ΤΟΠΙΚΑ

Επετειακές εκδηλώσεις στη Μακρινίτσα για τη «Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά»

επετειακές-εκδηλώσεις-στη-μακρινίτσ-375542

Διήμερο επετειακό αφιέρωμα στην ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου και η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την προβολή της. Το διήμερο αφιέρωμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Finos Film.

«Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», με πρωταγωνιστές τους αλησμόνητους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, γνωστούς ηθοποιούς και δεκάδες κατοίκους της Μακρινίτσας, αποτελεί μία από τις εμβληματικότερες και εμπορικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, παραγωγής Finos Film, η οποία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το φθινόπωρο του 1969, ακριβώς 50 χρόνια πριν. Η ταινία, που έχουν λατρέψει γενεές και γενεές, γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Βουνό των Κενταύρων, στην πανέμορφη Μακρινίτσα Πηλίου.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, τον Φεβρουάριο του 2018, έγινε εκτενής αναφορά στην πρόταση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, που απευθυνόταν στον Δήμο Βόλου και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς. Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας στις 27 Οκτωβρίου του 1969 η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας πρότεινε σειρά από εκδηλώσεις με πανελλαδική εμβέλεια και επίκεντρο τη Μακρινίτσα. Ο Δήμος Βόλου έκανε αποδεκτή την πρόταση και ο στόχος έγινε πραγματικότητα με τη δέουσα επισημότητα.

Οι εκδηλώσεις

Στις δύο ημέρες του αφιερώματος η πλατεία του χωριού θα πλημμυρίσει συναισθήματα και αναμνήσεις με άρωμα από μία εποχή που νοσταλγούμε και αναπολούμε.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Μακρινίτσας το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με μουσικό καλωσόρισμα και θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας και αναμνήσεις από τα γυρίσματα.

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο «Αρχοντικό Τοπάλη» μουσικό αφιέρωμα στον συνθέτη της ταινίας Νίκο Μαμαγκάκη από μέλη της καμεράτας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, με παράλληλη έκθεση φωτογραφικών στιγμιότυπων.

Θα ακολουθήσουν μουσικοχορευτικά δρώμενα και μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα στην πλατεία της Μακρινίτσας, ενώ την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους συντελεστές της ταινίας, με τους οποίους το κοινό θα μοιραστεί αναμνήσεις και εμπειρίες από τα γυρίσματα.

Σε περίπτωση μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, οι υπαίθριες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας.

Χορηγός επικοινωνίας του αφιερώματος είναι η ΕΡΤ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου