντάξεις έγιναν οχτώ. Τα μέτρα θα λειτουργήσουν προς το χειρότερο.

Αυξάνουν τη συμμετοχή για την υγειονομική περίθαλψη από το 4% στο 6% για την κύρια σύνταξη, ενώ για την επικουρική στο 6% και αν υπάρχει διπλό επικουρικό επιπλέον 6%. Δηλαδή θα πληρώσουμε 18% για υγειονομική περίθαλψη που δεν έχουμε. Πληττόμαστε κι εμείς σε συνάρτηση με όλους τους άλλους.

Οι επιχειρήσεις θα κλείσουν γιατί οι οδηγίες έλεγαν από το 2000 ακόμη ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες έπρεπε να μειωθούν κατά τα 2/3. Άλλοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν. Θέλουν τα ολιγοπώλια να ρυθμίζουν τα πάντα» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου