ΤΟΠΙΚΑ

«Μακάρι να σωθούν άλλα παιδιά»  

μακάρι-να-σωθούν-άλλα-παιδιά-371616

Ηταν αχώριστες, στο σχολείο, στο σπίτι, στις βόλτες. Η κοπέλα ηλικίας 15 ετών αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας. Η Ντέμη είχε αναπηρία 80% και ανά πάσα στιγμή χρειαζόταν βοήθεια με τις επιληψίες, που πάθαινε. Η μητέρα της ήταν η συνοδός της. Ομως, έφθαναν μερικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταστρέψουν τη ζωή τους. Η ανήλικη δεν άντεξε την ψυχολογική επιβάρυνση από τον εκβιασμό, που υπέστη από 54χρονο παιδόφιλο, που παρουσιαζόταν με ψεύτικο προφίλ νεαρού ηλικίας 20 ετών και την ντροπή που ένιωθε.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του εφιάλτη που ζούσε και ενόψει του πρώτου δικαστηρίου για τον παιδόφιλο το 2019 έφθανε επεισόδιο μπούλινγκ από τα πολλά που είχε υποστεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, αλλά μέχρι πρότινος άντεχε και υπέμενε με δυναμικότητα και σθένος, κάθετα αντίθετη όπως ήταν στο φαινόμενο αυτό, για να χτυπήσει το κεφαλάκι της στον τοίχο να υποστεί αιμάτωμα, να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ και να πεθάνει τρεις μήνες μετά με τον οδυνηρό και άδικο τρόπο, ενώ η ψυχούλα της ακόμη ήταν τρομαγμένη σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε.

Η μητέρα της λύνει σήμερα για πρώτη φορά τη σιωπή της και μοιράζεται τον πόνο της με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε, που το σπίτι της τυλίχτηκε στο πένθος. Ο παιδόφιλος δικάστηκε την περασμένη Τρίτη σε δεύτερο βαθμό και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών τελεσίδικα. Ακουσε το δικαστήριο να την επιβραβεύει για τις πράξεις της. Σε δύο εβδομάδες είχε καταλάβει το μαρτύριο που ζούσε η κόρη της, την τρίτη εβδομάδα κινητοποιήθηκε και μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Αστυνομίας πέρασε συνολικά ένας μήνας από το πρώτο απειλητικό τηλεφώνημα μέχρι την προφυλάκιση του δράστη. Ομως, το κοριτσάκι της δεν μπόρεσε να σωθεί.

«Δεν ξέρω τι να συμβουλέψω πραγματικά τους γονείς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους κινδύνους που υπάρχουν. Ισως το θέμα να έχει να κάνει μόνο με τους γονείς ΑμεΑ. Εγώ ήμουν 24 ώρες δίπλα στην κόρη μου και είχα αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο παιδί. Αν μου ξέφυγε εμένα η κατάσταση, για έναν γονιό που λείπει από το σπίτι δεν ξέρω τι μέλλει γενέσθαι. Το μόνο μήνυμα που έχω να στείλω είναι να μην φοβούνται τα παιδιά την Αστυνομία. Στο σπίτι μας ήρθαν τρεις υπέροχες κοπέλες ψυχολόγοι από την Ασφάλεια. Πλησίασαν το παιδί με πολύ ωραίο και διακριτικό τρόπο. Πρέπει να καταλάβουν. Οταν έχουν πρόβλημα, να μη φοβούνται», σημειώνει.

Οι απειλές

Το κοριτσάκι της με ειδικές χάρες δέχτηκε κάποια στιγμή αίτημα φιλίας από παιδόφιλο, που παρουσιαζόταν σαν νεαρό αγόρι μέσω ψεύτικου προφίλ. Το ξεγέλασε, άρχισε όμως να το εκφοβίζει ότι θα κοινοποιήσει στους γονείς της τις γυμνές της φωτογραφίες. «Εβλεπα ότι το παιδί δεν έτρωγε και στενοχωριόταν. Μόλις είχαμε ανοίξει τους υπολογιστές. Σκέφτηκα ότι θα μπήκε στο google θα κοιτάζει κάτι με την υγεία της. Ημουν συνέχεια από πίσω της», περιγράφει. Ομως, στη συνέχεια η Ντέμη άρχισε να φοβάται. Ζητούσε από τη μητέρα της να κλειδώνει το σπίτι, ενώ ήταν μέσα, να βάλει κάμερα στο αυτοκίνητο, ενώ έκλεινε την πόρτα του δωματίου της που είχε πάντοτε ανοιχτή γιατί πάθαινε επιληψίες και ανά πάσα στιγμή χρειαζόταν βοήθεια. Είχε πάντοτε δίπλα της ένα συρόμενο καροτσάκι. «Αρχισα να σκέφτομαι ότι κάτι συμβαίνει. Ρωτάω τις φίλες της και μου είπαν ότι κάποιος την εκφοβίζει ότι θα σκοτώσει εμένα, τον πατέρα της, τη γιαγιά της, θα βάλει φωτιά στο σπίτι. Δεν τα ξέραμε ούτε εμείς όλα αυτά τα απειλητικά μηνύματα μέχρι σήμερα. Αναγνώστηκαν στη δίκη», ενημερώνει.

Η εξομολόγηση

Η μητέρα της ανήλικης επενέβη. Δεν άφησε ούτε λεπτό να χαθεί. Της είπε ότι πρέπει να μιλήσουν. Εφτιαξαν καφέ όπως τους άρεσε και άρχισαν να μιλούν μάνα και κόρη. «Μανούλα μου, πάντα ήσουν δίπλα μου, αλλά αυτή τη φορά φοβάμαι να σου εκμυστηρευτώ τι μου συνέβη», είπε το κοριτσάκι της κλαίγοντας με λυγμούς. Η μητέρα της τής απάντησε ότι τα ξέρει όλα. Την κάλεσε να του δώσει το τηλέφωνό του και να του μιλήσει εκείνη επειδή είχαν ίδιες φωνές και όταν εκείνος κατά τη συνομιλία κατάλαβε τι γινόταν, του είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία και δεν θα ξεφύγει. Εκείνος απάντησε με θράσος ότι δεν μπορεί να του κάνει τίποτα!

«Πέρασαν πάρα πολλές μέρες, μία εβδομάδα. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα ψυχολόγοι της Αστυνομίας μιλούσαν στο παιδί. Ηταν πολύ φοβισμένο. Μετά από 1,5 εβδομάδα ο δράστης συνελήφθη. Το κορίτσι ζήτησε να τον αντικρίσει, είδε έναν μεγάλο άνδρα και άρχισε να κλαίει», περιγράφει η μητέρα της. «Την έβαζε να ζητεί συνεχώς λεφτά από τη γιαγιά της για να του παίρνει κάρτες για το τηλέφωνο. Στο τηλέφωνό του που κατασχέθηκε υπήρχαν και άλλα μηνύματα από άλλα κοριτσάκια, αλλά οι γονείς των άλλων παιδιών δεν το προχώρησαν», λέει.

Τρόμος στην ψυχούλα της κοπέλας

Παρά τη σύλληψη του δράστη, ο εφιάλτης ταλαιπωρούσε την οικογένεια ξανά και ξανά. «Πήρε ένα δίμηνο από την εξιχνίαση για να συνέλθουμε. Το παιδί βέβαια ήταν πάντοτε φοβισμένο. Εσβησε τον λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο πια δεν το ήθελε. Δεν μπορούσε να είναι μόνη. Ακόμη και με τις φίλες της με ήθελε μαζί. «Μαμά, είναι σίγουρα στη φυλακή ή μήπως μπορούν αυτοί να βγουν;», ρωτούσε.

Τον Ιούνιο του 2019 η οικογένεια έλαβε κλήση για το δικαστήριο και η κοπέλα ντρεπόταν μη δει ο πατέρας της τις φωτογραφίες της.

«Δέχτηκε μπούλινγκ και από ένα αγοράκι, ενώ ήταν πιεσμένη τόσο πολύ ψυχολογικά με το δικαστήριο και λέει: «Αχ Θεέ μου τι ακούω σε αυτή τη ζωή; Τι θα περάσω; Σε ανύποπτη στιγμή γύρισε το κεφαλάκι του στον τοίχο και υπέστη το αιμάτωμα», λέει η χαροκαμένη μητέρα, η οποία σημειώνει: «Η κόρη μου πάντοτε έλεγε γιατί να υπάρχει αυτό το μπούλινγκ, γιατί δεν βλέπουν άλλα πράγματα σε εμένα πιο σημαντικά που κάνω στη ζωή μου; Ηθελε να πει στον κόσμο γιατί κοιτάζετε ένα κινητικό θέμα, μία ιδιαιτερότητα και όχι άλλα προτερήματα, όπως το μυαλό. Ηταν πανέξυπνη και πολύ δυνατή, όμως ταλαιπωρήθηκε μετά τη νέα περιπέτεια που είχε με τον παιδόφιλο».

Οταν κλειδώνει ένας υπολογιστής, πρέπει να προβληματίζει

Το πρόβλημα με τα ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίρνει σήμερα μεγάλες διαστάσεις. Το διαδίκτυο κρύβει πραγματικά πολλούς κινδύνους, ενώ έχει εισβάλει στην καθημερινότητα των νέων αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της. Τι μπορεί να κάνει ένας γονέας για να προφυλάσσει το παιδί του, όταν έχουν αλλάξει τόσο πολύ οι καιροί και δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαγορεύει κάποιος στους νέους να μην ακολουθούν την εποχή τους;

«Η μόνη συμβουλή μου είναι να μη φοβούνται τα παιδιά την Αστυνομία. Εχουν τόσο εξειδικευμένο προσωπικό, που δεν θα φέρουν κανένα παιδάκι σε άσχημη θέση. Οταν κλειδώνει ένας υπολογιστής με κωδικό, πρέπει να προβληματίζει. Το δικό μου το παιδί δεν γνώριζε από κωδικούς. Του έδινε οδηγίες εκείνος», σημειώνει.

Η Αστυνομία έχει εκπαιδευμένο προσωπικό

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας εξήρε τη συμπεριφορά της μητέρας της ανήλικης. Αντιλήφθηκε τι συνέβαινε αμέσως και κινητοποιήθηκε γρήγορα μη διστάζοντας για το παραμικρό. Ο δράστης καταδικάστηκε με την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα που διέπραξε. Το κοριτσάκι έφυγε από τη ζωή έχοντας κρυμμένο στην ψυχούλα του τον φόβο.

«Παρά την ψυχολογική υποστήριξη που είχε, στη γιαγιά της δεν πήγαινε να κοιμηθεί, γιατί το σπίτι της ήταν σε απόμερο μέρος. Οι απειλές του δεν μπορούσαν να σβήσουν από το μυαλό της. Ζούσε τεράστιο πανικό. Στη δίκη την περασμένη Τρίτη επτά άτομα κρατούσαν τον σύζυγό μου για να μην τον αρπάξει. Μας σόκαρε ο κόσμος, ήταν όλος μαζί μας, μας αγκάλιαζε. Τι να κάνεις όμως; Εχασα το παιδί. Δεν το έχασα από αυτό, αλλά ήταν ένα σοβαρό κίνητρο. Τι να πω; Μακάρι να σωθούν άλλα παιδάκια. Να μη φοβούνται τα παιδιά και αμέσως να ειδοποιούν την Αστυνομία. Μόνοι μας δεν μπορούμε να πάρουμε τα ηνία στα χέρια μας», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου