ΤΟΠΙΚΑ

Εναρξη σήμερα των πανελλαδικών ~ ΓΙΑ 1.412 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

εναρξη-σήμερα-των-πανελλαδικών-για-1-412-υ-376150

Τα πάντα είναι έτοιμα για την έναρξη των εξετάσεων που θα διαρκέσουν 16 ημέρες

Στη γραμμή της εκκίνησης από σήμερα, οι 1.412 υποψήφιοι της Μαγνησίας, που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τις επόμενες 16 ημέρες οι υποψήφιοι του νομού θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να πετύχουν την εισαγωγή τους στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι γραπτές εξετάσεις ξεκινούν σήμερα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το ίδιο μάθημα θα ανοίξει την αυλαία των εξετάσεων και για τους 32 υποψηφίους της ομάδας Β’ των ΕΠΑΛ, για τους οποίους ο «Γολγοθάς» ξεκινά αύριο, Πέμπτη 29 Μαΐου.

Οι υποψήφιοι έχουν κατανεμηθεί στα 19 εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο νομό για τις ανάγκες των πανελλαδικών.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αλλά και τα Λύκεια που θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά, τα πάντα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μαθητών και την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών. Εγιναν οι απαραίτητες συντηρήσεις στα φωτοτυπικά μηχανήματα, τα δοκιμαστικά στο σύστημα μέσω του οποίου θα παραλαμβάνονται τα θέματα και οι προμήθειες σε απαραίτητα υλικά. Μέλη των επιτροπών και επιτηρητές θα βρίσκονται από νωρίς στις θέσεις τους.

Οδηγίες

Οι εξετάσεις θα ξεκινούν στις 8:30 το πρωί. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων, προσκομίζοντας το δελτίο εξεταζομένου. Στο δελτίο εξεταζομένου αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

Στα μέσα Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση – δήλωση του Φεβρουαρίου θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Μάιο. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο λύκειο τους εξυπηρετεί.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει μαζί του όταν φτάσει στο εξεταστικό κέντρο το δελτίο εξεταζόμενου, την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, δυο στυλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα. Επίσης, εφόσον κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να έχει μέσα στην αίθουσα και από ένα θερμός με νερό ή αναψυκτικό.

Στα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα «κόφτες» για τα κινητά. Για να μη βρεθούν όμως οι υποψήφιοι μπλεγμένοι, αφού η χρήση τους απαγορεύεται, το καλύτερο θα ήταν να αφήσουν τα κινητά στο σπίτι και σε καμία περίπτωση μη διανοηθούν να το κρύψουν πάνω τους. Αν τους εντοπίσουν, το πρόβλημα με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι θα είναι σοβαρό. Στη χειρότερη περίπτωση θα γίνει μηδενισμός του γραπτού.

Τα ίδια ισχύουν για τα σκονάκια και για την αντιγραφή. Ο νόμος λέει ότι μαθητής που αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο, σημειώσεις ή από το γραπτό δοκίμιο άλλου συμμαθητή του, που δολιεύεται την εξέταση και γενικώς δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των επιτηρητών, απομακρύνεται από την αίθουσα και το γραπτό του μηδενίζεται.

Τέλος δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco).

Ευχές για καλή επιτυχία στους 7.000 υποψηφίους

Από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλική Ζιάκα

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο μηχανισμός διενέργειας των πανελληνίων εξετάσεων, σύμφωνα την Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Βασιλική Ζιάκα.

Σε μήνυμά της προς τους 7.000 περίπου υποψηφίους της Θεσσαλίας, η κ. Ζιάκα αναφέρει τα εξής:

«Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλους όσοι μπαίνετε στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η είσοδος στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι όντως μια σημαντική επιτυχία που πραγματώνει τους πρώτους εφηβικούς κόπους, αλλά και το επιστέγασμα της προσήλωσής σας σε έναν ευγενή στόχο.

Η εισαγωγή σας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, η οποία έχει ανάγκη από νέες ιδέες, βασισμένες όμως στην επιστημονική γνώση. Είναι επίσης σημαντικό να θεωρήσετε τις σπουδές σας ως πολύτιμο εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε στην μετέπειτα πορεία σας προκειμένου να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας και να θέσετε τις βάσεις για μια πιο δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμασίας, σας υπενθυμίζω ότι οι ευκαιρίες στη ζωή είναι πάντα μπροστά μας, αρκεί να έχουμε τη θέληση και το πείσμα να τις διεκδικήσουμε. Η ζωή δεν εξαρτάται από μία επιτυχία ή αποτυχία. Τα όνειρα και η προοπτική τους δεν σταματούν εδώ.

Σας εμπιστευόμαστε και ξέρουμε τις δυνάμεις σας. Πρέπει όμως να σας δώσουμε και τα εφόδια, ώστε να ανοιχθούν σ’ εσάς τους νέους οι ορίζοντες που δικαιούστε, ώστε να έχει μέλλον ο τόπος μας».

Μήνυμα προς τους υποψηφίους από το νέο δήμαρχο Αλμυρού

Σε μήνυμά του για τις πανελλαδικές εξετάσεις ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλμυρού Δημ. Εσερίδης αναφέρει: «Στους μαθητές και μαθήτριες που ξεκίνησαν σήμερα το δικό τους αγώνα των Πανελληνίων Εξετάσεων εύχομαι καλή επιτυχία, να έχουν δύναμη, υπομονή και αισιοδοξία για να φέρουν εις πέρας την προσπάθειά τους επιτυχώς με καθαρή σκέψη και ηρεμία.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα από τα σημαντικότερα στάδια της μαθητικής ζωής και το εισιτήριο για όσους φιλοδοξούν να συνεχίζουν την εκπαιδευτική τους πορεία στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι ο δρόμος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι η μοναδική και τελευταία ευκαιρία για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Είναι από τις πρώτες μάχες που καλείστε να δώσετε, αλλά όχι ο πόλεμος. Παράλληλα, αποτελεί αφετηρία για μια νέα αρχή στη ζωή σας, που εύχομαι ολόψυχα να είναι γεμάτη χαρές και επιτυχίες.

Με στραμμένα τα μάτια στο μέλλον, να θυμάστε ότι οι προσπάθειες του καθενός σας ξεχωριστά θα ανταμειφθούν και σας εύχομαι από καρδιάς Υγεία, Δύναμη και Καλή Επιτυχία. Υπομονή και αισιοδοξία εύχομαι επιπλέον στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τις οικογένειες των μαθητών μας, που αποτελούν τους στυλοβάτες όλης αυτής της μακρόχρονης σχολικής πορείας».

Ευχές στους υποψηφίους

Από την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη

H αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, με την ευκαιρία της έναρξης των Πανελληνίων Εξετάσεων απευθύνει τις ευχές της σε όλους τους υποψηφίους:

«Μία ακόμη σχολική χρονιά ολοκληρώνεται. Στους μαθητές και μαθήτριες που ξεκινούν το δικό τους αγώνα εύχομαι επιτυχία, δύναμη, υπομονή, αισιοδοξία, καθαρή σκέψη. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι σταθμός σημαντικός στη ζωή σας, εισιτήριο για όσους κι όσες από εσάς φιλοδοξείτε να συνεχίσετε την εκπαιδευτική πορεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δεν αποτελεί όμως τη μοναδική και τελευταία ευκαιρία για να γίνουν τα όνειρά σας πραγματικότητα. Είναι ένα από τα πολλά ταξίδια για την Ιθάκη και όχι η ίδια η Ιθάκη. Είναι ο δρόμος ο δύσκολος, αλλά κι ο συναρπαστικός, που περνάει μέσα από τη γνώση και την επιστήμη. Ως γονέας κι εκπαιδευτικός η ίδια, έχω βιώσει την αγωνία της κοπιαστικής αυτής προετοιμασίας των νέων ανθρώπων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επομένως, θερμές ευχές για δύναμη και υπομονή εκφράζω και στους αρωγούς αυτής της προσπάθειας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που είναι δίπλα στους μαθητές καθ’ όλη τη 12χρονη σχολική πορεία. Ο αγώνας είναι ατομικός, αλλά και κοινός γιατί με αυτόν δε χτίζετε μόνο το δικό σας μέλλον, αλλά και το μέλλον του τόπου μας. Εύχομαι η δική σας γενιά να ανοίγει δρόμους σε νέα ξεκινήματα και να θέτει θεμέλια αποφασιστικά για την πρόοδο του τόπου. Εύχομαι να ευοδωθούν όλων σας οι προσπάθειες προς όποια κατεύθυνση επιλέξει ο καθένας σας με αγάπη να ακολουθήσει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου