Βήμα σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα χαρακτηρίζουν οι επαγγελματίες της εστίασης τα νέα δεδομένα, που θα ισχύουν από αύριο, με τη μουσική και το κέφι να επανέρχονται στους κλειστούς χώρους, με περισσότερα προνόμια για τους εμβολιασμένους. Θετικά τα σχόλια του προέδρου του τοπικού συλλόγου ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «επιτέλους, θα λειτουργούμε ως καταστήματα ψυχαγωγίας».
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, παρέχοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάζουν, όπως έκαναν και προ κορονοϊού. Το προσωπικό στην εστίαση, αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
«Εννοείται ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση τα νέα δεδομένα, που θα ισχύουν από αύριο στην εστίαση. Υπάρχει, ωστόσο, ένα ζήτημα που μας απασχολεί, διότι αρχίζουμε τη σεζόν με μικρότερο τζίρο, καθώς η είσοδος σε κλειστούς χώρους της εστίασης επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους» υπογραμμίζει ο Στέφανος Στεφάνου.
Παράλληλα, εκφράζει την ευχή να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό του τοπικού πληθυσμού το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιτρέπεται η είσοδος περισσοτέρων θαμώνων στα καταστήματα της εστίασης που διαθέτουν κλειστούς χώρους. «Στο μεταξύ, περιμένουμε την έκδοση του ΦΕΚ» τονίζει ο πρόεδρος.
Θετική η πρώτη αντίδραση που καταγράφεται στον κλάδο της εστίασης, που συνιστά πρώτο βήμα ελευθερίας, με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου να επισημαίνει: «Ευχόμαστε να εξελιχθεί προς το καλύτερο η κατάσταση, να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος και να εισέρχονται περισσότεροι πελάτες στα καταστήματά μας».
Μετά από αναγκαστική απραξία 18 μηνών λόγω των περιοριστικών μέτρων που προηγήθηκαν, αναπτερώνονται οι ελπίδες των επαγγελματιών της εστίασης, ενώ περιμένουν το πρόγραμμα Ανάσα 2, που θα ενισχύσει την προσπάθειά τους να επιβιώσουν επαγγελματικά.
«Δεν έχουμε δουλέψει 18 μήνες, δεν υπάρχει καμία στήριξη από την κυβέρνηση, πληρώνουμε κανονικά τα ενοίκια και όλα τα πάγιά μας κάθε μήνα. Δεν υπάρχει επιστρεπτέα προκαταβολή και ανοίγουμε τα καταστήματά μας για να δουλεύουμε με το 50% των πελατών μας» επισημαίνει ο Στέφανος Στεφάνου.
Τονωτική ένεση στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο κλάδος αναμένεται να αποτελέσει το πρόγραμμα Ανάσα 2, με τους επαγγελματίες να βρίσκονται σε αναμονή από τον περασμένο Μάιο όπως τονίζει ο πρόεδρος, μεταφέροντας τη φωνή ανησυχίας των συναδέλφων του.
Αναφερόμενος στο Ανάσα 2 ο πρόεδρος επισημαίνει ότι «θα προσφέρει πραγματική ανάσα στην εστίαση, που αντιμετωπίζει πολλά άλυτα προβλήματα». Εκτός του πρώτου κύκλου του Ανάσα έμεινε, σημειωτέον, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων της εστίασης, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος άπαντες περιμένουν να αδημονία να ανοίξει ο δεύτερος κύκλος του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Στέφανος Στεφάνου
Ευχόμαστε να εξελιχθεί προς το καλύτερο η κατάσταση, να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος