ΤΟΠΙΚΑ

Νέα απάτη: Ρουμάνος άρπαξε 1.200 € από Βολιώτισσα  

νέα-απάτη-ρουμάνος-άρπαξε-1-200-e-από-βολιώ-378295

Δεν έχουν τέλος οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών με μηνύματα sms στα κινητά και ψευδείς αγγελίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βολιώτισσα 33 ετών έχασε από τον τραπεζικό της λογαριασμό ποσό 1.200 ευρώ με απάτη που διαπράχτηκε μέσω της μεθόδου phishing, όταν δέχτηκε στο κινητό της τηλέφωνο μήνυμα που την παρέπεμπε σε λινκ με το πρόσχημα ενεργοποίησης τραπεζικού της λογαριασμού. Επίσης, 55χρονος ζημιώθηκε με ποσό 450 ευρώ για αγορά κινητού τηλεφώνου που δεν παρέλαβε ποτέ.

Η πρώτη υπόθεση έγινε χθες γνωστή μετά τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 27χρονου Ρουμάνου από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, η οποία ταυτοποίησε τον δράστη και διαβίβασε σχετική δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Η δεύτερη απασχόλησε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Η απάτη μέσω phishing

Ιδέα δεν είχε τι θα επακολουθούσε η 33χρονη που ζημιώθηκε με ποσό 1.200 ευρώ όταν έλαβε στο τηλέφωνό της το μήνυμα. Αποστολέας φαινόταν να είναι τραπεζικό ίδρυμα που της ζητούσε να ενεργοποιήσει τον τραπεζικό της λογαριασμό για λόγους ασφαλείας και την παρέπεμπε σε link. Με αυτόν τον τρόπο, ένα κλικ, αποκτήθηκε πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της παθούσας, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του ποσού σε κάρτες του δράστη.

H Αστυνομία μελετούσε μεθοδικά την υπόθεση και έφθασε στον δράστη από τα ηλεκτρονικά του ίχνη. Μέσω του link οδηγήθηκε στον επιτήδειο και τον κωδικό πρόσβασης σε ηλεκτρονική διεύθυνση τραπεζικού ιδρύματος που διατηρούσε.

Καμπάνα για απάτη με ψευδή αγγελία

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 23 Αθηναίο που εξαπάτησε 55χρονο Βολιώτη με αγγελία μέσω διαδικτύου.

Στο δικαστήριο ο παθών ενημέρωσε ότι επικοινώνησε με τον επιτήδειο τον Απρίλιο του 2019, καθώς ενδιαφερόταν για να αγοράσει κινητό τηλέφωνο. Δυο φορές μίλησε μαζί του και όταν κατέθεσε το αντίτιμο μέσω της υπηρεσίας λεφτά στο λεπτό, εκείνος εξαφανίστηκε και δεν του έστειλε ποτέ το κινητό τηλέφωνο.

Στην ίδια υπόθεση ήταν συγκατηγορούμενη με τον Αθηναίο και μία Βολιώτισσα, η οποία όμως κρίθηκε αθώα. Στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι η εμπλοκή της στην υπόθεση οφειλόταν στο γεγονός ότι σαν σύντροφός του είχε υπογράψει εκ μέρους του 55χρονου λογαριασμό σε εταιρεία κινητών τηλεφώνων επειδή εκείνος είχε δει σε προσφορές κινητά τηλέφωνα και δεν μπορούσε να τα αγοράσει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου