ΑΛΜΥΡΟΣ

«Τσεκ απ» σε Κέντρα Υγείας ~ Επίσκεψη κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

τσεκ-απ-σε-κέντρα-υγείας-επίσκεψη-κλ-377932

Τι κατέγραψαν οι γιατροί στον Αλμυρό και το Βελεστίνο – Προβληματισμός για τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών

Tσεκ απ… στα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Βελεστίνου πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες πολυπληθές κλιμάκιο επιστημόνων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Είναι η δεύτερη χρονιά που τα δύο Κέντρα Υγείας δέχονται την επίσκεψη τόσο υψηλών κλιμακίων, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο και ασχολίαστο από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα όσον αφορά τη λειτουργία των δομών υγείας σε δύο από τις μεγαλύτερες επαρχίες της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το πολυπληθές κλιμάκιο ξένων γιατρών, στο οποίο επικεφαλής ήταν Τούρκος, επισκέφτηκε τα δύο Κέντρα Υγείας ώστε να διαπιστώσει τις δυνατότητες διασύνδεσης των πρωτοβάθμιων δομών με τη δευτεροβάθμια, όσον αφορά τα επείγοντα περιστατικά.

Ειδικότερα στο μικροσκόπιο του κλιμακίου, τέθηκε η διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, τομέας στον οποίο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών, διαπιστώνονται σημαντικές αδυναμίες και ελλείψεις, κυρίως εξαιτίας της υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό.

Οι εκπρόσωποι του κλιμακίου υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις στο προσωπικό και κατέγραψαν τις ελλείψεις τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εξέφρασαν την συμπάθειά τους προς το προσωπικό, για τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται, σε έναν νευραλγικό τομέα όπως η υγεία.

Έχοντας εξάλλου εικόνα αντίστοιχων ελλείψεων από άλλα Κέντρα Υγείας στην επικράτεια που επισκέφτηκαν, οι εκπρόσωποι του Π.Ο.Υ. δεν έδειξαν να ξαφνιάζονται, ούτε καν όταν ενημερώθηκαν πως δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες των ασθενοφόρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχουν ανθρώπινες ζωές. Άκουγαν αμίλητοι και σημείωναν στα μπλοκάκια τους, ενώ ένα από τα μέλη του κλιμακίου είχε επωμιστεί με το έργο της λήψης φωτογραφιών από τους χώρους, καθώς το υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε θα αποτελέσει μέρος της έρευνας που κάνει η Π.Ο.Υ. για τις υπηρεσίες υγείας στις χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.

Για την επίσκεψη του κλιμακίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεσολάβησε αλληλογραφία μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας. Η προσέγγιση άλλωστε δεν ήταν δύσκολη, καθώς ήταν η δεύτερη φορά που Αλμυρός και Βελεστίνο βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» του Οργανισμού.

Πέρυσι η αντιπροσωπεία που είχε επισκεφτεί τα δύο Κέντρα Υγείας, είχε ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται ο εμβολιασμός, και αν υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού, και ειδικότερα των ομάδων που θεωρούνται πιο ευάλωτες σε διάφορες ασθένειες και πρέπει να εμβολιαστούν, με αφορμή τη σύνταξη μελέτης για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, τόσο μεταφοράς όσο και διατήρησης των εμβολίων σε όλες τις χώρες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου