ΑΛΜΥΡΟΣ

Ελλειψη πρώτων υλών στο εργοστάσιο της SOVEL

ελλειψη-πρώτων-υλών-στο-εργοστάσιο-τη-369960

Η αιτία που οδήγησε στη διαθεσιμότητα του προσωπικού μέχρι 13 Σεπτεμβρίου

Από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα για τους 350 εργαζόμενους της SOVEL Αλμυρού. Η απόφαση της εταιρείας αφορά τόσο στο μόνιμο προσωπικό όσο και σε όσους απασχολούνται σε εργολάβους και τίθεται αμέσως σε εφαρμογή αφού έχει γνωστοποιηθεί και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι διαθεσιμότητες μετά τις απολύσεις έχουν προκαλέσει πανικό μέσα στο εργοστάσιο καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για τις πρώτες απώλειες εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης.

Η εταιρεία επικαλείται έλλειψη πρώτων υλών και παραγγελιών, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες η παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο ήταν μηδαμινή καθώς δεν υπήρχε σκραπ.

Το προσωπικό του εργοστασίου που λειτουργεί στον Αλμυρό εκφράζει μεν την έντονη ανησυχία του καθώς οι διαθεσιμότητες έρχονται σε μία περίοδο που η παραγωγική διαδικασία βρίσκεται σε κάμψη σε όλες τις επιχειρήσεις και οι επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας και των περιορισμών που έχουν επιβάλλει τα capital controls δεν έχουν ακόμη καταγραφεί στο σύνολό τους. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν λειτουργεί σωματείο, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τις όποιες αποφάσεις ληφθούν.

Στις μεταξύ τους συζητήσεις οι περισσότεροι πάντως φαίνεται να χαρακτηρίζουν ως αναμενόμενη την παραπάνω εξέλιξη καθώς υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα πρώτων υλών και θέλουν να πιστεύουν ότι μετά τις 14 Σεπτεμβρίου η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και δεν θα υπάρχουν άλλες δυσάρεστες εξελίξεις.

Μόλις πριν ένα μήνα είχε ανακοινωθεί η διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της Σιδενόρ Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε. στην οποία ανήκει και η SOVEL στον Αλμυρό, από την Viohalco SA ενέκριναν οι μέτοχοι της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων τους.

Μάλιστα η διασυνοριακή συγχώνευση -σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία- εξυπηρετεί την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης με κεφάλαια εξωτερικού των εργοστασίων παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Αντί όμως για επενδύσεις τελικά η επιχείρηση αποφάσισε να προχωρήσει σε διαθεσιμότητες για να συγκρατήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την παρατεταμένη κρίση.

Τι προβλέπει η εργατική νομοθεσία

Βάσει του εργατικού δικαίου, η διαθεσιμότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από τον εργοδότη αποτελεί αυτοτελή θεσμό προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες ετησίως (Ν. 3846/2010 – ΦΕΚ 66Α/11-05-2010). Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας των ιδιωτικών υπαλλήλων, ο εργοδότης καταβάλλει σε κάθε εργαζόμενο το μέσο όρο των τακτικών αποδοχών που λάμβανε τους δύο τελευταίους μήνες υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το καθεστώς διαθεσιμότητας επιβάλλεται, όταν ο εργοδότης επικαλεστεί περιορισμό στην οικονομική του δραστηριότητα.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις, αν έχει περιοριστεί η οικονομική τους δραστηριότητα, μπορούν, αντί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους τρεις (3) μήνες ετησίως, μόνο εφόσον προηγουμένως προβούν σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 240/2006 (ΦΕΚ 252 Α) και του ν. 1767/1988 (ΦΕΚ 63 Α ).

Αν στην επιχείρηση δεν υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων η ενημέρωση και η διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης. Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο εργοδότης. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Μετά την εξάντληση του τριμήνου, προκειμένου να τεθεί εκ νέου ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα απαιτείται και η παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στις οικείες Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με οποιονδήποτε τρόπο τη σχετική δήλωση περί διαθεσιμότητας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου