ΤΟΠΙΚΑ

ΚΟΒ Ζαγοράς: «Η απουσία αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελεί βασική αιτία των καταστροφών στη Ζαγορά»

κοβ-ζαγοράς-η-απουσία-αντιπλημμυρικ-369961

Ανακοίνωση για τις καταστροφές στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου εξέδωσε η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ, κατηγορώντας για απουσία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

Η ανακοίνωση της ΚΟΒ:

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών και οι καταστροφές που προκλήθηκαν στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου και ιδιαίτερα στα χωριά Μακρυράχη, Ανήλιο και Ζαγορά θέτουν ξανά στο επίκεντρο την πλήρη απουσία κρατικού σχεδιασμού για αντίστοιχα έργα προστασίας των οικισμών και των καλλιεργειών.

Οι κυριότερες καταστροφές εντοπίζονται σε οικίες, πλημμυρισμένα σπίτια, καταστροφές στα δίκτυα υποδομής, στην αγροτική οδοποιία ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εκτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και η απώλεια σοδειάς καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή μήλων και καστάνων.

Η πλήρη απουσία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού από το κράτος, την περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Δημοτική Αρχή αφήνει ανοχύρωτο το βιός των ανθρώπων της υπαίθρου απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Παρόλη τη ραγδαία βροχόπτωση, η ολιγωρία αποπεράτωσης των έργων από τις πλημμύρες του 2018 και η απουσία σχεδιασμού για τη διευθέτηση των υδάτων κυρίως άνωθεν των οικισμών αφήνουν τους κατοίκους και τη λαϊκή περιουσία εκτεθειμένους σε καιρικά φαινόμενα, που μπορούν και να προβλεφθούν αλλά το κυριότερο να αντιμετωπιστούν.

Δεν μπορεί παρά να επισημανθεί ότι:

Μεγάλος όγκος νερών στα πλημμυρισμένα σπίτια στη Μακρυράχη προκλήθηκαν από αλλαγή της ροής λόγω μπαζωμένων οχετών του εθνικού κυκλώματος Πηλίου που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό και ποτέ δεν καθαρίζονται.

Τα έργα αποκατάστασης σε όλα τα χωριά του Δήμου από τις πλημμύρες του 2018 δεν έχουν ξεκινήσει σε ποσοστό πάνω από 70% σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά.

Πολλά έργα που εκτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ήδη αστοχήσει, όπως η πρόσφατη επισκευή του επαρχιακού δρόμου Ζαγοράς –Πουρίου, με αποτέλεσμα τα νερά να μην παροχετεύονται στα ρείθρα της οδού, ενώ η αντικατάσταση γεφυριών με οχετούς που μπαζώνονται γρήγορα, δημιουργεί τραγικές συνέπειες.

Καμία μελέτη, καμία αποκατάσταση δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, σχετικά με τις 30 χαρακτηρισμένες ως πληγείσες – κατολισθαίνουσες περιοχές των οικισμών του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου το 2018 από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

Σε κανένα μέχρι στιγμής σπίτι από τα πληγέντα του 2018, δεν έχει δοθεί αποζημίωση.

Τα δημόσια κτίρια με πρώτο το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από εισροή υδάτων εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η αγροτική οδοποιία είναι για μία ακόμη φορά κατεστραμμένη

Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η Δημοτική Αρχή, έχουν τεράστιες ευθύνες για την ανυπαρξία σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, αφού τέτοια έργα έχουν να κατασκευαστούν από τη δεκαετία του 80. Η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επίσης ευθύνη καθώς έργα αρμοδιότητας της όπως ο καθαρισμός και η συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου απουσιάζουν διαρκώς, ενώ τα έργα αποκατάστασης παλαιότερων καταστροφών εκτελούνται με ρυθμούς χελώνας, είτε έχουν σταματήσει.

Τα προγράμματα της ΕΕ αφορούν κυρίως σε έργα που ωφελούν το κεφάλαιο, ενώ για το λαό απομένουν συνήθως ψίχουλα για τις διάφορες «αστικές αναπλάσεις», μακριά από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έργα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά, έργα αγροτικής οδοποιίας και υποδομής των καλλιεργειών, ούτε επιχορηγούνται ούτε επιδοτούνται.

Αποδεικνύεται ρεαλιστική και αναγκαία, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαίο Φορέα Υποδομών που θα έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αντικείμενο την μελέτη και κατασκευή έργων για την προστασία από τα κάθε είδους καιρικά φαινόμενα, που μόνο «ακραία» δεν είναι. Ένας τέτοιος φορέας Υποδομών μπορεί μέσα στα πλαίσια Εργατικής Εξουσίας, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και τεχνολογίας, να σχεδιάσει και να εκτελέσει έργα ωφέλιμα για το λαό, που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του στο χωριό και την πόλη.

Αυτή τη στιγμή, προέχει η άμεση ανακούφιση των πληγέντων με αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και η αποκατάσταση των υποδομών, κυρίως του αγροτικού οδικού δικτύου για την ολοκλήρωση της συγκομιδής, και του δικτύου ύδρευσης για τα νοικοκυριά στα οποία υπάρχει διακοπή. Παράλληλα, δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναμονή και ανοχή στα κροκοδείλια δάκρυα κυβέρνησης – Περιφέρειας και Δήμου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου