ΤΟΠΙΚΑ

25% αύξηση στο δανεισμό βιβλίων

25-αύξηση-στο-δανεισμό-βιβλίων-370025

10.000 Βολιώτες διαφόρων ηλικιών επισκέπτονται την κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου Βόλου

Αύξηση της τάξης του 25% παρατηρείται την τελευταία τριετία στο συνολικό αριθμό των Βολιωτών που στρέφονται στην κατεύθυνση του δανεισμού βιβλίων, οι οποίοι ανέρχονται σε 10.0000 ετησίως. Η καταγραφή που πραγματοποιήθηκε από το Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2015, δείχνει ότι πολλοί Βολιώτες δανείζονται βιβλία για τους ίδιους ή τα παιδιά τους, λόγω κρίσης. Η σταδιακή συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εξόδων αφενός, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η αγορά βιβλίων, και αφετέρου το διπλασιασμό του συνολικού αριθμού των επισκεπτών των δανειστικών βιβλιοθηκών της πόλης.

Ενδεικτική της νέας τάξης πραγμάτων που δημιουργείται, είναι η εικόνα που σκιαγραφεί με αδρές πινελιές ο Ευγένιος Παπαδόπουλος, βιβλιοθηκονόμος, προϊστάμενος του τμήματος βιβλιοθηκών, της διεύθυνσης αρχείων, μουσείων και βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Οπως αναφέρει ο ίδιος άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, 25 έως 65 ετών κατά μέσο όρο και παράλληλα πολλοί έφηβοι αλλά και παιδιά με τους γονείς τους, επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη και δανείζονται σε σταθερή βάση, ανά δεκαήμερο περίπου τα βιβλία της επιλογής τους.

Κατά μέσο όρο καταγράφονται 50 άτομα και 80 δανεισμοί βίβλων αντίστοιχα, σε ημερήσια βάση, με τις γυναίκες να στρέφουν κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον τους στη λογοτεχνία.

Η κεντρική βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 42.000 τίτλους βιβλίων, τα οποία καλύπτουν όλους τους τομείς και εμπλουτίζονται διαρκώς από νέους τίτλους, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού.

Το βιβλίο είναι εν μέρει ταυτισμένο με το καλοκαίρι, την περίοδο των διακοπών και την ανάπαυλα στην πλαζ, αλλά εντυπωσιακή είναι, παράλληλα, η κίνηση και τους υπόλοιπους μήνες, όπως τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο, το Μάρτιο αλλά και τον Απρίλιο.

Αρκετοί φοιτητές αλλά και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναζητούν, παράλληλα, υλικό για τις εργασίες τους, ενώ στην κορυφή των προτιμήσεων των βιβλιόφιλων είναι τα λογοτεχνικά βιβλία, με την πλάστιγγα να γέρνει προς την κατεύθυνση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ακολουθούν η ξένη λογοτεχνία, τα βιβλία γνώσεων, φιλοσοφίας, ψυχολογίας και ιστορίας. Ανάλογη ανταπόκριση υπάρχει, τέλος, και στα παιδικά βιβλία, ενώ όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος «έρχονται γονείς προκειμένου να δανειστούν βιβλία για τις εργασίες των παιδιών τους, τα οποία αδυνατούν, προφανώς, να αγοράσουν, καθώς επίσης και παιδικά βιβλία».

Η γενική εικόνα που σημειώνεται στην κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου Βόλου, αποδεικνύει στην πράξη την αυξητική τάση που παρατηρείται στο δανεισμό βιβλίων, λόγω της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου