ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών

ανοίγει-η-αυλαία-των-πανελλαδικών-371970

Πρεμιέρα την ερχόμενη Τετάρτη με Νεοελληνική Γλώσσα για 1.434 υποψήφιους από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β’ Ομάδας

Στην τελική ευθεία 1.412 υποψήφιοι από τη Μαγνησία που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει με τους μαθητές να περνούν ώρες αγωνίας, τρία 24ωρα πριν το άνοιγμα της αυλαίας των γραπτών εξετάσεων, που θα στείλουν τους επιτυχόντες στο κατώφλι των σχολών των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η αυλαία των πανελληνίων εξετάσεων ανοίγει την Τετάρτη 28 Μαΐου. Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε 19 εξεταστικά κέντρα στο νομό, στα οποία έχουν κατανεμηθεί οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στη γραπτή δοκιμασία.

Συγκεκριμένα ως εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν τα 1ο, 3ο, 4ο, 6ο, 7ο και 8ο Γενικά Λύκεια Βόλου, τα 1ο και 2ο Γενικά Λύκεια Ν. Ιωνίας και τα Γενικά Λύκεια Αγριάς, Αργαλαστής, Ζαγοράς, Τσαγκαράδας, Βελεστίνου, Ν. Αγχιάλου, Αλμυρού, Σούρπης, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Συνολικά, στους 1.412 ανέρχονται οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων της Μαγνησίας, που θα δώσουν πανελλαδικές. Από αυτούς οι 1.196 είναι τελειόφοιτοι και 216 είναι οι υποψήφιοι παρελθόντων ετών που θα ξαναδοκιμάσουν, με στόχο την εισαγωγή τους σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν.

Από το σύνολο των τελειόφοιτων της Μαγνησίας, μόλις οι 205 επιλέγουν να μην περάσουν από τη δοκιμασία των πανελληνίων.

Σημειώνεται ότι και φέτος, η πλειονότητα των υποψηφίων, ανήκει στη θεωρητική κατεύθυνση. Από τη θεωρητική κατεύθυνση θα δώσουν γραπτές εξετάσεις 538 υποψήφιοι, 201 από τη θετική, 182 από την τεχνολογική 1 και 491 από την τεχνολογική 2.

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα διεκδικήσουν επίσης και 32 υποψήφιοι της ομάδας Β΄ των ΕΠΑΛ.

Το πρόγραμμα

Η αυλαία των πανελλαδικών ανεβαίνει την Τετάρτη 28 Μαΐου, οπότε και ξεκινά η κούρσα των εξετάσεων που θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου.

Η πρεμιέρα της γραπτής εξέτασης, θα γίνει με το πρόγραμμα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα Βιολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής και Ιστορίας Γενικής Παιδείας.

Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής κατεύθυνσης και Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Την Τετάρτη 4 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής κατεύθυνσης, Βιολογία Θετικής κατεύθυνσης, Χημείας- Βιοχημείας Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής), Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).

Την Παρασκευή 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα δώσουν εξετάσεις στα μαθήματα Λατινικών Θεωρητικής κατεύθυνσης, Χημείας Θετικής κατεύθυνσης, Ηλεκτρολογίας Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) και Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).

Την Τρίτη 10 Ιουνίου, οι πανελλήνιες συνεχίζονται με Ιστορία Θεωρητικής κατεύθυνσης και Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Τέλος, την Πέμπτη 12 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα δώσουν το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Στα ΕΠΑΛ το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 29 Μαΐου – Νεοελληνική Γλώσσα,

Τρίτη 3 Ιουνίου– Μαθηματικά Ι,

Παρασκευή 13 Ιουνίου– Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Στοιχεία Μηχανών, Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ, Στοιχεία Ανατομίας- Φυσιολογίας ΙΙ και Βοηθητικά Μηχανήματα ΙΙ,

Σάββατο 14 Ιουνίου– Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ, Γραφιστικές Εφαρμογές, Εγκαταστάσεις Κλιματισμού, Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, Ανθοκηπευτικές Καλλιέργειες, Ηλεκτρικές Μηχανές,

τη Δευτέρα 16 Ιουνίου– Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Δομημένος Προγραμματισμός, Αγωγή Προσχολικής Ηλικίας, Στοιχεία Παθολογίας, Οικοδομική,

την Τρίτη 17 Ιουνίου– Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ, Φυτική Παραγωγή, Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων, Στοιχεία Αιματολογίας- Αιμοδοσίας,

την Τετάρτη 18 Ιουνίου– Συστήματα Ψηφιακών Ηλεκτρονικών, Τεχνολογία Εκτυπώσεων, Μηχανές Πλοίου Ι, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διαμόρφωση Τοπίου,

την Πέμπτη 19 Ιουνίου– Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Εγκαταστάσεις Ψύξης, Ηλεκτροτεχνία ΙΙ, Μεταφορά Φορτίων.

Οδηγίες

Οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων, προσκομίζοντας το δελτίο εξεταζομένου. Στο δελτίο εξεταζομένου αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

Στα μέσα Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Μάιο. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο λύκειο τους εξυπηρετεί.

Οι εξετάσεις θα ξεκινούν στις 8:30 το πρωί. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου