ΠΟΛΟ

«Στο Βόλο για μετάλλιο ξανά»

στο-βόλο-για-μετάλλιο-ξανά-378256

«Θα δούμε ένα πολύ διαφορετικό άθλημα»

Σε μητρόπολη του διεθνούς ναυταθλητικού στερεώματος μετατρέπεται για μία ακόμη φορά ο Βόλος, που από αύριο θα υποδεχτεί για τρίτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, μία παγκόσμιου βεληνεκούς διοργάνωση στο χώρο της υδατοσφαίρισης.

Το 2011 η Εθνική ομάδα Νέων ανδρών πόλο πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο, το 2013 η αντίστοιχη Εθνική μας Νέων γυναικών κατέλαβε και πάλι την 3η θέση, ανεβαίνοντας στο βάθρο των πρώτων νικητών. Φέτος, ευχή όλων είναι ο ελληνικός Εθνικός ύμνος να ακουστεί στο ΕΑΚ και το ανοιχτό κολυμβητήριο του Βόλου, με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων Γυναικών να δεσπόζει το διάστημα 17-23 Αυγούστου, ως η κορυφαία αθλητική δραστηριότητα στην πόλη μας.

Πρωτεργάτης της μεγάλης επιτυχίας της Εθνικής μας ομάδας Νέων Γυναικών, το 2013, ήταν ο Γιώργος Μορφέσης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Εθνικών ομάδων, που ήδη μετρά 9 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις είναι έτοιμος να προσθέσει ακόμη ένα στη συλλογή του, με την ελληνική ομάδα να λογίζεται ως ένα από τα φαβορί του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο έμπειρος προπονητής μίλησε για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και το Βόλο, που έχει αποδειχτεί τυχερός για το άθλημα:

Συνέντευξη στο ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

«Στο Βόλο έχουμε ζήσει ιστορικές στιγμές. Η κατάκτηση των δύο χάλκινων μεταλλίων, αυτό που ζήσαμε εμείς το 2013, γνωρίζοντας την πραγματική αποθέωση από τον κόσμο που κατέκλυζε το κολυμβητήριο σε κάθε παιχνίδι, ήταν πραγματικά πολύ όμορφο. Οι Βολιώτες βλέπουν το άθλημα ως γιορτή, το αγαπούν και πιστεύουμε ότι θα γεμίσουν για μία ακόμη φορά τις εξέδρες για να υποστηρίξουν την ομάδα μας. Δεν έχουμε συνηθίσει να παίζουμε σε γεμάτα κολυμβητήρια, το πόλο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και όταν βρισκόμαστε στην επαρχία πάντα ξέρουμε ότι ο κόσμος «διψά» να συμμετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις, να δίνει δύναμη στην Ελλάδα. Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, στις Εθνικές επιτυχίες, είμαστε ενωμένοι. Πιστεύω ότι θα γίνει μια πραγματικά υψηλού επιπέδου διοργάνωση, σε μια πόλη που έχει ανάλογες εμπειρίες, φιλόξενους ανθρώπους και ζωντανό το αίσθημα της εθνικής συνείδησης. Ελπίζω ο Βόλος να αποδειχτεί για τρίτη συνεχόμενη φορά, ορόσημο της κατάκτησης ενός μεταλλίου για την Εθνική Νέων Γυναικών».

Αναφερόμενος στις προσδοκίες της ελληνικής ομάδας και τους στόχους της στη διοργάνωση, ο Γιώργος Μορφέσης σημείωσε: «Η διοργάνωση αυτή, όταν γίνεται μέσα στη χώρα σου, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Πρώτος στόχος για εμάς είναι η είσοδος στην τετράδα και από κει και πέρα θα παλέψουμε για μία θέση στο βάθρο. Διαθέτουμε μια ομάδα με μεγάλο ταλέντο, με αρκετές εμπειρίες από τέτοιες διοργανώσεις. Γνωρίζουμε ότι το επίπεδο θα είναι υψηλό, αλλά οι δυνατότητές μας είναι πολλές».

Στοιχείο που προβληματίζει τον Ελληνα ομοσπονδιακό τεχνικό είναι η αγωνιστική κατάσταση της ελληνικής ομάδας, βάσει των συνθηκών μέσα στις οποίες το Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί: «Καθοριστικοί παράγοντες για την κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε μπορούν να αποβούν τόσο η συσσωρευμένη κούραση από την πρόσφατη συμμετοχή ορισμένων από τα κορίτσια στο Παγκόσμιο γυναικών του Καζάν, όσο και η προσαρμογή στους νέους κανονισμούς, που για πρώτη φορά εισάγονται σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το πόλο γίνεται γρηγορότερο με 6 παίκτες αντί για 7, οι αποβολές και τα γκολ διπλασιάζονται και κάποια από τα κορίτσια βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της κατανόησης του νέου συστήματος. Θα δούμε ένα πολύ διαφορετικό άθλημα, η έμφαση θα δοθεί πια στην καλή φυσική κατάσταση, στην ταχύτητα και όχι τόσο στην τακτική. Εμείς ουσιαστικά κάναμε το πρώτο μας φιλικό υπό τις νέες συνθήκες, με την Εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία προετοιμαζόμαστε από κοινού στον Αγιο Κοσμά. Είδα κάποια στοιχεία, τα οποία πρέπει να ενσωματώσουμε στο παιχνίδι μας. Το βέβαιο είναι ότι στο χρόνο που μας απομένει, ως το πρώτο μας παιχνίδι, τη Δευτέρα, θα δουλέψουμε ώστε να παρουσιαστούμε πανέτοιμοι».

Πρώτος των πρώτων

Ηταν και παραμένει πρώτος στη λίστα των ομοσπονδιακών τεχνικών με τα περισσότερα μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις. Με το χρυσό δε που κατέκτησε η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων γυναικών, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Οστια στην Ιταλία πέρυσι, ο Γιώργος Μορφέσης αγγίζει ζυγό νούμερο.

Τέσσερα χρυσά, 2 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια, αρχής γενομένης από το Σαν Ντιέγκο το 2010, στο μικρό τελικό του Γουόρλντ Λιγκ, με αντίπαλο τη Ρωσία (8-7 στα πέναλτι, 5-5 η κανονική διάρκεια).

Χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γυναικών της Σαγκάης (2011) και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων (Κ18) του Περθ (2012), στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων της Πόλης πέρυσι (2013) και φυσικά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων γυναικών (Κ19) της Οστια (2014).

Ασημένια μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών του Ζάγκρεμπ (2010) και το αντίστοιχο του Αϊντχόφεν (2012).

Χάλκινα μετάλλια, εκτός από το Σαν Ντιέγκο το 2010, στο Γουόρλντ Λιγκ του 2012 (Τσανκτσού) και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων γυναικών του Βόλου (2013).

Συμμέτοχος ακόμη σε τρία μετάλλια, ως συνεργάτης του Κούλη Ιωσηφίδη. Το 2005 στο Κίρισι και το Γουόρλντ Λιγκ Γυναικών (χρυσό), το 2004 στην Αθήνα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ασημένιο) και το 2007 στο Μόντρεαλ, στο Γουόρλντ Λιγκ (χάλκινο).

Οπως συμμέτοχος στα 3 από τα 4 χρυσά μετάλλια είναι και ο συνεργάτης του Στέφανος Λέανδρος, που ήταν επίσης παρών στο χάλκινο του Βόλου. Μερίδιο και ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός των Ανδρών Σάκης Κεχαγιάς, που ήταν συνεργάτης του Μορφέση σε Σαγκάη, Ζάγκρεμπ, Αϊντχόφεν, Σαν Ντιέγκο και Τσανκτσού.

Τα μετάλλια του Γιώργου Μορφέση:

Χρυσά

2011 (Σαγκάη) Παγκόσμιο Γυναικών

ΕΛΛΑΔΑ – Κίνα 9-8

2012 (Περθ) Παγκόσμιο Νεανίδων

ΕΛΛΑΔΑ – Ουγγαρία 9-5

2013 (Πόλη) Ευρωπαϊκό Νεανίδων

ΕΛΛΑΔΑ – Ισπανία 8-5

2014 (Οστια) Ευρωπαϊκό Νέων γυναικών

ΕΛΛΑΔΑ – Ιταλία 7-6

Ασημένια

2010 (Ζάγκρεμπ) Ευρωπαϊκό Γυναικών

ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 6-11

2012 (Αϊντχόφεν) Ευρωπαϊκό Γυναικών

ΕΛΛΑΔΑ – Ιταλία 10-13

Χάλκινα

2010 (Σαν Ντιέγκο) World League Γυναικών

ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 8-7 (5-5)

2012 (Τσανκτσού) World League Γυναικών

ΕΛΛΑΔΑ – Κίνα 8-7

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική ομάδα βρίσκεται από σήμερα Σάββατο στο Βόλο, ενώ η πρώτη επίσημη αγωνιστική της υποχρέωση είναι τη Δευτέρα στις 20:00, με αντίπαλο τη Μεγάλη Βρετανία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου