ΤΟΠΙΚΑ

Η υποβολή τελείωσε, οι φορολογικές δηλώσεις έμειναν ανείσπρακτες…

η-υποβολή-τελείωσε-οι-φορολογικές-δηλ-376094

Αν και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε με αυξημένο όγκο εργασίας για τους οικονομολόγους, ωστόσο «άφησε» πίσω της ακόμη μεγαλύτερες ανείσπρακτες οφειλές σε σχέση με πέρυσι για τα λογιστικά γραφεία αντί να φέρει κέρδη ή έστω να σταθμίσει τα παλιά.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς λέει ότι ο κλάδος του βλέπει ότι τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία για να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Η δυσκολία αυτή δεν φαίνεται προς το παρόν, στην αγορά θα παρουσιαστεί όμως, και μάλιστα έντονα από το Σεπτέμβριο» επισημαίνει. Οι λογιστές διαπίστωσαν αύξηση ύψους 20% σε σχέση με το 2016 στις ανείσπρακτες φορολογικές δηλώσεις.

Ο κ. Κεχαγιάς λέει ότι η κατάσταση πηγαίνει κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο. Ο φόρος εισοδήματος με τις αλλαγές που έγιναν στον τρόπο υπολογισμού έχουν σαν αποτέλεσμα η πλειοψηφία των πολιτών να είναι επιβαρυμένη.

«Οι πολίτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με κάθε τρόπο τις υποχρεώσεις τους. Απευθύνονται σε υπηρεσίες και Τράπεζες, κάνουν ρυθμίσεις. Δυστυχώς όμως, αυτή τη στιγμή τρέχει μόνο η ρύθμιση με τις δώδεκα άτοκες δόσεις με τις κάρτες μέσω της Τράπεζας και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει από τον Αύγουστο και να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια» επισημαίνει.

Φορολογικός Γολγοθάς

Οι φορολογούμενοι έχουν οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες και βρίσκονται διαρκώς σε δυσμενή θέση. Από σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν και το γνωστό φορολογικό Γολγοθά με κάθε μήνα έως και τον Ιανουάριο να μετράει με εξαίρεση τον Αύγουστο και μία καινούργια φορολογική υποχρέωση.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων εξηγεί ότι σήμερα Δευτέρα 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Οι άλλες δύο δόσεις θα καταβληθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου. Τον Αύγουστο, ενημερώνει ο ίδιος θα γίνει η ενημέρωση του ΕΝΦΙΑ για το 2017.

Ο φόρος ακινήτων θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2018. Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένονται και τα τέλη κυκλοφορίας για περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τα τέλη Ιουλίου έως και τα τέλη Ιανουαρίου 2018 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν πανελλαδικά 3,7 δισ. ευρώ (φόρος εισοδήματος), 3,2 δισ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ (προσδοκώμενες εισπράξεις περίπου 2,65 δισ. ευρώ) και 1,1 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας. Σύνολο περίπου 8 δισ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου