ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγή σκυτάλης στα σχολεία

αλλαγή-σκυτάλης-στα-σχολεία-373162

Αλλαγή σκυτάλης και επίσημα χθες στις 157 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό Μαγνησίας. Χθες, ισάριθμοι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης για να αναλάβουν υπηρεσία. Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μάλιστα, οι διευθυντές συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον προϊστάμενο Σωκράτη Σαβελίδη, ο οποίος έδωσε… γραμμή για την πολιτική που θα ακολουθείται από το νέο σχολικό έτος στην εκπαίδευση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στον 8ο όροφο του κτιρίου Μουρτζούκου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο κ. Σαβελίδης μίλησε για την ολοκλήρωση μιας χρονοβόρας και επίπονης διαδικασίας, που ανέδειξε 73 εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς ως νέους διευθυντές στα γυμνάσια, λύκεια και εργαστηριακά κέντρα του νομού. «Οι γονείς θα πρέπει να είναι ήσυχοι ότι τα παιδιά τους είναι στα καλύτερα χέρια», ανέφερε.

Ο κ. Σαβελίδης μάλιστα, ενημέρωσε τους νέους διευθυντές για τα καθήκοντά τους όπως απορρέουν από τον νόμο, αλλά και για τις προτάσεις της διεύθυνσης για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε προσήλωση στο άρθρο 1 για το σκοπό της εκπαίδευσης, που είναι η ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των μαθητών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά.

Μίλησε για δημιουργία σχολείων-πυρήνων εκπαίδευσης, παιδείας, πολιτισμού, επιστήμης και ανθρωπισμού, ενώ τόνισε ότι το μοτίβο της διοίκησης θα πρέπει να είναι δημοκρατικό, συμμετοχικό και στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ζήτησε ακόμη προαγωγή και ενθάρρυνση ανάπτυξης πολιτικών στήριξης των αρχών, παραδόσεων, πολιτισμού και πολιτικών υγείας, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι πρώτοι των πρώτων

Στο πλευρό του, ο κ. Σαβελίδης είχε τους δύο πρώτους σε μόρια διευθυντές που ανέλαβαν χθες υπηρεσία. Τον Νικόλαο Κατσιαβριά που με δύο πτυχία, ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό και σύνολο 26.900 μορίων, αναλαμβάνει για μία ακόμη φορά το τιμόνι του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, και τη Μαρία Μπούρα, που με δύο πτυχία, δύο μεταπτυχιακά και τέσσερις ξένες γλώσσες αλλά και 27.500 μόρια, συνεχίζει στο Γενικό Λύκειο Βελεστίνου.

Πρόκειται για δύο εκπαιδευτικούς που με τα μόρια που συγκεντρώνουν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε μεγάλη σχολική μονάδα οι ίδιοι ήθελαν, επέλεξαν όμως συνειδητά τα συγκεκριμένα σχολεία.

«Πιστεύω στην επαγγελματική εκπαίδευση, έναν πόρο που δυστυχώς είναι υποβαθμισμένος στη χώρα μας. Και φυσικά στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ υπάρχει μια πολύ καλή ομάδα καθηγητών, που δημιουργούν ένα θαυμάσιο κλίμα και είναι όλοι τους άξιοι συνάδελφοι», αιτιολόγησε την επιλογή του ο κ. Κατσιαβριάς.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο ρόλος του διευθυντή δεν έχει αλλάξει σε σχέση με άλλες εποχές. «Ο διευθυντής ενθαρρύνει, στηρίζει τους συναδέλφους και όλοι μαζί δίνουμε τον αγώνα για την εκπαίδευση. Εκείνο που μας κουράζει είναι οι συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για την εκπαίδευση που να μην τροποποιείται κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση και ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σχολείο όπου φοίτησε ως μαθήτρια, επέλεξε να παραμείνει διευθύντρια η Μαρία Μπούρα. «Είναι τιμή μου να διευθύνω το συγκεκριμένο σχολείο. Το αγαπάω και το πονάω και υπάρχει πολύ καλό κλίμα. Τα παιδιά της επαρχίας είναι συνειδητοποιημένα γύρω από την αξία της γνώσης. Διψούν για τη γνώση και για μια καλύτερη ζωή», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπούρα, δηλώνοντας υπερήφανη που είναι εκπαιδευτικός και τονίζοντας ότι τα επιπλέον προσόντα μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη διοίκηση ενός σχολείου, το παν είναι όμως η αγάπη γι’ αυτό που κάνει ο καθένας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου