ΤΟΠΙΚΑ

«Ερχεται το νέο πρόγραμμα Ανάσα»

ερχεται-το-νέο-πρόγραμμα-ανάσα-373843

Νέο πρόγραμμα «Ανάσα ΙΙ», με ενίσχυση έως 7.000 ευρώ ανά επιχείρηση, δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζοντας με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, με θέμα τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας που οδηγεί σε επενδύσεις 1,5 δισ. στη Θεσσαλία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, τον Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με ενεργητικές πολιτικές 270,4 εκατ. ευρώ, επιχορηγούνται 583 επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων Επανεπενδύω και Επενδύω, με πριμοδότηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στηρίζονται εργαζόμενοι επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, ενισχύονται 1.008 επιχειρήσεις από το Ανάσα Ι και στηρίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας τόσο με την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της πανδημίας όσο και με την πρόσληψη 549 νέων εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Επιπλέον», τόνισε ο περιφερειάρχης «εν μέσω πανδημίας και των άλλων κρίσεων που αντιμετώπισε η Θεσσαλία όπως η πλημμύρα του αιώνα- ο Ιανός- και ο σεισμός δεν σταματήσαμε να σχεδιάζουμε, να χρηματοδοτούμε και να κατασκευάζουμε έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δίνουν χρήμα στην τοπική πραγματική οικονομία. Η εποχή είναι αναθεωρητική, οι προκλήσεις συνεχείς, ασύμμετρες και απρόβλεπτες. Από τις επιλογές μας, την συνεργασία, την ταχύτητα, τη στοχευμένη και με κριτήρια στήριξη, κρίνεται η ικανότητα να κερδίσουμε το μέλλον και να επιστρέψει η κοινωνία στην φυσική της ισορροπία που σήμερα έχει χαθεί» πρόσθεσε ο Κ. Αγοραστός.

Στην ίδια διαδικτυακή εκδήλωση, ο επικεφαλής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης αναφέρθηκε στις δράσεις και στη λειτουργία του Κέντρου και στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί για το 2021, οι οποίοι είναι εναρμονισμένοι με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Καλλιώρας αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει αναπτύξει η Ε.Ε. με έμφαση στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση και στην προσπάθεια για μετασχηματισμό της οικονομίας σε οικονομία γνώσης.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας Ηλίας Κοτσιμπογεώργος αναφέρθηκε στις «θετικές» επιπτώσεις της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η υγειονομική κρίση βοήθησε τους φορείς και την πολιτεία να συνειδητοποιήσουν και να επανακαθορίσουν τους άξονες ανάπτυξης της χώρας ώστε να στηριχθούν με επιπλέον μέτρα η μεταποίηση και παραγωγή. Επίσης η πανδημία οδήγησε τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να δημιουργήσουν νέα συστήματα και μεθόδους λειτουργίας και διοίκησης. Καθώς και να χρησιμοποιούν νέες ευέλικτες μορφές εργασίας όπως η τηλεργασία. Τέλος αναφέρθηκε στη σημασία του κοινωνικού κράτος, στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση των δημοσίων οργανισμών.

Η περιφερειακή διευθύντρια ΟΑΕΔ Περιφέρειας Θεσσαλίας Ολγα Τσιούρβα ανέφερε ότι στόχος του ΟΑΕΔ είναι να προωθεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό οργανισμό απασχόλησης, με αποστολή να βρίσκει στους ανθρώπους δουλειά και όχι να τους δίνει επιδόματα επειδή έχασαν τη δουλειά τους. Στη συνέχεια παρουσίασε τους τρείς άξονες δράσης του Οργανισμού που αφορούν: στις παροχές ασφάλισης (επιδόματα), στα προγράμματα απασχόλησης και στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Ελενα Καματέρη υποστήριξε ότι η πανδημία έφερε αλλαγές στον τρόπο εργασίας, ενώ σημειώθηκε αλλαγή εργασιακής κουλτούρας τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στις επιχειρήσεις. Ο covid-19 έφερε την καθιέρωση κυκλικών μοντέλων εργασίας, δηλαδή την ύπαρξη εργασίας με φυσική παρουσία και με τηλεργασία ταυτόχρονα. Ανέφερε επίσης ότι πολλές επιχειρήσεις επανασχεδίασαν τους εργασιακούς χώρους, από την παραδοσιακή εγκατάσταση, σε πιο ευέλικτες μορφές με βάση την αξιοποίηση των τεχνολογικών και ψηφιακών μέσων και τόνισε ότι η ευελιξία και η ανθεκτικότητα είναι τα νέα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου